Hoida ja varastoi oikein – näin peitto pysyy hyvänä pitkään

Ilmojen kylmetessä useamman pakkasasteiden puolelle on aika vaihtaa kesäpeite paksumpaan versioon. Puhtaan ja raikkaan peiton alle on mukavampi pujahtaa talviunille, joten petivaatteiden säännöllinen hoito on myös tärkeää.

Samalla kun talvitakit kaivetaan esiin, moni meistä vaihtaa myös peiton paksumpaan versioon.

– Kuitutäytteiset peitot ovat tällä hetkellä suosittuja. Vaihtoehtoja riittää, peiton täytteenä voi olla esimerkiksi polyesteriä, ontelokuitua, aaltomaista kuitua, spiraaliontelokuitua, mikrokuituja, untuvan mallisia 3D-kuituja, kosteutta poistavia kuituja tai hopeaionikuituja, Riikka LeskinenJYSK:stä luettelee.

Hyvään peittoon kannattaa panostaa, sillä vietämme sen alla nukkuen noin kolmasosan elämästämme. Usein oikeanlaisen peiton merkityksen huomaakin siinä vaiheessa, kun unen laatu kärsii huonosta peitteestä.

– Makuuhuoneen ilman viiletessä liian kevyt peitto voi johtaa siihen, että unet katkeavat palelemisen tunteeseen. Paras talvipeitto on sekä lämmin että hengittävä. Oikeanlainen peitto on kuitenkin hyvin yksilöllinen asia. Lämminveriset tai paksuissa yöasuissa nukkuvat saattavat pärjätä läpi vuoden ohuemmalla peitteellä – tuskanhikeen ei toki ole mukava herätä, Leskinen huomauttaa.

Hoida ja varastoi oikein 

Raikkaat ja puhtaat vuodevaatteet takaavat makoisat unet. Peittoa olisi hyvä pöyhiä aamuisin sängystä noustessa. Myös viikoittainen tuuletus ulkosalla on peitteelle hyväksi, etenkin pakkaskelillä, jolloin myös pölypunkit saavat häädön. 

Leskinen muistuttaa, että peitto ei pesemällä kulu ja säännöllinen hoito pidentää peiton elinkaarta. Useimmat kuitutäytteiset peitot kestävät hyvin konepesua 60 asteen hienopesussa, ja peitto tulisikin pestä noin kerran tai kaksi vuodessa.

Kesäpeittonsa talvitäkkiin vaihtavien tulisi myös muistaa peiton oikeanlainen varastointi.

– Jos peitot viedään varastoon tai muuhun kylmään tilaan säilöön, on ne hyvä pakata tyhjiöpakattuihin pusseihin tai kannellisiin, tiiviisiin laatikoihin. Näin peitot eivät kerää turhaa kostetutta varastoinnin aikana. Lämpimässäkin varastotilassa olisi hyvä, jos peiton saisi säilöttyä mahdollisimman ilmavasti, jotta kuidut pääsevät hengittämään.

Lähde: JYSK

Lue myös:

    Uusimmat