Hoivayhtiö Attendon suuromistaja Pertti Karjalainen myi omistustaan miljoonilla euroilla toukokuussa – pian annettiin ruma tulosvaroitus

45 minuuttia -ohjelma hiillosti Attendon nykyistä toimitusjohtajaa jo vuosia aiemmin 9:23
Video: 45 minuuttia -ohjelma hiillosti Attendo Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalaista tämän liiketoimista vuonna 2005.

Terveys- ja hoivapalveluyhtiö Attendon johdossa on tapahtunut tällä viikolla merkittäviä muutoksia. Lisäksi on käynyt ilmi, että yhtiön suuromistaja kevensi salkkuaan miljoonilla euroilla juuri ennen rajua tulosvaroitusta.

Keskiviikkona yhtiö ilmoitti nimittäneensä yksityisen päiväkotitoimija Touhulan toimitusjohtajan Virpi Holmqvistin Attendo Suomen liiketoimintajohtajaksi marraskuusta alkaen.

Torstaina yhteiskuntavastuusta ja sidosryhmäsuhteista vastaava johtaja Anna Lehtiranta ilmoitti työsuhteensa päättyneen.

– Attendo järjesteli organisaatiotaan ja siihen loppui missio, jonka suurella antaumuksella otin vastaan helmikuussa, Lehtiranta kirjoitti Twitterissä.

Attendo oli palkannut Lehtirannan vasta helmikuussa. Rekrytoinnin arvioitiin laajasti olevan osa Attendon pyrkimystä vastata alkuvuonna leimahtaneeseen hoivaskandaaliin.

– Käynnissä on useita toimenpiteitä, joilla varmistamme laadukkaan hoivan ja tuemme henkilöstön hyvinvointia, toimitusjohtaja Pertti Karjalainen sanoi tuolloin.

Lehtirannan lähtö liittyy Karjalaisen uuteen rooliin Suomen Attendon johdossa. Holmqvistin aloittaessa syksyllä Karjalainen keskittyy ”myyntiin, liiketoiminnan ja kiinteistöjen kehitykseen sekä kunta- ja viranomaisyhteistyöhön”.

Karjalaisen työnkuva oli mennyt näin ollen osittain päällekkäin Lehtirannan kanssa.

Attendo kertoi kesäkuussa palkkaavansa uuden liiketoiminta-alueen johtajan lisäksi myös uuden ja talousjohtajan. Uuden talousjohtajan rekrytoinnista yhtiö ei ole vielä ilmoittanut.

Hoivaskandaali iski maineeseen

Kaikkiaan päätös myllätä Suomen Attendon johtoa osoittaa, että ongelmat Suomen päässä ovat kevään kuluessa osoittautuneet pelättyä pahemmiksi. Siitä kertoo vahvasti myös se, että yhtiö on joutunut antamaan tulosvaroituksen kahteen kertaan alle kolmen kuukauden sisään.

Syynä oli maaliskuussa 20 miljoonan euron pikainen panostus Suomen hoivakotien henkilöstön lisäämiseen ja palvelujen laatuun.

Kesäkuussa juhannuksen alla saadussa tulosvaroituksessa oli ennen kaikkea kyse uusien asukaspaikkojen myynnin kasvun hidastumisesta Suomessa. Hoivaskandaali on iskenyt yhtiön maineeseen ja vaikuttanut työntekijöiden ja asiakkaiden hankintaan.

– On suuri pettymys, että meidän on uudelleen säädettävä ennusteitamme. Analyysi- ja ennustuskykymme Suomessa on ollut selvästi epätyydyttävä, ja on selvää, että kasvustrategiamme Suomessa on ollut liian aggressiivinen, Attendo-konsernin toimitusjohtaja Martin Tivéus totesi tiedotteessa.

Marraskuussa tehtävässään aloittava Holmqvist ei halua vielä kommentoida Attendoon liittyviä asioita. Hänen tehtävänsä yhtiön suunnan kääntämisessä ei tule olemaan helppo.

– Terveysyhtiöihin sijoittaneiden paras toivo on, että yhtiöt oppivat omista ja toistensa ongelmista ja puuttuvat niiden juurisyihin. Kovan kasvun jäljiltä on vaikea siirtää fokus kannattavuuteen, jos perusasiat on inhimillisesti tärkeällä alalla hoidettu vain sinnepäin oikein, Kauppalehti analysoi juhannuksen alla.

Karjalainen myi osakkeita ennen tulosvaroitusta

Sekä maaliskuun että kesäkuun tulosvaroitukset iskivät voimakkaasti Attendon osakkeeseen. Maaliskuussa osake rojahti päivässä 20 prosenttia ja kesäkuussa 21 prosenttia. Kaikkiaan Attendon osake on painunut vuoden alusta yli 45 prosenttia.

Yhtiö on ollut listattuna Tukholman pörssiin vuodesta 2015 lähtien.

Attendo Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen on yhtiön toiseksi suurin omistaja ja suurin yksityisomistaja.

Hänen omistuspottinsa arvo oli parhaimmillaan heinäkuussa 2017 noin 250 miljoonassa eurossa. Tuolloin yhden osakkeen arvo oli yli 100 kruunua. Tänään perjantaina osaketta on vaihdettu Tukholmassa noin 43 kruunussa.

Karjalainen on nostanut omistustaan yhtiössä aina viime vuoden joulukuulle saakka, jolloin omistusosuus nousi 14,15 prosenttiin.

Toukokuussa alkoi kuitenkin omistusten myynti.

Omistajatietopalvelu Holdingsin tietojen mukaan Karjalainen myi omistamistaan 22,8 miljoonasta Attendon osakkeista noin 4,8 miljoonaa, kaikkiaan yhdeksässä erässä, aikavälillä 9.-23. toukokuuta. Omistusosuus laski 11,18 prosenttiin.

Myyntien aikana osakkeen hinta liikkui noin 50–55 kruunun välillä. Karjalainen sai myynneillä arviolta 23 miljoonaa euroa.

Vain muutaman viikon päästä, kesäkuun 18. päivänä, Attendo antoi tulosvaroituksen ja osake syöksyi. Nykyarvolla vastaavista osakemyynneistä saisi alle 20 miljoonaa euroa.

Karjalaisen myyntien ja tulosvaroituksen läheinen ajankohta ei tarkoita, että osakekauppoihin liittyisi sääntörikkomuksia.

Kauppalehti ei tavoittanut Pertti Karjalaista kommentoimaan uutista.

Lue myös:

    Uusimmat