Urheilukauppaketju XXL:n osake rajussa alamäessä – toimitusjohtaja päätti lähteä

Urheilukauppaketju XXL:n osake on hurjassa alamäessä Oslon pörssissä. Yhtiön tuore toimitusjohtaja päätti lähteä.

Osake oli 42 prosentin laskussa Oslon pörssissä keskiviikkona aamulla. Noin kello 14 Suomen aikaa osake oli yhä roimassa runsaan 35 prosentin alamäessä.

XXL kertoo pörssitiedotteessaan, että tuloskehitys loka–joulukuussa on aiheuttanut pettymyksen. Volyymit kaikilla markkinoilla ovat olleet matalat yhtiön mukaan ja yhtiön mukaan se on ollut liian aggressiivinen alennuksissa.

– Norjalainen urheiluvaateliike XXL antoi eilen illalla ruman tulosvaroituksen, Nordean analyytikot kirjoittavat katsauksessaan keskiviikkona aamulla.

XXL ohjeistaa tämän vuoden käyttökatteen olevan 530–560 miljoonan Norjan kruunun välillä, mikä on reilusti alle analyytikoiden odotusten.

– Odotamme, että konsensusennusteita joudutaan laskemaan 25–35 prosenttia.

Toimitusjohtaja päättänyt jättää tehtävänsä

Yhtiön tuore toimitusjohtaja myös lähtee tässä yhteydessä. Ulf Bjerknes on "päättänyt jättää tehtävänsä", muotoillaan tiedotteessa.

– Ongelmia neljänneksen aikana on aiheuttanut Black Friday -alennuskampanjan ulkopuolisen ajan heikko myynti. Lisäksi kampanjahinnoittelu erityisesti Norjassa on ollut liian avokätistä, ja neljänneksen aikana tapahtunut yritysjohdon vaihdos on vaikuttanut negatiivisesti toimintaan.

Hallituksen puheenjohtaja Øivind Tidemandsen ottaa yhtiön mukaan ohjat käsiinsä.

Sää vaikuttanut myyntivolyymiin

Nordeasta huomautetaan, että yhtiön ongelmat ovat johtaneet ongelmiin velkojien kanssa, mutta yhtiö on onnistunut neuvottelemaan hetkelliset helpotukset velkaehtoihin pankkien kanssa.

Nordean analyytikot muistuttavat, että XXL ja muut vaateliikkeet ovat olleet kesästä asti paineessa, kun kuuma ja kuiva vuosi on rokottanut myyntivolyymejä ja syönyt erityisesti korkeampikatteisten syysvaatteiden kysyntää.

Handelsbankenin analyytikot laskevat XXL:n osakkeen suosituksen ”myy”-tasolle aiemmalta ”lisää”-tasolta. Tavoitehinta lasketaan 30 kruunuun 45 kruunusta. Handelsbankenin mukaan näköpiirissä on osingon leikkaus ja riski myös osakeannista. Ebitda-konsensusennustetta analyytikot saattavat leikata jopa 60 prosentilla.

Vähittäiskaupasta huonoja uutisia

XXL ei ole ainoa kauppias, jonka loppuvuosi on sujunut odotettua kehnommin. Britanniassa vähittäiskauppiaat ovat kertoneet yksi toisensa jälkeen myynnin alamäestä.

Clas Ohlson kertoi viime viikolla sulkevansa liikkeensä Britanniassa ja Saksassa.

Verkkokauppajätti Asosin osake painui maanantaina niin ikään yli 40 prosenttia yhtiön tulosvaroituksen jälkeen.

Odotettua heikomman kehityksen taustalla on brexitistä johtuva epävarmuus. Yritykset ja kotitaloudet saattavat viivästyttää investointi- ja ostopäätöksiään odottaessaan lisää tietoa siitä, mihin suuntaan poliittinen tilanne kehittyy.

Brittiyrityksiä edustavat järjestöt varoittivat keskiviikkona maan parlamenttia. Yritysten mukaan epävarmuus uhkaa ajaa maan talouden kaaokseen.

Lue myös:

    Uusimmat