Musti ja Mirri arvioi: Näin paljon myrkkyruoan takaisinveto tulee maksamaan – vain prosentti yhtiön voitoista

Musti ja Mirri epäilee koirien myrkytysoireiden syyksi ulkomaista perunahiutaletta 1:59
Musti ja Mirri epäilee koirien myrkytysoireiden syyksi ulkomaista perunahiutaletta.

Myrkyllinen lemmikkiruokaerä tulee maksamaan Mustille ja Mirrille satoja tuhansia euroja, selviää yrityksen vuosikertomuksesta.

Eläintarvikeketju Musti ja Mirrin omistaja Musti Group julkaisi tällä viikolla vuosikertomuksensa kuluneesta vuodesta. Vuosikertomus arvioi, että tapauksella voi olla vähäinen vaikutus yhtiön liikevaihtoon ja kannattavuuteen.

Lemmikkiruokien poisvedot kuitenkin johtivat satojen tuhansien eurojen menetykseen, kun valmiita tuotteita, niiden raaka-aineita ja pakkauksia joudutaan hävittämään.

– Yhtiö tulee kirjaamaan tapauksen johdosta arvonalentumisia vaihto-omaisuuteen tilikaudella 2024 arviolta 0,3–0,4 miljoonaa euroa, kertomuksessa lukee.

– Tapauksen selvitystyöstä, tuotteiden takaisinvedosta ja asiakasreklamaatioista aiheutuu Yhtiölle joissakin määrin kuluja, joista Yhtiö arvioi saavansa vakuutuskorvauksen vähintään osittain, kertomus jatkuu.

Tilinpäätöksen mukaan Musti Group -konsernin liikevoitto oli kaudella 10/2022–9/2023 yhteensä 37,8 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa, että mainitut arvonalentumiset ovat arvioiden mukaan korkeimmillaankin runsaan prosentin viimeisimmän tilikauden voitosta. Konsernin liikevaihto on vajaat 426 miljoonaa euroa.

Yhtiön hallitus myrkkyruuasta: "Brändikohtainen riski"

Musti Group veti marraskuulla markkinoilta eriä SMAAK-lemmikkiruokia, jotka aiheuttivat niitä syöneille eläimille jopa hengenvaarallisia oireita. Yhtiön teettämien laboratoriotutkimusten mukaan oireet aiheuttivat tuontiperunahiutaleiden korkea glykoalkaloidipitoisuus.

Myrkkykoiranruokakohun keskelle joutunutta SMAAK-tuotesarjaa luonnehditaan yhtiön julkaisemassa raportoinnissa yhdeksi Musti Groupin suurimmista brändeistä. Musti Group kertoo lopettaneensa yhteistyön myrkylliset perunahiutaleet toimittaneen tahon kanssa ja parantaneensa omavalvontaa Liedon tehtaallaan.

Vuoden viimeisen neljänneksen tilinpäätöstiedoissa avataan sitä, millaisia haasteita tuotteiden turvallisuuden ongelmat voivat tietää.

– Tuoteturvallisuuden valvonnan tai toimitusketjun laadunvalvonnan epäonnistuminen voi johtaa taloudellisiin vahinkoihin, asiakkaiden luottamuksen heikkenemiseen tai pahimmassa tapauksessa lemmikkien terveyden vaarantamiseen, yhtiön viimeisen neljänneksen tilinpäätöstiedotteessa kirjoitetaan.

Maininta ei ole jäänyt ainoaksi. Monikansallinen Sonae-konserni ja joukko Musti Groupin johtohenkilöitä teki marraskuussa ostotarjouksen Musti Groupista. Yhtiön hallituksen tässä kuussa antamassa lausunnossa se suosittelee ostotarjouksen hyväksymistä muistuttaen muun maussa siitä, että äskettäiseen tuotteiden takaisinvetoon liittyy "mahdollinen brändikohtainen riski".

Dallas-koira sai rajuja oireita Mustin ja Mirrin ruoasta.

Lue myös:

    Uusimmat