Mainos

Hjelm-Wallén: Bildt vastuuton Nato-kysymyksessä

Maltillisen kokoomuksen johtajan Carl Bildtin ehdotus Ruotsin liittymisestä sotilasliitto Natoon muutaman vuoden kuluttua on vastuuton, sanoi Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén tiistaina.
-Sanojen kanssa on oltava äärimmäisen selkeä ja huolellinen. Joko Ruotsi on sotilaallisesti liittoutumaton tai sitten ei. Niin kauan kuin olemme sotilaallisesti liittoutumattomia on meidän myös huolehdittava siitä, että liittoutumattomuutta kunnioitetaan ja että ulkomaailma luottaa siihen. Ja silloin ei asian kanssa saa leikitellä, Hjelm-Wallén sanoi.

Ulkoministerin sanoi niiden, jotka pyrkivät liittämään Ruotsin Natoon, käyvän vanhatyylistä keskustelua.
-Mielenkiintoinen asia on sen sijaan uusi yleiseurooppalainen turvallisuusajattelu, Hjelm-Wallén sanoi.

Ulkoministerin mielestä Bildt putoaa vaarallisella tavalla kahden tuolin väliin esittäessään, että Ruotsi liittyy Natoon joskus vuosien 2002 ja 2003 tienoilla, mutta ei nyt. Hjelm-Wallén arvelee johtuvan puoluepoliittisista syistä, että Bildt ei esitä tarmokkaammin maan liittymistä Natoon nyt heti.

Ulkoministeri sanoo, etteivät kristillisdemokraatit tue Natoon liittymistä, ja myös keskustapuolue suhtautuu asiaan kielteisesti. Hjelm-Wallén ei usko edes, että porvarilliset puolueet pystyisivät viemään Ruotsin Natoon edes siinä tapauksessa, että ne vaalien jälkeen muodostaisivat yhteisen kokoomushallituksen.

Bildt sanoi jo runsas viikko sitten, että Ruotsi on jo käytännössä luopunut liittoutumattomuudesta. Itse Bildt arveli Ruotsin Nato-jäsenyyden voivan tulla kysymykseen 2000-luvun alussa.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.