Mainos

Hiv-testiä ei saa nimettömänä useimmissa terveyskeskuksissa

Hiv-testiä ei saa vieläkään nimettömänä useimmissa terveyskeskuksissa. Aids-tukikeskus selvitti nimettömän testin mahdollisuutta lokakuun lopussa kaikkiaan 130 terveyskeskuksessa, joista vain noin joka neljäs pystyi tarjoamaan testin tarjoamaan ilman henkilötietoja.

Nimettömään ja maksuttomaan testiin olisi sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaan pitänyt olla mahdollisuus jo vuodesta 1993. Ellei terveyskeskus pysty tarjoamaan tätä mahdollisuutta, testiä haluava pitäisi ohjata paikkaan, missä se on mahdollista.

- Jos asia on niin, että enemmistö terveyskeskuksista toimii ohjeiden vastaisesti, on asiasta varmaan syytä muistuttaa terveyskeskuksia, sanoo johtaja Tapani Melkas sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Aids-tukikeskuksen soittaja kysyivät pääsyä nimettömänä hiv-testiin. Ellei se ollut mahdollista, kysyttiin, mistä nimettömän testin voisi saada. Enemmistö terveyskeskuksista ei pystynyt tarjoamaan hiv-testausta nimettömänä. Muutamassa paikassa asia jäi selkeää vastausta vaille. Vain noin 35 terveyskeskusta pystyi tarjoamaan hiv-testiä nimettömänä.

Jos terveyskeskus tai -asema ei pystynyt tarjoamaan nimetöntä hiv-testausta, soittajat pyysivät vastaajia kertomaan, miten toimia. Pääosalla vastaajista ei ollut selkeätä käsitystä siitä, mitkä tahot tarjoavat nimettömiä hiv-testejä. Yleisimmin arveltiin, että yksityisellä puolella onnistuu. Osa ei osannut neuvoa soittajia lainkaan.

Tehokas hoito aloitettava ajoissa

Matalan kynnyksen testaus ja tartuntojen varhainen löytyminen ovat tärkeää. Suomessa arvioidaan olevan jopa 500-1000 tartunnastaan tietämätöntä. Kun diagnoosi saadaan varhain, tehokas hoitokin voi alkaa ajoissa. Tehokas hoito lisää aktiivisia elinvuosia. Testaus kannattaa Aids-tukikeskuksen mukaan aina, vaikka vain turhan pelon välttämiseksi.

Vapaaehtoisuuteen perustuva ohjaus ja hiv-testaus on lisääntynyt useissa maissa. Tästä huolimatta valtaosa väestöstä on ohjauksen ja tiedon tavoittamattomissa.

Joulukuun ensimmäisenä päivänä vietettävä Maailman aids -päivä perustettiin aikoinaan lisäämään tietoisuutta hiv-epidemian ehkäisystä sekä vähentämään aidsiin liittyviä ennakkoluuloja ja hiv-tartunnan saaneiden syrjintää. Tietoa hiv-testeistä ja testauspaikoista löytyy nettisivulta www.maailmanaidspaiva.fi.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.