Hiv-positiivinen harrasti suojaamatonta seksiä useiden kanssa kertomatta taudistaan – pohjoissuomalainen mies tuomittiin oikeudessa

Juha-Erkin piti elää vain viisi vuotta, mutta toisin kävi – HI-virukseen liittyy häpeää ja vääriä luuloja:"Se ei tartu suutelemalla" 5:45
Hi-virukseen liittyy yhä paljon vääriä uskomuksia ja ennakkoluuloja. Video tai siinä esiintyvät henkilöt eivät liity kyseiseen juttuun.

Pohjoissuomalainen mies tuomittiin useista vaaran aiheuttamisista, sillä hän oli hiv-positiivisuudestaan tietoisena harrastanut suojaamatonta seksiä.

Mies oli suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä kuuden eri ihmisen kanssa vuosina 2017-2019. Tuomion perusteella hän ei kertonut kumppaneilleen sairaudestaan, ja vielä erikseen sukupuolitaudeista kysyttäessä jätti tartuntansa mainitsematta.

Lääkitys minimoi tartunnan riskin

Mies oli hiv-lääkityksellä, jonka vuoksi hänen riskinsä tartuttaa toisia ihmisiä oli erittäin matala. Lääkärin lausunnon mukaan leviämisriski oli hyvin pieni, mutta silti teoriassa mahdollinen.

Mies oli saanut ohjeet käyttää kondomia sukupuoliyhteydessä. Tuomion mukaan ei osannut kertoa, miksei ollut toiminut näin.

– Mies ei ole myöskään kertonut tartunnastaan asianomistajalle, mikä olisi puolestaan mahdollistanut sen, että olisi voinut tietoisesti itse päättää suhteeseen ryhtymisestä, kondomin käytöstä sekä siitä, onko aiheellista joka tapauksessa hakeutua myöhemmin testeihin.

Seksikumppanit pitkään "löysässä hirressä"

Vuonna 1983 syntynyt mies tuomittiin yhteensä kuudesta vaaran aiheuttamisesta 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Hänet määrättiin maksamaan korvauksia sellaisia vaatineille seksikumppaneilleen 500–1200 euroa riippuen teon kullekin aiheuttamasta kärsimyksestä. Yhteensä korvattavaa tuli 5300 euroa.

– Asianomistajalle on ollut erittäin raskasta miettiä, onko saanut tartunnan usean kuukauden ajan, tuomiossa kuvaillaan yhden seksikumppanin tuntoja tämän odotettua kuukausia virallisia hiv-testituloksia.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Täydennetty videon kuvatekstiä 8.4. klo 17.20: videolla esiintyvät henkilöt eivät liity tapaukseen.

Lue myös:

    Uusimmat