Nämä taudit ovat lisääntyneet Suomessakin Ukrainan sodan seurauksena – ylilääkäri: "Sodan ympärillä ei lapsia rokoteta"

Tuhkarokkoa on tavattu jo Suomen rajoilla - tulevatko kadonneiksi luullut tartuntataudit takaisin? 9:10
KATSO KOKO HAASTATTELU VIDEOLTA: Tuhkarokkoa on tavattu jo Suomen rajoilla - tulevatko kadonneiksi luullut tartuntataudit takaisin?

Suomi on ollut 2000-luvun taitteesta saakka matalan ilmaantuvuuden maa tuberkuloositartuntojen suhteen. Kun aiemmin tuberkuloositapaukset löytyivät iäkkäiltä ihmisiltä, joilla se oli uudelleen aktivoitunut, löytyy tuberkuloosia tänä päivänä lähinnä ulkomailta tuotuna.

Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan Ukrainan sota on johtanut tiettyjen tartuntatautitapausten lisääntymiseen myös Suomessa.

Sodan ympärillä ei lapsia rokoteta samalla tavalla ja Suomessakin on ukrainalaisilla tavattu jonkin verran tuberkuloositapauksia. Myös hiv-tapausten nousu Suomessa liittyy osittain Ukrainan sotaan.

Nämä taudit eivät uhkaa tarttua meillä muuhun kansaan, mutta vaativat toki hoitoa. Tilanne kuvastaa hyvin sitä, että jos hoitojärjestelmä ei tunnista tautia, eikä tauteihin puututa, voi näistä tulla uhka myös meidän kansanterveydellemme, Järvinen sanoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Järvinen kuitenkin muistuttaa, että tuberkuloositilanne on Suomessa sangen hyvä ja tapausten määrä on laskenut vuosittain.

2000-luvun taitteessa pääsimme Maailman terveysjärjestön luokitteleman matalan ilmaantuvuuden tuberkuloosialueeksi.

Kun aiemmin Suomesta löytyi iäkkäiden uudelleen aktivoitunutta tuberkuloosia, nyt se on ulkomailta tuotu maahanmuuttajien mukana.

Huolena vastustuskykyiset bakteerit

Vaikka tuberkuloositilanne on Suomessa hyvä, eikä syytä huoleen juuri nyt ole, mainitsee Järvinen erään suuren huolen tautiin liittyen.

Ulkomailla on joitakin lääkkeille vastustuskykyisiä bakteerikantoja ja niiden osuus on pikkuisen lisääntynyt myös meillä Suomessa. 

Maailmalla tilanne on hälyttävä, kun hyvin resistentti tai jopa kaikille lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi voi ilmaantua. Tämä on yksi merkittävä huoli.

Lue myös:

    Uusimmat