87-vuotiaalla naisella todettiin AIDS – ainoa seksikumppani oli edesmennyt aviomies

Vaikka 87-vuotias nainen oli harrastanut seksiä vain aviomiehensä kanssa, hänellä todettiin AIDS, kertoo Medscape.com-sivusto.

Kun 87-vuotias yhdysvaltalaisnainen meni päivystykseen Arizonassa, hoitohenkilökunta ajatteli, ettei tämä tarvitse HIV-testiä.

Vastoin kaikkia odotuksia 87-vuotiaalla naisella kuitenkin todettiin HI-virus. Hän oli harrastanut seksiä vain aviomiehensä kanssa.

– Puoliso oli ollut hänen ainoa seksikumppaninsa, kertoo John Sapero, Arizonan osavaltion terveysviranomaisten alaisen HI-viruksen ehkäisyohjelman johtaja.

Sattumalta Saperon osasto oli ottanut hiljattain käyttöön mahdollisuuden, että HIV-testistä voisi jättäytyä pois päivystyksessä. Käytännössä HIV-testiä ei voitaisi tehdä, jos potilas kieltäytyisi. Kyseinen nainen suostui testiin.

Tarina ei kuitenkaan kerro, miksi nainen alun perin tuli päivystykseen.

HIV oli kehittynyt AIDSiksi

HI-viruksen lisäksi naisella todettiin immuunikato-oireyhtymä AIDS. HIV kehittyy AIDSiksi, jos virus saa jyllätä vuosia hoitamattomana.

Kävi ilmi, että aviomies oli ollut useissa alueen päivystyksissä kolmen vuoden aikana, ja hoidosta oli tehty useita valituksia. Lopulta mies menehtyi.

Sapero arvelee, että aiemmat käynnit liittyivät hoitamattomaan ja diagnosoimattomaan HI-virukseen.

Kaikkien pitäisi käydä testissä

Sapero kertoi syyskuun alussa Yhdysvalloissa pidetyssä AIDS-konferenssissa, että HIV-testaus on tärkeää ja hoidot pitäisi positiivisen tuloksen myötä aloittaa välittömästi.

Saperon mukaan naisen tapaus todistaa, että HIV-testi on välttämätön kaikille. Yhdysvaltalainen The Centers for Disease Control and Prevention -terveysjärjestö (CDC) suosittelee, että kaikki iältään 13–64-vuotiaat amerikkalaiset kävisivät HIV-testissä. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Medscape.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja