Mainos

Hiv-levittäjän kuva julki

Hi-viruksen levittämisestä epäilty on vuonna 83 syntynyt rovaniemeläinen Aki Hakkarainen. Ainakin kolme naista on saanut häneltä hiv-tartunnan. Hiv-tartuntojen määrä Suomessa on jälleen kasvussa.

Hi-viruksen levittämisestä epäillyn miehen henkilöyden julkistaminen ei ole vielä poikinut uusia vihjeitä.

Poliisi julkaisi epäillyn rovaniemeläismiehen kasvokuvan ja nimen iltapäivällä, ja ne levisivät heti laajasti muun muassa lehtien internetsivuille.

Hi-viruksen levittämisestä epäilty on vuonna 83 syntynyt nykyään Rovaniemellä asuva Aki Hakkarainen. Ainakin kolme naista on saanut häneltä hiv-tartunnan.

Poliisi julkaisi Hakkaraisen kuvan, jotta poliisi saisi selvitetyksi vielä tavoittamattomien 14 naisen henkilöllisyyden.

Poliisin mukaan on olemassa todennäköisiä syitä epäillä, että Hakkarainen olisi harrastanut suojaamatonta seksiä myös heidän kanssaan.

Tällä hetkellä virusta levittäneestä miehestä on tehty 17 rikosilmoitusta. Rikoskomisario Jukka Haataja kertoo, että miehen teolle ei ole vielä löytynyt muuta selitystä kuin täydellinen välinpitämättömyys.

Kohu lisäsi soittoja neuvontapuhelimeen

Rovaniemellä hi-virusta levittäneen miehen päivänvaloon tulleet rikokset ovat lisänneet Aids-tukikeskuksen neuvontapuhelimeen tulevien soittojen määriä.

- Pohjoisesta tulleet puhelut ovat lisääntyneet selvästi. Usein soittaja pohtii omaa seksuaalikäyttäytymistään ja omia mahdollisia riskejä hiv:n suhteen, suunnittelija Kirsi Mustonen Aids-tukikeskuksen Oulun toimipisteestä kertoo.

Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Borasin mukaan hiv-testien määrä sairaalassa on lisääntynyt julkisuuden myötä. Hän on puhunut myös epidemiasta, sillä Lapin läänin alueella hiv-tartuntojen määrä on moninkertainen aiempiin vuosiin nähden.

- Lapin alueella tartunnat ovat merkittävästi lisääntyneet. Liittyvätkö ne toisiinsa, se on on toinen asia, Salminen muotoilee.

- Vaikka hi-viruksen tietoinen levittäminen on ilman muuta tuomittavaa, toisaalta pitää nähdä ja kysyä: eikö partnerilta ole nyt unohtunut jotain, Salminen sanoo viitaten kondomin käyttöön.

Seksikäytös hakoteillä

Sukupuolitautien määrä on kasvanut Suomessa tasaisesti kymmenen viime vuoden aikana. Nopeimmin lisääntyvät klamydia ja kondylooma, mutta myös hiv-tartunnat ovat lisääntyneet tasaista tahtia.

- Ihmiset ovat turvautuneet siihen, ettei Suomessa voi saada hiv-tartuntaa. Tämä näkyy siten, että ollaan liian luottavaisia

ja unohdetaan kondomin merkitys, yksikönjohtaja Mika Salminen Kansanterveyslaitoksen hiv-yksiköstä sanoo.

Vuonna 2006 hiv-tapauksia oli 30 prosenttia enemmän kuin vuonna 2005. Salminen sanoo, että tänä vuonna kasvuprosentit tulevat nousemaan samalle tasolle.

- Tartuntojen korkea taso on jäänyt päälle, Salminen toteaa.

"Tartuttaja välinpitämätön"

Aids-tukikeskuksen Kirsi Mustonen pohtii, että Rovaniemen tapauksessa voi olla kyse siitä, miten hyvin tartunnankantaja on sinut sairautensa kanssa. Yksi syy voi olla katkeruus, mutta sitäkin enemmän Mustonen katsoo persoonaan.

- Tuntuu vaikealta ajatella, että pelkkä hiv sairautena aiheuttaa tällaista. Kyllä persoonassakin pitää alttiutta olla, että asia kanavoituu tällä tavoin.

Legendat elävät

Hivin tarttumiseen liittyy yhä edelleen monia harhaluuloja. Viime vuonna julkaistussa Eurobarometer-kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että 60 prosenttia suomalaisista ei osannut sanoa tarttuuko hiv suutelemalla. Lisäksi lähes puolet oli epävarmoja siitä, voiko virus tarttua wc-istuimelta tai juomalasista, josta hiv-positiivinen on juonut.

Suomessa hiv-testin voi ottaa myös nimettömänä. Nimettömässä testissä voi käydä muun muassa terveyskeskuksissa, terveysneuvontapisteissä tai Aids-tukikeskuksen toimintapisteissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.