Mainos

Hite-raportti paljastaa naisten seksitoiveet

Shere Hiten vuonna 1976 julkaisema Hite-raportti on hätkähdyttävä tutkimus naisen seksuaalielämästä. Tutkimus aiheutti aikanaan suuren kohun esittämällä, että valtaosa amerikkalaisnaisista ei ole saanut heteroyhdynnässä orgasmia. Raportti on yhä ajankohtainen ja siitä ilmestyi muutama vuosi sitten päivitetty versio.

Hite-kohuraporttiin haastateltiin tuhansia naisia Yhdysvalloissa, ja kirja rikkoi sekä tabuja että myyttejä naisen seksuaalisuudesta. Lisäksi raportti toi uuden näkökulman seksuaalisuuden tutkimukseen. Kattavasti toteutetussa haastattelussa huomioitiin naisten ikärakenne, koulutus, uskonto, ammatti ja maantieteellinen jakauma.

”Naisilta ei ole koskaan kysytty, miltä seksi heistä tuntuu”, toteaa Hite kirjan alkulauseessaan.

Hänen mukaansa kirjan tarkoituksena on antaa virikkeitä julkiselle keskustelulle ja innostaa ihmisiä arvioimaan sukupuolisuutta uudella tavalla. ”Minä vastasin tähän kyselyyn siksi, että kerrankin voin sanoa mistä pidän ja mitä haluan.”, kyselyyn nimettömänä vastannut nainen puolestaan toteaa raportissa.

Shere Hiten raportin päivitetty versio ilmestyi englanninkielellä vuonna 2004. Kirjan esipuheen mukaan naisen seksuaalisuuden ymmärtäminen on edennyt ensimmäisen Hite-raportin julkaisemisen jälkeen. Naiset eivät enää koe, että heissä on jotain vikaa, jos he eivät saa orgasmia yhdynnän aikana. Taustalla on kuitenkin pitkä kulttuurinen ja yhteiskunnallinen historia, josta ei ole helppo päästä nopeasti eroon. Nykynaiset kylläkin etsivät ja löytävät yhä enemmän uusia tapoja ilmaista vapaasti itseään ja omaa seksuaalisuuttaan. Silti Hiten raportti on ajankohtainen vielä nykyäänkin ja tarjoaa harvinaisen laajan näkökulman naisen mieleen ja hänen salaisiin seksitoiveisiinsa.

Naisen ja miehen roolit

Kirjan naiset kertovat avoimesti seksuaalisista mieltymyksistään, kokemuksistaan ja ajatuksistaan. He ovat halunneet käyttää mahdollisuuden ja antaa omat elämänkokemukset ja ajatukset jaettavaksi myös muille – omin sanoin ja omalla tavallaan. Erilaiset seksifantasiat ja toiveet kuvataan anonyymien kertojien suulla hyvinkin suoraan ja rohkeasti.

Shere Hiten raportin mukaan ei riitä, että tiedämme vain siitä, mitä seksuaalisesti vapautuneet naiset kokevat, vaan meidän on tiedettävä myös, mitä ihan tavalliset naiset haluavat. He eivät muuten puhuisi kokemuksistaan. ”Meidän on tiedettävä, mitä naiset keskimääräisesti kokevat, jotta heihin voisi samaistua.”, toteaa myös eräs vastaaja raportissa.

Kirjan mukaan 95 prosenttia kaikista vastanneista naisista ilmoitti, että heidät oli kasvatettu siihen käsitykseen, että seksi oli ”pahaa”, tai että tästä aiheesta ei ainakaan kotona puhuttu. Kirja keskittyy kysymyksissään ja vastausten tulkinnassa pääasiassa seksuaalisen toiminnan tasolle, ja seksuaaliset tunteet tulevat esille ainoastaan osassa naisten vastauksia. Hiten raportin jälkeen on noussut esille kokonainen kirjallisuuden haara, jossa masturbaatiosta tehdään viaton ilon lähde, jolla nainen voi vapautua patriarkaatin holhouksesta.

Hite-raportin esipuheen mukaan amerikkalainen tehokkuus ja nopeaotteisten miesten maailma näyttäisi ulottuvan myös seksuaalisuuden alueelle. Naisten vastauksissa hallitsevana teemana on valitus, että miehet toimivat liian nopeasti pyrkien vain omaan purkautumisesensa.

Seksi on määriteltävä uudelleen

Kirjan mukaan yhdynnän liittäminen miehisyyteen on sekä kulttuurin asenteiden sanelemaa sekä fyysisten realiteettien määräämää, joten on toivottavaa, että naisen lisäksi myös miehen seksuaalisuudessa tapahtuisi yksilöllistymistä ja avartumista. Raportin mukaan monet naiset ovat olleet kyllästyneitä seksin mekaaniseen kaavaan – ikävystyttävään toimintasarjaan, josta jo etukäteen tietää, mihin kaikki päättyy.

”Yhdyntä ei saa olla mikään ennakkopäätös, eikä miehen orgasmi merkki seksin päättymisestä.”

”Mieheni pitää esileikkiä kohteliaisuutena niin kuin oven avaamista.”

”Miehet pitävät seksuaalisesta leikistä niin kauan kuin he itse ovat leikin keskipisteenä.”

”Liian voimakas paine orgasmiin tekee seksistä päämäärähakuista ja onnistumista tavoittelevaa ja vie sivuun pääasiasta.”

”Seksin pitää olla todellista nautinnossa kylpemistä, toisen ihmisen lähellä ja lämmössä olemista ja toisen kokonaisvaltaista koskettamista – eikä kilpajuoksua orgasmia kohti.”

Hiten raportti keskittyykin sisällöltään suurelta osin masturbaatioon, jota Shere Hite käsittelee hyvin avoimesti ja suorastaan herkutellen yksityiskohdilla ja erilaisilla tekniikoilla. Kirja tutkii orgasmia ja kiihottumista ja herättelee kysymyksiä myös itse yhdynnän merkityksestä naiselle. Vastaukset osoittavat yksilöllisyyden ja persoonallisuuden merkityksen myös seksuaalisuuden alueella. Olisi väärin ja epäoikeudenmukaista sortua toteamaan, että naiset seksuaalisina ihmisinä toimisivat ”nappeja painelemalla” tietyllä tavalla. Kysymys on kokonaisvaltaisesta ymmärtämisestä, itsensä tuntemisesta, hyväksymisestä ja vuorovaikutuksesta. Samalla jokainen nainen kantaa mukanaan yhteiskunnan, historian ja kasvatuksen tuomaa roolijakoa.

Haluavatko naiset aina yhdyntää?

Naiset kuvaavat raportissa haltioituneesti tunteitaan seksuaalisen kiihottumisen aikana. Tämän vaiheen nautinnot kilpailevat selvästi orgasmin ilojen kanssa.

Raportissa anonyymit naiset kuvaavat tarkasti omaa maailmaa kiihottumisen aikana:

”Tunnen pakottavaa kiihkoa, vastustamatonta himoa.”

”Täydellinen keskittyminen, aika pysähtyy paikalleen ja koko ruumis on herkkä, valpas ja odottaa.”

”Tuntuu siltä kuin haluaisi toisen niin lähelle, että häntä ei millään voi tarpeeksi koskettaa.”

”Tunnen tarvetta pidellä häntä, avautua hänelle ja voihkia niin, että se tuntuu melkein epätoivoiselta. Orgasmi pudottaa minut sieltä pois.”

Herää kysymys, haluavatko naiset edes aina yhdyntää?

”Mikään seksuaalinen kokemus ei ole vetänyt vertoja kouluaikojen kokemukselle, kun auton takapenkillä pelkkä kiihotus oli päämäärä.”

”Minusta on nautinnollista pitkittää kiihottumistilojani, kunnes orgasmin halu tulee vastustamattomaksi.”

Myös kosketteleminen on seksiä

Raportin mukaan on mielikuvituksetonta kokea yhdyntä vain orgasmin tavoitteluna. Naisilta kysyttiin myös mitä asioita he toivovat kiihottamiseltaan: flirttailua, hyväilyjä, katseita, koskettelua, viipyilevä nautintoa, kiireettömyyttä, ihoa ihoa vasten – lämpimän ja lähellä, vilpittämyyttä ja onnellisuutta:

”Kosketukset ovat seksin tärkein osa, osa luonnollista erotiikkaa.”

”Pitkät, hellän intohimoiset kohtaamiset, joihin liittyy paljon koskettelua, saavat minut tuntemaan, että minua rakastetaan kokonaan ja joka paikasta, enkä minä useimmiten muuta kaipaakaan.”

”Paljon hyväilemistä – kyljistä, selästä, vatsasta.”

”Toisen hengittäminen, katseet, avoimet keskustelut, syleily – kaikki nämä tekevät seksin aivan erityisen ihanaksi.”

Moniin eri kysymyksiin antamissaan vastauksissa naiset ilmaisivat kaavamaista seksiä kohtaan tuntemansa vastenmielisyyden ja sen aiheuttaman turhautumisen. Mielipahaa seksissä tuottivat kyselyn mukaan muun muassa naisen käyttäminen seksuaaliobjektina, ilman orgasmia jääminen, persoonaton seksi, intohimon puuttuminen ja itsekäs partneri.

Yhdynnän tulevaisuus

Naisen intohimoinen halu tulla ”otetuksi” ei automaattisesti merkitse uhrin osan omaksumista seksissä, vaan se kuuluu osana luonnollisiin tunteisiin, joita niin miehet kuin naiset saattavat kokea kiihkeinä hetkinä.

”Kaikkein eniten pidän siitä, kun mieheni on niin kiihkeä, että minä en voi vastustaa häntä ja vain antaudun hänen liikkeisiinsä ja annan mennä.”, toteaa anonyymi vastaaja raportissa.

Monet naiset ilmaisevat Hiten mukaan vastauksissan pitävänsä kiihottumisvaihetta ja läheisyyden kokemusta kaikkein nautinnollisimpana antina seksuaalisuudessa.

– Ei ole olemassa mitään seksuaalisen suorituksen normia, jota vasten ihmisen pitää mitata suorituksiaan. Olemme vapaita tutkimaan omaa seksuaalisuuttamme ja löytämään sen, omaksumaan tai hylkäämään mitä ikinä haluamme, Hite toteaa raportissaan.

Keskustelua rikastuttamaan on syntynyt myös Shere Hiten raportti miehen seksuaalielämästä, jossa miehet saavat puhua suoraan ja omasta näkökulmastaan seksuaalisuuden totuuksista ja myyteistä.


Lähteet:

Shere Hite, Hite-Raportti, Hätkähdyttävä tutkimus naisen seksuaalielämästä (suom. Mirja Rautanen), Otava (1978)

Alkuteos The Hite Report, A Nationwide Study on Female Sexuality, 1976

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.