Mainos

Hirvikoira tappoi pienen terrierin mökkipihassa - kummankin omistajat järkyttyneitä

Mökkeilijä kohtasi karmean näyn pihallaan, kun hän juoksi haukkuvan ja tuskasta huutavan koiransa luo. Mökkipihaan oli tullut hirvikoira, joka tappoi pihalla olleen silkkiterrierin omistajansa nähden.

– Juoksin paikalle, ja näin kun koira retuuttaa minun pientä koiraani, Pekka Viherlaakso kertoo.

Hän yritti saada hirvikoiran irrottamaan otteensa perheen pienestä silkkiterrieristä huutamalla ja yrittämällä väliin. Lopuksi koira päästi irti ja tiputti pikkukoiran jokeen. Omistaja nosti sen ylös ja kantoi sen sisälle.

– Tiesin heti, ettei ole enää hirveästi mitään tehtävissä. Kun kannoin omaa koiraa, niin hirvikoira oli enemmänkin ihmeissään ja nuuhki, että mitä on tapahtunut. Se lähti seuraamaan minua ja oli ihan kiltisti siinä.

Yhtä järkyttyneitä molemmat

Kun hirvikoiran omistaja saapui vihdoin koiransa perään, oli tunnelma hiljainen.

– Molemmat olimme ihan yhtä järkyttyneitä tilanteesta. Metsästäjäkään ei ollut uskoa tätä omasta koirastaan.

Pekka Viherlaakso uskoo, että hirvikoira toimi vaistomaisesti, eikä syytä koiraa. Perheen suru on silti suuri.

– Hirvikoira on tietenkin jahdissa, mutta eihän sen pitäisi tuollaisten pienten eläinten kimppuun käydä, Viherlaakso sanoo.

Metsästäjäliiton toiminnanjohtajan Panu Hiidenmiehen mielestä tapaus kuulostaa harvinaiselta, mutta valitettavalta. 

– Aina, kun koira on irti, on mahdollista, että sen kulkureitti kulkee jonkun pihaan. Se on tietysti aina ei-toivottava asia.

Vahingot on korvattava

Tässä tapauksessa metsästäjä oli heti sitä mieltä, että korvaa kaiken aiheutuneen vahingon. Se on velvoitekin.

Metsästäjän kannattaa Hiidenmaan mukaan etsiä vahinkotapauksessa käsiinsä toisen koiran omistaja, mutta mikäli omistajaa ei tavoita, asiasta voi ilmoittaa poliisille.

– Ei kaikkiin tilanteisiin pysty eläimen kyseessä ollen varautumaan. 

Hiidenmaan mukaan vielä yleisempää melkeinpä missä päin vain Suomea on, että susi tai ilves tulee pihaan ja tappaa koiran. 

Hirvikoirat pyritään kouluttamaan olemaan kiinnostuneita hirvistä.

– Jos koira kuitenkin toimii kilometrin tai parin päässä omistajastaan ei pystytä sata prosenttisen varmasti sanomaan, etteikö koira ei hauku supikoiraa tai juokse peuran perässä.

Koiran luonne vai vaistot taustalla?

Metsästäjäliiton Hiidenmaa neuvoo huomioimaan koirien erilaiset rotupiirteet ja luonteet käytössä, vaikkei halua ottaa kantaa juuri tähän tapaukseen.

– Jos on etukäteen tiedossa, että koira on aggressiivisempi ja saattaa näin toimia, kannattaisi miettiä, miten sitä koiraa käytetään. En ehkä sellaista koiraa laskisi irti.

Eläinkouluttaja ja koiraterapeutti Kirsi Liikasen mukaan tapaus on harvinainen, mutta tapahtumat eivät ole metsästystilassa olevan koiran kohdalla mahdottomia.

– Jos koira on ollut metsästysmoodissa, pieni koira voi vaikuttaa saaliilta isomman koiran silmissä. Jos se on pieni ja pörröinen ja liikkuu vikkelästi, koira voi reagoida vaistomaisesti siihen saalinomaiseen liikkumiseen.

– Luulen, että tässä on käynyt hirveän ikävä sattuma ja vahinko, mikä on varmaan surullista molempien koirien omistajille.

Kirsi Liikanen painottaa, että tapahtumat eivät automaattisesti tarkoita, että metsästyskoira olisi jotenkin paha tai vaarallinen muita koiria kohtaan normaalielämässä.

Miten estää tapaukset?

Kirsi Liikanen ei usko, että koira on tarkoituksella hakeutunut tappamaan toista koiraa. Vastaavanlaisten tapausten ennaltaehkäisyksi koiraa kannattaa tarkkailla toisten koirien parissa valvonnan alla ja seurata, onko sen käytöksessä mitään poikkeavaa.

– Vaikka metsästyskoiraa kouluttaisi kuinka hyvin, niin ikäviä sattumuksia voi tapahtua. Pitäisin sitä kuitenkin äärimmäisen harvinaisena poikkeuksena suhteessa siihen, kuinka paljon metsästyskoiria käytetään.

Metsästyskoirat eivät välttämättä myöskään tapaa juuri muunlaisia koiria. Niitä voisi tuoda koulutuksessa koiran piiriin tutustuttamalla ja totuttamalla.

– Jos koira esimerkiksi koirakoulussa tapaisi paljon erinäköisiäkin koiria, niin todennäköisemmin se ei hätäisesti tulkitsisi sitä pientäkään koiraa riistaksi vaan tunnistaisi, että tuon näköisiä muita koiria on olemassa.

Koiraa ei pidä tuomita

Liikasenkin mielestä on tärkeää, että vaistojensa mukaan toiminutta koiraa ei leimata.

– En lähtisi syyllistämään sitä koiraa enkä omistajaa. Koiran käytöksessä on sallittua ja normaalia, että se etsii riistaa. Jos eteen sattuu jotain, mikä muistuttaa riistaa, en ihmettele, että näin voi tapahtua, mutta se on äärimmäisen harvinaista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.