Mainos

Hirvikärpänen levittäytyy pohjoiseen

Etelä-Suomen metsien kiusa eli hirvikärpänen on levittäytymässä pohjoista kohti. Oulun, Joensuun sekä Helsingin yliopistojen ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hirvikärpästutkimukset kertovat, että hirvien ja ihmisten kiusa ei pelkää pakkasta ja koleutta.

Viime kesänä hirvikärpäsen selviytymistä testattiin Konnevedellä, Rovaniemellä, Kuusamossa, Oulussa ja Utsjoella. Tutkimuksen tulos oli yllättävä, sillä hirvikärpäset kuoriutuivat jopa Utsjoella.

- Hirvikärpäsen kotelot olivat verkotetuissa purkeissa ja suojatuissa laatikoissa, joten kärpäset eivät päässeet luontoon, professori Arja Kaitala rauhoittelee.

Hirvikärpänen on levinnyt nopeasti, sillä 60-luvulla kiusankappaletta tavattiin vain Kaakkois-Suomessa. Tällä hetkellä hirvikärpäsen levinneisyysalue kulkee Oulu-Kuusamo-linjan tienoilla. Ruotsissa ja Norjassa hirvikärpänen on pysytellyt maiden eteläosissa.

- Norjassa hirvikärpänen on alkanut levitä Oslon ympäristössä ja Ruotsissa sitä tavataan maan eteläosissa. Olisi mielenkiintoista tietää, miksi se ei siellä ole levinnyt pohjoisemmas, Kaitala pohtii.

Poro kiusaantuu tunkeilijasta

Lisääntyäkseen hirvikärpänen tarvitsee isännäksi hirvieläimen eli hirven, poron tai metsäpeuran. Eteläisen poronhoitoalueen poroista on löydetty hirvikärpäsiä ja niiden on todettu pystyvän lisääntymään poroissa. Poro on silti hankala isäntä hirvikärpäselle.

- Poro kiusaantuu hirvikärpäsistä ja koittaa raaputtamalla päästä niistä eroon. Poron karva on tiheämpää kuin hirvellä, joten kärpäsen on vaikeampi päästä karvan läpi, eläinlääkäri Sauli Laaksonen Evirasta kertoo.

Rapsuttamisesta seuraa ihovaurioita ja poron yleiskunnon heikkenemistä. Vastalääke kuitenkin löytyy, sillä porojen kurmulääkityksen on todettu tehoavan hirvikärpäsiin. Eloporoista noin 80 prosenttia loislääkitään vuosittain.

- Jos porot lääkitään asianmukaisesti, on hirvikärpäsen leviäminen pohjoiseen hidasta. Tietenkin kärpänen leviää myös muiden hirvieläinten välityksellä, Laaksonen toteaa.

Hirvikärpäsen leviämistä seurataan tarkasti syksyn poroteurastuksissa. Myös kaadettujen hirvien hirvihavaintokorttiin on lisätty kohta hirvikärpäshavainnoista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.