Mainos

Hiroshimassa muistettiin atomipommin uhreja

Japanilaisen Hiroshiman kaupungin asukkaat ovat tänään muistaneet toisen maailmansodan lopussa pudotetun ydinpommin uhreja. Tuhoisan pommituksen 52. vuosipäivänä pidettyyn muistotilaisuuteen osallistui noin 45 000 ihmistä. Mukana oli myös Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto, joka puheessaan korosti ydinaseiden vastaisen kamppailun tärkeyttä.

Hashimoto sanoi, että Japanin hartaana toiveena on täysin ydinaseeton maailma; onhan Japani ainoa maa joka on joutunut kokemaan atomiaseiden aiheuttaman kauhun ja kärsimyksen.

Pääministeri muistutti, että Japani on ensimmäisenä maana allekirjoittanut kansainvälisen ydinkokeet kieltävän sopimuksen. Hän toivoi, että sopimukseen liittyy lähiaikoina riittävästi muitakin maita. Sopimus tulee voimaan vasta, kun vähintään 44 maata on ratifioinut sen.

Hiroshiman pormestari Takashi Hiraoko laski atomipommien uhrien muistomerkille nimiluettelon niistä 5076 japanilaisesta, jotka ovat vuoden sisällä menehtyneet pommin aiheuttamiin sairauksiin.

Yhdysvaltain ilmavoimien Hiroshimaan pudottama ydinpommi surmasi arviolta 140 000 ihmistä 6. elokuuta 1945 ja sitä seuraavina päivinä. Pommi on kuitenkin vaatinut jatkuvasti uusia uhreja: Hiroshiman Rauhanpuistossa olevassa listassa on kaikkiaan 202 118 nimeä.

Pari päivää Hiroshiman pommituksen jälkeen Yhdysvallat pudotti toisen atomipommin Nagasakin kaupunkiin, missä arviolta 70 000 ihmistä menehtyi. Atomi-iskujen myötä Yhdysvallat pakotti Japanin antautumaan ehdoitta 15. elokuuta 1945.
(STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.