Mainos

Hirmumyrsky tappoi satoja Myanmarissa

Myanmarin entinen pääkaupunki Rangoon muistutti tänään tykistökeskitykseen joutunutta rintamakohdetta sen jälkeen kun hirmumyrsky Nargis oli riepotellut sitä säälimättä.

- Kuin sodassa. Puita on kaatuneena kaikilla kaduilla. Sähkölinjat ovat katkenneet. Sairaalat ovat täynnä uhreja. Puhtaasta juomavedestä on pulaa, kertoi nimettömänä pysytellyt länsidiplomaatti sähköpostitse uutistoimisto Reutersille Yangonista.

Yangonissa myrsky repi irti kattoja jopa vankkarakenteisista taloista. Tämä viittaisi siihen, että tuho viisimiljoonaisen kaupungin laitamilla sijaitsevissa hökkelikylissä on ollut täydellinen. Tietoja uhreista ei kuitenkaan ollut heti saatavissa.

Maan tiedotusvälineiden mukaan ainakin 351 ihmistä on kuollut ja yli 20 000 kotia tuhoutunut. Kodittomiksi on ensimmäisten arvioiden mukaan jäänyt liki 90 000 ihmistä.

Kuolleista valtaosa on myrskyn pahiten raastamassa Irrawaddyn maakunnassa Yangonin lounaispuolella. Irrawaddyjoen suistossa kaksi kaupunkia, Laputta ja Kyaik Lat, ovat tuhoutuneet lähes täysin. Kolme neljäsosaa rakennuksista on romahtanut. Syvällä suistossa sijaitseviin kaupunkeihin ei normaalistikaan pääse kuin veneellä.

Ulkomaiset avustustyöntekijät, joiden liikkeitä maata hallitseva sotilasjuntta seuraa tarkasti, eivät ole päässeet monille muillekaan pahoille tuhoalueille vielä lainkaan.

Tuhojen laajuus vielä arvoitus

Vaikka sää olikin tänään parantunut, veden- ja sähköjakelusta Yangonissa ei ollut tietoakaan. Niissä vähissä kaupoissa jotka olivat auki, kauppiaat olivat varmuuden vuoksi tuplanneet kaikkien ruokatarvikkeiden hinnat, sillä toivoa varastojen täydentämisestä ei juuri ollut. Kynttilät oli myös myyty loppuun lähes jokaisesta kaupasta.

Sähkönjakelusta vastaavan hallintoelimen edustajat olivat täydellisessä pimeydessä sen suhteen, koska virta saadaan takaisin päälle. Asiakkaat sen sijaan ovat tottuneet pimeyteen, sillä sähkönjakelu kaupungissa takkuilee pahasti normaalistikin.

YK:n asiantuntijoiden mukaan tulee kestämään päiviä, ennen kuin viranomaiset saavat selville tuhojen koko laajuuden. Maan vaikeakulkuisella rannikolla tuho saattaa olla mittavaa, sillä meteorologit ennustivat sinne jopa 3,5 metrin korkuisia aaltoja.

YK:n edustajan Terje Skavdalin mukaan maailmanjärjestö on tarjonnut Myanmarille apuaan, mutta maan uuteen pääkaupunkiin Naypyidawiin linnoittautuneet kenraalit eivät vielä ole vastanneet tarjoukseen.

Yangonin lentokentälle tulevat lennot ohjattiin tänään Mandalayhin. Kaikki Yangonista lähtevät lennot puolestaan oli peruttu.

Thaimaalainen Thai Airways -lentoyhtiö ilmoitti, ettei se lennä Myanmariin ainakaan ennen maanantaita.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.