Mainos

Hirmumyrsky iski voimalla Australiaan - suurtuhoja pelätään

Hirmumyrsky Yasi on iskeytynyt tänään Koillis-Australian rannikolle ennätysmäisellä voimallaan. Yasi oli rantautuessaan voimakkain myrsky viisiportaisella asteikolla, ja sen sanottiin olevan pahin myrsky Australiassa vuosisataan.

Myrskytuulet ja sateet höykyttivät Queenslandin osavaltion rannikkoa, ja yli 150 000 ihmiseltä oli sähköt poikki. Myrsky repi tieltään myös rakennusten kattoja ja katkoi puita.

Yasi heikentyi vähän rantautumisensa jälkeen nelosluokan myrskyksi, mutta sitä pidettiin edelleen vaarallisena.

Osavaltion pääministeri Anna Bligh kehotti asukkaita varautumaan pahimpaan.

- Tämä hirmumyrsky on jotain sellaista, jota emme kansakuntana ole vielä koskaan joutuneet kokemaan, Bligh sanoi.

Myrskyn keskus iskeytyi Queenslandin rannikolle Cairnsin ja Cardwellin kaupunkien välissä. Alueella asuu yli 400 000 ihmistä.

Armeija määrättiin auttamaan kymmenientuhansien ihmisten evakuoinnissa. Pariinkymmeneen alueelle perustettuun evakuointikeskukseen oli pakkautunut 10 000 paikallista asukasta ja turistia, ja ihmisiä jouduttiin käännyttämään niistä pois.

Jo alkuvuodesta Queensland kärsi pahimmista tulvista vuosikymmeniin.

Kadut tyhjillään

Matkailijoiden suosima Cairns pursuaa yleensä elämää, mutta keskiviikkona kaupungin kadut ammottivat tyhjyyttään asukkaiden odottaessa myrskyn tuloa. Jo aiemmin päivällä asukkaat jonottivat ostoskeskuksissa täydentääkseen elintarvikevarastojaan myrskyn varalta.

Myös Australian ilmatieteenlaitos varoitti myrskystä.

- Tämän myrskyn vaikutukset ovat hengenvaarallisempia kuin mikään mitä olemme kokeneet useiden sukupolvien aikana, laitos sanoi.

Viranomaiset kehottivat myrskyalueelle jääneitä ihmisiä pysymään kodeissaan, koska pakeneminen olisi liian vaarallista. Viranomaisten mukaan asukkaat ovat oman onnensa nojassa, kunnes myrsky loittonee. Pahimmillaan myrskytuulet voivat puhaltaa jopa 83 metriä sekunnissa.

Kaivokset, rautatielinjat ja satamat olivat myrskyalueella suljettuna. Cairnsin lentokentällä ihmiset jonottivat vielä keskiviikkoaamuna päästäkseen pakenemaan kaupungista. Myöhemmin päivällä kaupungin kenttä suljettiin ja terminaalirakennus suojattiin hiekkasäkeillä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.