Mainos

Hillan satonäkymät vaatimattomat

Avosoiden hillasatoa on surkuteltu jo vuosikausia joka kesä. Tämänvuotinen ennuste ei ole sen parempi.

– On huolestuttavaa, onko tämä pysyvä ilmiö, kun voimakkaat raekuurot, sateet ja tuulet lisääntyvät, lausuu vanhempi tutkija Kauko Salo Metsäntutkimuslaitos Metlasta.

Edes hillapitäjän mainetta vartioivat Ranuan hilla-asiantuntijat eivät enää lupaile hyvää satoa. Tuoreimmassa Ranuan elinkeinotoimen tiedotteessa marjoja luvataan löytyvän suojaisilta alueilta sekä ojanreunoilta. Satonäkymistä kertonee sekin, että marjanostajien lähtöhinnan arvellaan olevan varsin korkea, noin kymmenen euroa kilolta.

Hilla kukki tänä kesänä pääosin kesäkuun toisella viikolla. Kukinta-aikaan eri puolilla maata oli ukkosmyrskyjä ja jopa raekuuroja, jotka piiskasivat hillankukkia. Erityisesti Lapissa ja Koillismaalla soille iski myös halla. Kovat tuulet ja sateet estivät lisäksi pölyttävien hyönteisten lentämisen.

Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio Suomussalmelta arvioi, että ainakin Kainuussa ja Koillismaalla sato voi olla jopa hyvä puustoisilla paikoilla, kunhan vielä sataisi kunnolla vettä.

– Siellä hilla on ollut suojassa, eikä se ehtinyt kukalle vielä niiden parin kylmän yön ja ukkosmyrskyjen aikaan. Luulen, että täällä saa jo ensi viikolla ensimmäiset kypsät hillat.

Hillaa löytää, jos jaksaa kävellä

Hillan – eli lakan tai suomuuraimen – satoennusteet herättävät kuumia tunteita. Metlan tutkija Kauko Salo korostaakin, että suomuuraimen sadon ennustaminen on paljon vaikeampaa kuin muiden marjojen.

Metla tutkii marjasatoja pysyvien koeruutujen avulla, ja Salon mukaan suomuuraimen valtakunnalliset satoennustukset ovat olleet varsin luotettavia. Omat perinteiset hillapaikat jokaisen kannattaa kuitenkin käydä katsomassa vuosittain.

– Suurellakin suoalueella toisessa reunassa voi olla kilometrikin, ettei ole ensimmäistäkään marjaa, mutta toisessa reunassa niitä voi olla, Salo kuvailee.

– Ja kyllähän hillaa löytyy, kun jaksaa kiertää soilla. Monethan rämpivät ilokseen.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.