Hiihtolupaus vailla vertaa – 15-vuotias Alvar teki järisyttävän tempun aikuisten MM-mitalistia vastaan: "Kukaan ei ymmärrä, että hän on 15"

Tulevaisuuden varalle kannattaa laittaa mieleen Alvar Myhlbackin nimi. 15-vuotias ruotsalainen hiihtolupaus on lyönyt pöytään sen verran vakuuttavia näyttöjä.

Myhlback voitti juuri 10 kilometrin juoksukilpailun Taalainmaalla. Hiihdon kolminkertainen MM-mitalisti Calle Halfvarsson, 32, jäi nuorukaisesta peräti 50 sekuntia.

– Se oli hauskaa. Sain 10 kilometrin kisassa todella hyvän ajan. Oli lisäksi todella hauskaa lyödä hänet, Myhlback sanoi Dagbladetille.

Myhlback jutteli Halfvarssonin kanssa kisan jälkeen. Konkari oli hänen mukaansa kuulostanut onnelliselta.

– Uskon, että hän oli vähän vaikuttunut.

Vaikka kyse oli juoksusta, kestävyyssuorituksellinen näyttö oli hurja. Lisäksi Myhlbackin isä Petter sanoo, että Alvar on huomattavasti parempi hiihdossa kuin juoksussa.

Perhe on yrittänyt suojella nuorukaista liialta huomiolta, mutta toppuuttelusta on jo alettu joustaa.

– Olemme yrittäneet suojata häntä siltä, että kerrottaisiin, miten hyvä hän on. Olemme kuitenkin nyt tehneet päätöksen, että voimme alkaa kertoa, kuinka hyvä hän on, koska hän ansaitsee sen, isä-Myhlback sanoi.

"Maailman suurin hiihtolahjakkuus"

Norjalaiseen Team Bygdöön kuuluva Alvar Myhlback on satsannut hiihtoon totisesti sanojensa mukaan viimeiset kaksi kolme vuotta. Viimeisin vuosi on mennyt "vain harjoitellessa".

– Ei ole paljoa muuta, mihin on aikaa. Elän ollakseni niin hyvä kuin mahdollista, nuorukainen sanoi SVT:lle.

Team Bygdön joukkueenjohtaja Julius Solheim vahvistaa, että Myhlback on elänyt urheilijan arkea tarkasti 12-vuotiaasta lähtien.

– Hän meni sänkyyn yhdeksältä illalla, koska hänen täytyi levätä. Hän ajatteli ruokavaliota. Hän oli perfektionisti, urheilija jo 12-vuotiaana, Solheim kuvaili.

– Hän on tällä hetkellä maailman suurin hiihtolahjakkuus ilman epäilystä. Hänen mentaliteettinsa on täysin eri tasolta kuin kenenkään muun. Monilla aikuishiihtäjillä Ruotsista ja Norjasta ei ole moista mentaliteettia. Sitä ei pysty oppimaan.

Tähtäin maailman parhaaksi

Myhlback on harjoitellut myös kovien aikuisten kanssa. Muutama viikko sitten hän treenasi Venäjän miesten maajoukkueen kanssa hiihtoputkessa Torsbyssä. Paikalla olivat maan huiput Aleksandr Bolshunovia lukuun ottamatta, ja venäläishiihtäjät olivat Julius Solheimin mukaan lupauksen menosta todella vaikuttuneita. Myhlbackin kerrotaan pysyneen Sergei Ustjugovin vauhdissa.

– Hän on niin korkealla tasolla, että kukaan ei ymmärrä, että hän on 15-vuotias. Kukaan venäläisistä, joiden kanssa hän treenasi Torsbyssä, ei uskonut silmiään, Solheim sanoi.

Myhlback haluaa kisata maailmancupissa tulevalla kaudella ja linjaa tulevaisuuden tavoitteekseen olla maailman paras. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että tähän on yhä pitkä matka.

– Mutta olen hyvällä tiellä.

Hän sanoo, ettei halua ylpeillä, mutta yksikään 15-vuotias maailmassa ei pysty tarjoamaan hänelle haastetta. Myhlback arvioi tasoaan kainostelematta.

– On vaikea sanoa, mutta haluan uskoa, että olen Ruotsissa parhaiden joukossa – kaikki iät huomioon ottaen.

Lue myös:

    Uusimmat