Therese Johaugiin vertailtu 19-vuotias superlupaus oli Krista Pärmäkoskelle vielä vähän aikaa sitten täysin tuntematon – ”Sieltä hän kolisteli sauvoille ja meni ohi”

Ruotsin 19-vuotiaalla Frida Karlssonilla on kokemusta aikuisten huipputasolta vain kahden kisan verran. Silti hän on valtavan huomion keskellä.

Ruotsin maajoukkueen johto on pitänyt kultakimpalettaan ”vakan alla”, mutta kun hän otti Lahdessa kaksi nuorten MM-kultaa tammikuun lopussa, nuorukainen päästettiin irti. Hän hiihti Cognessa maailmancup-debyytissään kympillä seitsemänneksi. Sitten tultiinkin jo Seefeldiin ja Karlsson oli yhdistelmäkisassa – siis ensimmäisessä arvokisastartissaan – upeasti viides.

Karlsson on pysynyt kokeneemmiltakin varjoissa. Krista Pärmäkoski kertoi kuulleensa hänen nimensä ensi kerran vasta tänä vuonna. Yhdistelmäkisassa tehtiin jo lähempää tuttavuutta.

– Siellähän hän kolisteli ensin minun sauvoilleni ja sitten meni ohi, kun oli parempi, Pärmäkoski totesi.

– Monesti, jos on nuorten kisoissa voittanut, niin pärjää myös aikuisten kisoissa. Oli tiedossa, että hän tulee hiihtämään kovaa, Pärmäkoski sanoi.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Karlsson onnitteli Therese Johaugia yhdistelmäkisan jälkeen. (Jos kuva ei aukea, avaa se tästä)

Myös Johaug yhtyi ylistyksiin

19-vuotiaasta Karlssonista on heitetty kovimpia mahdollisia vertauksia: Marit Björgeniin lihastensa vuoksi sekä tituleeraus ”seuraavaksi Johaugiksi”. Norjan Therese Johaug on tällä hetkellä niin ylivoimainen, ettei ketään voi häneen verrata, mutta tulevasta voi spekuloida mitä tahansa.

Frida Karlssonin lihaksikas vartalo on kirvoittanut vertailuja Marit Björgeniin. (Jos kuva ei aukea, avaa se tästä)

Oman ylistysvirtensä lauloi myös itse Johaug.

– Hänellä on valtava potentiaali. Hän hiihtää kovaa ja sai hyvät tulokset nuorten MM-kisoista. Nyt hän on päässyt jo maailmancupiin ja on täällä näyttänyt, että hän pystyy nousemaan korkeille sijoille maailman huippujen mukana. Se on uskomattoman hyvä suoritus. Hän on tulevaisuuden tyttö, hän tuntuu olevan täysin peloton ja se on hienoa nähdä, Johaug sanoi Expressen-lehden mukaan.

Johaugin näkemykset kantautuivat nopeasti myös Karlssonin korviin.

– Tuo on mukava kuulla. Teen kaikkeni, että minusta tulee yhtä hyvä kuin hänestä. Tai ehkä vielä parempi, Karlsson sanoi Expressenille.

Hän unelmoi siitä, että saisi haastaa Johaugia naisten 4x5 viestin kakkososuudella.

– Jos saan sen mahdollisuuden, otan sen, Karlsson totesi.

Ruotsalaiset haltioissaan

Karlsson on saanut nousta huipulle rauhassa, osittain kaksi vuotta vanhempaan Ebba Anderssoniin kohdistuneen huomion vuoksi. Andersson oli MM-kisoissa jo kaksi vuotta sitten ja hän on nakutellut tämän kauden mittaan jatkuvasti palkintosijoja. Karlssonin tulevaisuus saa silti ruotsalaiset maireiksi.

Päävalmentaja Rikard Grip ei muista nähneensä yhtä vahvaa debyytti arvokisoissa.

– Hän hiihti fantastisen suorituksen yhdistelmäkisassa. Se oli taianomaista. Piti lähes nipistää itseään käsivarresta ja yrittää ymmärtää millainen suoritus se oli. Se oli ennenkuulumattoman vakuuttavaa. Jos hän pystyy johonkin vastaavaan 10 kilometrillä, se on todella vaikuttavaa, Grip hehkutti Expressenille.

Karlssonin ja Ebba Anderssonin lisäksi Ruotsin joukkueessa kympillä hiihtävät Charlotte Kalla ja Ida Ingemarsdotter.

Lue myös:

    Uusimmat