Mainos

Hiihtodoping

Hiihtoliiton kunniapuheenjohtajan Paavo M. Petäjän haastattelu Ilta-Sanomissa Harri Kirvesniemen osuudesta Lahden dopingskandaaliin herätti paljon kohua viikonvaihteessa. Epäilemättä aiheessa on vielä paljon epäselviä asioita.

Tapahtumista on yli viisi vuotta ja puhujat ovat edelleen harvassa. Moni kuitenkin tietää asioista, esimerkiksi hiihtoliiton silloiset lääkärit. Vantaan käräjäoikeudessa puitiin Kari-Pekka Kyrön osalta dopingjuttua kesäkuussa 2004. Tässä 16.6.2004 MTV3:n nettisivuilla julkaistu juttu oikeudenkäynnistä, jota seurasin.

”Lääkärit: Epon käytöstä

hiihdossa havaintoja

Hiihtoliiton entisten lääkäreiden mukaan heillä on havaintoja epon käytöstä hiihtomaajoukkueessa ennen vuotta 2001. Sen paremmin Juhapekka Turpeinen kuin Pirkka Mäkelä eivät yksilöineet tietojaan. Lääkärit todistivat entisen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön oikeudenkäynnissä Vantaan käräjäoikeudessa.

Hiihdon edustusmaajoukkueen lääkärinä 1998-2001 toiminut Juhapekka Turpeinen sanoi havainneensa epohormonin käyttöä hiihtomaajoukkueessa.

- Yksilötasolla en voi ottaa niihin kantaa, koska kyse on potilaiden tai asiakkaiden tiedoista.

Turpeinen kertoi havainneensa muutoksia hiihtäjien veren biologisissa muuttujissa, esimerkiksi hemoglobinissa. - On fysiologisia muutoksia, joille on vaikea löytää muuta selitystä. Yksilötasolle en halua mennä.

Turpeisen mukaan hänen havaintonsa eivät ole kytkettävissä Kari-Pekka Kyröön. Turpeinen ei ole tehnyt havaintoja siitä, että Kyröllä olisi ollut millään leireillä epoa tai kasvuhormoneja.

- Mitään suoria havaintoja ei ole epon käytöstä. En ole nähnyt epo- tai kasvuhormonia käytettävän, Turpeinen sanoi. Hänen mukaansa siihen ei olisi tarvittu lääkäriä. - Injektioina sitä ilmeisesti annetaan. Minulla ei ole siitä kokemusta.

Entä plasmaekspanderit? valtionsyyttäjä Pekka Koponen kysyi.

- Nestehuoltoon ja -hoitoon panostettiin aktiivisesti. Nesteet olivat aktiivisesti käytössä, Turpeinen totesi. - Yksityiskohtiin en halua mennä. Niistä on havaintoja 1998-2001.

Käytettiinkö niitä alentamaan korkeita hemoglobiiniarvoja?

- Siinä mennään yksilötasolle.

Mutta käytettiinkö?

- Sitä on käytetty terveysriskien minimoimiseksi.

Onko terveysriski sama kuin erittäin korkea hemoglobiiniarvo?

- Kyllä.

Pirkka Mäkelä toimi hiihtomaajoukkueen lääkärinä 1994-2001.

- En ole nähnyt aineita, eikä minulta ole niitä kysytty. Minulta ei ole pyydetty neuvoja, eikä ohjeita, Mäkelä sanoi.

- Minulle on kerrottu, että hormoneita on käytetty. Sitä ei koskaan käsitelty missään laajoissa keskusteluissa. Siitä puhuttiin aina pienissä piireissä.

Mitä hormoneja?

- Pidättäydyn salassapitovelvollisuudessa.

Käräjätuomari Markku Räty ilmoitti, että yleisellä tasolla voi puhua.

- Olen kuullut puhuttavan eposta, Mäkelä sanoi. Mitään nimiä hän ei halunnut mainita.

Mäkelä kertoi Turpeisen tavoin fysiologisiin muutoksiin liittyvistä havainnoista, jotka viittaavat epon käyttöön. Tälläisia havaintoja ovat mm. korkeat hemoglobiiniarvot.

Mäkelän mukaan plasmaekspandereita käytettiin hiihtomaajoukkueessa korkeiden hemoglobiiniarvojen laskemiseen 1997-2001.”

Niinpä. Tietoa on siis olemassa. Olisiko vaikkapa lääkäreiden aika puhua? Urheilussa huijaaminen ei voi kuulua potilastietojen salassapitovelvollisuuden piiriin, vaikka lääkärit niin Vantaan käräjäoikeudessa väittivät.

Eikö kenenkään omatuntoa todellakaan kolkuta? Luulisi, että asioiden oikean laidan kertomiseen olisi tarve. Muuten tätä juttua veivataan edelleen ja ikuisesti kuten Kekkosen voittoääntä vuoden 1956 vaaleissa.

Jarkko

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.