Mainos

Hiihtäjänuorten syömishäiriöistä hälyttäviä tutkimustuloksia, 17-vuotias ruotsalaislupaus antoi kasvot ongelmalle – "En oikeastaan edes halunnut elää"

Maastohiihdon 17-vuotias ruotsalaislupaus Ida Andersson on puhunut avoimesti syömishäiriöstään varoittaakseen muita nuoria urheilijoita ongelmasta. 

Ruotsalainen SVT tutki hiljattain painonpudotusta ja syömishäiriöiden ilmenemistä maastohiihdossa. Tulokset olivat hälyttäviä, mikä sai muun muassa Norjan hiihtoliiton huomauttamaan tähtiurheilijoitaan siitä, että heidän tulee harkita tarkkaan millaisia kuvia kehoistaan he julkaisevat sosiaaliseen mediaan. 

– Tilanne ei ole koskaan ole ollut näin paha, norjalainen professori Jorunn Sundgot-Borgen totesi SVT:lle hiihtäjien syömishäiriöistä. 

Sundgot-Borgenin mukaan ongelma on suuri varsinkin 15-17-vuotiaiden hiihtäjien parissa. He ajattelevat monesti painonpudotuksen olevan avain parempaan menestykseen. 

Ongelman selättämisessä auttaa aina se, että siitä kärsineet henkilöt avautuvat rohkeasti. Suomessa muun muassa hiihtäjälupaus Eveliina Piippo on puhunut syömishäiriöstään.

Ruotsissa saman on tehnyt Ida Andersson, joka kärsi syömishäiriöstä kuusi vuotta. Hän halusi pudottaa painoaan pärjätäkseen paremmin ladulla, minkä seurauksena hän sairastui anoreksiaan.  

– Kun ongelma oli pahimmillaan, oloni ei ollut hyvä. Ylleni laskeutui pimeys, ja menetin itseluottamukseni. En oikeastaan edes halunnut elää, kun olin pohjalla, Andersson kommentoi SVT:lle. 

Nykyään Andersson on terve ja opiskelee Östersundin hiihtokoulussa. Hän vietti vuoden Tukholmassa isänsä kanssa saadakseen hoitoa paikallisella klinikalla.   

– Avain tervehtymiseeni oli halu palata urheilun pariin. Se motivoi minua todella paljon. 

Idan isä Ante Andersson on perustanut yrityksen We & Sports, joka yrittää estää nuorten urheilijoiden henkisiä sairauksia. Toiminta keskittyy kouluihin, ja Ruotsin hiihtoliitto sekä ampumahiihtoliitto ovat mukana projektissa. 

– Haluamme estää ongelmien syntymisen, mutta myös näyttää, että sairauksista voi tervehtyä. Mielestäni monien ihmisten on syytä kuulla tästä, Andersson summaa. 

Lähde: Expressen

6:04
Tulosruudun lähetys sunnuntai klo 22.25.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja