Mainos

Hiihdon seuraava suomalaistähti kypsyy Pärmäkosken peesissä – "Se on saavutettavissa lähitulevaisuudessa"

12:24

Suomen hiihtomaajoukkueen kirkkain lupaus Johanna Matintalo valmistautuu tulevaan hiihtokauteen luottavaisena. Matintalo kertoo, että kesän harjoittelussa on yritetty työstää hänen keskeisiä kehityskohtiaan.

21-vuotias nimeää kauden päätavoitteekseen Seefeldin MM-hiihdot helmikuussa. Hiihdon maailmancup starttaa Rukan laduilta 24. marraskuuta.

Pääkuvan videolla Tulosruudun viikon vieraana olleen Krista Pärmäkosken haastattelu.

Matintalon mukaan kesällä on keskitytty kehittämään muun muassa hänen voimantuottoaan. Myös harjoittelun vaatimustaso on noussut iän myötä.

– Voima on ollut suurena kehityskohtana tämän vuoden aikana. Toinen kehitettävä kohde on ollut vapaa hiihtotapa ja jonkin verran painotusta on ollut myös määräharjoittelussa. Kun ikää on tullut lisää, niin vähän on lisätty sitten määrääkin, Matintalo kertoo maastohiihtomaajoukkueen mediatilaisuudessa torstaina.

Moni suomalainen huippuhiihtäjä on suuntautunut perinteisen hiihtäjäksi ja myös Matintalo näkee vahvuutenaan perinteisen hiihtotavan. Pöytyällä syntynyt Matintalo kuitenkin haluaa kehittyä myös hyväksi kansainvälisen tason vapaan hiihtäjäksi.

– En halua, että jään pelkäksi perinteisen tavan hiihtäjäksi. Haluaisin pärjätä vapaalla myös tulevaisuudessa, mutta kyllä koen, että se ero on niin iso hiihtotapojen välillä, että tuskin minusta tulee niin hyvää vapaalla. Kyllä mä haluan sellaiseksi hyväksi kansainvälisen tason hiihtäjäksi myös vapaalla, Matintalo sanoo.

"Kristan saavuttamiseen menee aikaa"

Matintaloa on luonnehdittu seuraavaksi suomalaiseksi hiihtotähdeksi, mutta Matintalo tietää, että Krista Pärmäkosken ja maailman huipun saavuttamisessa menee vielä aikaa. Pyeongchangin olympialaisissakin nuorella iällä esiintyneelle Matintalolle on tärkeää, että hän pystyy parantamaan viime kauden tuloksiaan.

– Kristan tason saavuttaminen ottaa vielä varmaan enemmän kuin yhden vuoden. Totta kai toivoo, että pystyy parantamaan viime kaudesta. Ehkä se, että pääsisi aikuisten kansainväliselle tasolle, on se ensimmäinen askel. Kärjen saavuttaminen vaatii tosi pieniä asioita ja myös enemmän töitä, Matintalo tiedostaa.

Yleisurheilussakin kilpaillut Matintalo ei aseta itselleen menestystavoitetta ajallisesti, mutta toivoo, että pystyisi kehittymään tasaisesti tulevaisuudessa.

– En halua asettaa itselleni mitään aikapainetta, että esimerkiksi kahden vuoden sisällä minun pitäisi olla huipulla. Jos koko ajan pääsee tasaisesti lähemmäs kärkeä, niin kyllä uskon, että se on tässä lähitulevaisuudessa saavutettavissa, Matintalo uskoo.

Seefeld edellä mennään

Kovin tavoittein edellisen kauden nuoren maailmanmestaruuskisoihin lähteneen Matintalon kisat epäonnistuivat pahemman kerran. Matintalo kertoo, että sairastelu ja ulkopuolinen kuohunta vaikeuttivat hänen kisaurakkaansa.

– Sairastuminen on aina osittain epäonnea, kun siihen ei oikein voi vaikuttaa. Ennen näitä kisoja oli aika paljon kaikenlaista kuohuntaa eri asioiden ympärillä. Ehkä se oma fokus karkasi vähän liikaa muihin aisoihin. Toivoin, että tulevaisuudessa, kun voi tulla hyvin samankaltaisia tilanteita, niin osaisi silti pitää sen oman keskittymisen täysin siinä päätavoitteessa, Matintalo myöntää.

Matintalo nimeää ykköstavoitteekseen Seefeldin MM-hiihdot ensi keväänä, mutta haluaa menestystä myöskin yksittäisissä maailmancupin osakilpailuissa.

– Ensi vuonna on tosi mukavia osakilpailuja maailmancupissa, esimerkiksi Otepäässä perinteisen normaalimatka ja Holmenkollenilla hiihdettävä 30 kilometriä pertsalla. Siellä on sellaisia mukavia yksittäisiä kivoja viikonloppuja, joihin haluan saada onnistumisia. Mennään kuitenkin Seefeld edellä ja yritetään saada sinne se paras terä, Matintalo tuumii.

Puolestaan vuoden vaihteessa kisattava Tour de Ski jää Matintalolta näillä näkymin väliin.

– Mitään lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta olen aika varma, etten ole lähdössä, Matintalo paljastaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja