Iivo Niskasella merkittäviä muutoksia kauteen valmistautumisessa: "Ne ovat tarjonneet uudenlaisia ärsykkeitä"

Niskanen luottaa Suomessa harjoittelun voimaan, eikä tukeudu korkeanpaikan leireihin ennen kisakautta 6:11
Videolla Iivo Niskasen koko haastattelu.

Suomen maastohiihdon ykkösnimiin kuuluva Iivo Niskanen on kokenut muutoksen tuulia uuteen kauteen valmistautumisessa. Niskanen kertoi MTV Urheilulle tarkemmin valmistautumisestaan ja ajatuksistaan alkavasta kaudesta.

Niskanen nappasi viime kaudella kaksi maailmancupin palkintopallipaikkaa ja otti Seefeldin MM-kisoissa pronssia 15 kilometrin perinteisen kilpailussa.

– Ihan hyvä fiilis on, että kausi alkaa olla pian käsillä ja nyt on aika takoa viimeisellä vimmalla itsensä kuntoon. Hyvä harjoituskausi on takana ja uskon myös, että se näkyy talven hiihtokisoissa. Sen eteen on tehty töitä, että tulokset olisivat entistä parempia, Niskanen sanoo.

Muutoksia kauteen valmistautumisessa on ollut useilta eri tahoilta. Niskanen ei lähde tällä kertaa korkean paikan leirille, jossa on ollut vuodesta 2012 lähtien lukuun ottamatta Sotshin vuotta, jolloin hän oli sairastunut. Harjoitusmäärät ovat Niskasen mukaan korkeammat kuin tavanomaisesti.

– Sen on mahdollistanut ehjä harjoituskausi. Sillä tavalla olemme tehneet asioita suunnitelmallisesti niin kuin niitä on ollut tarkoituskin tehdä. Kaikki on satsattu harjoitteluun ja sillä lailla saatu työrauha siihen, että pystyy harjoittelemaan niin paljon kuin haluaa. Maajoukkuevalmennuksessa tapahtui sen verran muutoksia, että leirit ovat tarjonneet uudenlaisia ärsykkeitä. Se on ehkä tuonut sen isoimman vaihtelun viime vuoteen verrattuna, Niskanen kertoo.

Niskanen vaihtoi välinevalmistajaa keväällä. Hän on erittäin tyytyväinen uuden valmistajan tarjoamaan kalustoon ja palveluun. 

– Suurin työ alkaa tietenkin sitten, kun alamme kiertää kilpailuissa eri maissa ja saadaan siellä rakennettua pieniä palasia kohdilleen. On vielä paljon kelejä, jotka on vielä testaamatta, mutta valtaosa keleistä pitäisi olla jo tässä vaiheessa hyvin hallussa, Niskanen toteaa.

"Sellainen kuninkuusmatka, jonka jokainen haluaa voittaa"

Suomalaishiihtäjä nostaa esiin tavoitteistaan maailmancupin kokonaiskilpailun sekä normaalimatkojen cupin. Holmenkollenin 50 kilometrin kilpailu nousee esiin yksittäisistä kilpailuista ja Niskasella onkin paljon hampaankolossa, sillä viime kaudella kilpailu meni täysin pipariksi. 

– Ei oikein pystynyt viimeisen suksenvaihdon jälkeen tekemään minkäänlaista tulosta. Siihen on nyt sillä lailla motivoitunut entistä enemmän, sillä se on sellainen kuninkuusmatka, jonka jokainen haluaa voittaa. Minulle se on yksittäisistä kisoista yksi tärkeimmistä, samalla kuin kotimaan maailmancupit. Ruka on ollut hieno paikka avata kausi ja on sitä varmasti myös tänäkin vuonna, Niskanen sanoo.

Niskanen väläytteli viime kaudella myös vapaalla hiihtotavalla, vaikka onkin tunnettu perinteisen tavan spesialistina. Hän odottaakin, että kehitystä tullaan näkemään vapaassa tyylissä.

– Se on ollut aiemmin niin, kun on valmistautunut arvokisoihin, että on tähdännyt tiettyihin kisoihin enemmän ja on tingitty siitä, että vapaan kisoja on hiihdetty vähemmän. Nyt niitä mahdollisuuksia tulee molemmille tyyleille yhtä monta, niin odotan, että pystyn talven aikana kehittymään myös vapaalla sen myötä, kun kisamäärä kasvaa, Niskanen päättää.

Maastohiihdon maailmancup käynnistyy 29. marraskuuta Suomen Rukalla.

Lue myös:

    Uusimmat