HIFK-tähti on onnistunut loistavasti kirkkaissa valoissa – tekeekö hän nyt kovan menestystempun?

Liigaviikko pui pudotuspelien lähtökohdat – nämä joukkueet ovat Petteri Sihvosen suosikit jatkoon menijöiksi 37:16
Video: Liigaviikko analysoi pudotuspelien lähtökohdat

Eetu Koivistoinen, 26, oli yksi HIFK:n tämän kauden isoista hankinnoista. Raumalta Stadin kirkkaisiin valoihin vaihtanut Koivistoinen onnistui loistavasti runkosarjassa. Nyt viime kevään MVP yrittää toistaa menestystempun.

IFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen ansaitsee omat kehunsa Koivistoisen kohdalla. IFK:n iso värväys osui nappiin.

Koivistoinen oli heti syksyllä, loukkaantumispoissaolonsa jälkeen avainroolissa. Hän kantoi IFK:n pelillistä ykkössentterin roolia ja takoi tulosta.

19 maalia ja 43 pistettä. Koivistoinen vastasi huutoon.

– Kukaan ei asettanut mitään pistetavoitteita, mutta kyllä tuohon tulospuoleen voi olla tyytyväinen. Mielessä on ollut koko ajan se, että yrittää vain pelata mahdollisimman hyvin ja palkinto tulee työn kautta. On se sitten tehopisteiden tai voittojen muodossa. Nyt pitää vain jatkaa tuloksen tekoa kevään peleissä, Koivistoinen miettii MTV Urheilulle.

Koivistoinen hymähtää klassiselle, IFK:hon liittyvälle asetelmalle. Historian saatossa on nähty myös niitä hetkiä, jolloin muualla kovaa jälkeä tehnyt pelaaja ei olekaan onnistunut ”Stadin kirkkaissa valoissa”.

Nyt näin ei ole käynyt.

– Vasta kevätaurinko on ruvennut häikäisemään. Pitää laittaa arskat päähän, Koivistoinen naurahtaa.

– Aika rauhassa on saanut olla. Tuntuu jopa siltä, että täällä on ollut vähemmän ylimääräistä hässäkkää. Täällä ihan se koko Helsinki ei ole koko ajan siinä iholla, hyökkääjä pohtii.

Enemmän haasteita kuin aiemmin

IFK:n osalta runkosarja päättyi maanantaina, kun kaatoi kotonaan Lukon 5–1. Sen jälkeen Koivistoinen kurkkaili vielä viimeistä, hyvin dramaattiseksi kääntynyttä kierrosta.

– Vähän tuli seurailtua. Erityisesti tuota SaiPa–TPS-peliä, kun tiesimme, että TPS tulee puolivälierissä vastaan.

IFK oli lopulta runkosarjassa viides. Se taisteli puolivälierien kotiedusta aina viimeiselle kierrokselle asti.

Menneen runkosarjan aikana ehti sattua ja tapahtua. Koivistoinen nostaa esiin sen, miten tapahtumia oli jopa enemmän kuin aiemmin.

– Tämä on ollut aika haasteiden täyteinen vuosi – ihan jokaiselle joukkueelle. Ehkä moni on ajatellut niin, että kun yleisö palasi halliin, että korona olisi jo jäänyt taka-alalle. En tiedä, että ovatko muut samaa mieltä, mutta nyt korona on vaikuttanut jopa enemmän mitä aiemmin. Tuntuu, että tosi moni on käynyt sen läpi. Haasteita on riittänyt, Koivistoinen miettii.

Yleisellä tasolla, mikä maku teidän eli IFK:n runkosarjasta jäi?

– Hyvä. Olemme pudotuspeleissä – suoraan kuuden joukossa. Nyt sitten mitataan jokaista yksilöä ja joukkuetta.

– Alku oli hyvin nousujohteinen. Tammikuun puolen välin jälkeen tuli sitten pieni ”droppi”. Emme oikein päässeet harjoittelemaan, eikä ollut pelejä. Siellä täällä muutama – rytmi katosi. Nyt taas on ollut sitten tasaisemmin pelejä ja olemme päässeet tekemään sitä meidän omaa juttuamme. On luonnollista, että matkan varrella eteen tulee nousuja ja laskuja, Koivistoinen perkaa.

Menestysresepti

IFK oli jo kauteen lähdettäessä yksi suurimmista mestarisuosikeista. Asema ei ole horjunut.

– Meillä oli huippuryhmä jo ennen kuin hankittiin uusia ukkoja. Saimme vielä lisää laatua ja voittamisen kulttuuria riveihimme. Onhan se hienoa, kun on koko ajan upeita pelaajia ympärillä, Koivistoinen fiilistelee.

IFK värväsi siirtorajalla kaksi paluumuuttajaa, kun Iiro Pakarinen ja Teemu Turunen vaihtoivat Jokereista punanuttujen puolelle. Sen lisäksi IFK:hon saapuivat myös JYPissä kovaa jälkeä tehnyt Reid Gardiner ja härkämäinen hyökkääjä Miikka Salomäki.

Liikkeiden myötä IFK:n rosterissa riitti tulivoimaa. Yhtäkkiä kokoonpanoon alkoi olla kovaa tunkua.

– Yleisesti meillä on hieno tilanne. Kehittää jokaista, kun on kova kilpailutilanne päällä. Se puskee kaikkia eteenpäin ja mittaa sitä potentiaalia, mikä meillä on. Vielä kun kaikki 20 jätkää on siinä samalla tavalla mukana – silloin se näkyy yleensä siinä, että mennään oikeaan suuntaan.

– Meillä on hyvin laajuutta rosterissa. Pudotuspeleissä pelataan kovaan tahtiin, niin on hyvä, että pystymme hyödyntämään sitä, Koivistoinen muistuttaa kilpailutilanteeseen liittyen.

Etukäteiskaavailuissa IFK:lle voi povata menestystä. Mutta miten mestaruusresepti lähtee rakentumaan?

Koivistoisella on tähän oma sanansa sanottavana. Hänellä kun on tuoreita kokemuksia – viime keväältä Lukosta.

Nyt hän tavoittelee kovaa temppua. Koivistoinen oli viime kevään pudotuspelien arvokkain pelaaja.

Jos IFK mielii mestariksi, Koivistoiselta kaivataan taas MVP-tason suorituksia.

– Ei tässä sen enempää mitään puheita tarvitse pitää. Meillä on paljon kokemusta voittamisesta. Kaikki lähtee liikkeelle päivittäisestä työnteosta. On se sitten välipäivä tai pelipäivä. Pitää tehdä oikeita valintoja, Koivistoinen miettii ja jakaa viisauksia.

– Loppupeleissä se, joka pystyy edelleen kehittämään peliään ja parantamaan pudotuspelien edetessä, on yleensä vahvoilla.

IFK aloittaa oman pudotuspelitaipaleensa sunnuntaina. Puolivälierissä vastaan asettuu TPS, joka on ollut tällä kaudella paha porkkana IFK:lle. Runkosarjassa keskinäiset voitot kun menivät TPS:n hyväksi 3–1.

– Kova haaste, ehdottomasti. Pitää muistaa se, että TPS on viime kauden finalisti. Eihän se sattumaa ole. Siellä on tehty laadukasta työtä. Meidän pitää lyödä ihan parasta pöytään. Se, mikä jäi mieleen runkosarjasta, oli se, että keskinäiset kohtaamiset olivat kovia kamppailupelejä.

– Sama jatkuu nyt. Kovaa vääntöä tilasta ja ajasta, Koivistoinen ennustaa.

Lue myös:

    Uusimmat