HIFK-pomo vastaa Bäckströmin kritiikkiin: "Ikävä nähdä, että Nikkeen sattuu noin paljon"

HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen on pahoillaan maalivahti Niklas Bäckströmin kokemasta mielipahasta, mutta tukee joukkueen valmennuksen ratkaisua pudottaa NHL-veteraani harjoitusvahvuuden ulkopuolelle.

Bäckström, 39, teki maanantaina voimakkaan ulostulon nykytilanteestaan Ilta-Sanomille. HIFK oli pudottanut 413 NHL-ottelun veskarin harjoittelemaan yksinään Atte Engrenin ja Kevin Lankisen jatkaessa pelaavana kaksikkona.

Toista vuottaan Suomeen paluunsa jälkeen HIFK:ssa pelaava Bäckström syytti seuran entistä urheilujohtajaa Tom Nybondasia suoranaisesta valehtelusta, sillä hänelle oli kerrottu, että Engren torjuu seurassa vain Lankisen loukkaantumisen ajan.

HIFK:n osakkaana toimiva Bäckström kertoi olevansa erittäin pettynyt rakastamansa seuran arvojen katoamiseen ja harkitsevansa jatkoaan osaomistajana.

HIFK:ssa oli sovittu sisäisesti, että Nybondasilta marraskuussa urheilujohtajan tehtävät vastaanottanut Tobias Salmelainen kommentoi kohua. Näin hän vastasi asiasta MTV Sportille:

Miten otit itse vastaan Bäckströmin tämänpäiväisen ulostulon?

– Onhan se erittäin ikävä nähdä, että Nikellä sattuu tämä tilanne noin paljon. Hänellä on oikeus omaan mielipiteeseen ja hän on valinnut sen tien, että haluaa puhua siitä ulos.

Oliko sinulla itselläsi tiedossa, että tällaista on tulossa julkisuuteen?

– Totta kai minä olen tämän tilanteen tiennyt, missä nyt olemme. Äärimmäisen haastava ja ikävä tilanne, mutta näillä mennään.

Bäckström laittoi monessakin puheenvuorossa uskoa sinuun, että panet uutena miehenä asiat kuntoon. Hän kantoi huolta muun muassa seuran arvoista. Miten näet siitä näkökulmasta tämän tilanteen?

–  Ainoa asia, johon pystyn itse vaikuttamaan, on se aika, joka tulee tästä eteenpäin. Uskon kyllä, että meillä kohtaa Niken kanssa arvomaailmat ihan yksi yhteen. En usko, että siitä on kyse. Kyllä minä pyrin toimimaan nyt ja tulevaisuudessa sillä tavalla, että tällaisilta tilanteilta vältytään. Se on ainoa asia, johon pystyn vaikuttamaan. Pyrin viemään eteenpäin sitä visiota, joka itselläni on. Olemme käyneet Niken kanssa paljon keskusteluita.

Onko tässä Bäckströmin puheenvuorossa sellaisia asioita, joista olet eri mieltä hänen kanssaan? Tietenkään et ole ollut itse seuraamassa, mitä kaikkea siellä on tapahtunut.

– Niin, no silloin on myöskään vaikea ottaa kantaa. Niin kuin sanoin, on erittäin ikävä katsoa Nikkeä, kun häntä sattuu noin paljon. Arvostan Nikkeä ihmisenä ja urheilijana tosi paljon. Harmittaa tämä tilanne tietenkin.

Bäckströmin puheiden rivien välistä tuli käsitys, että Nybondas vaikuttaa edelleen taustalla asioihin. Onko teidän roolijakonne Nybondasin kanssa tällä hetkellä selvä?

– On, se on hyvin selkeä. Marraskuun 2. päivästä eteenpäin minä olen tehnyt kaikki ratkaisut, ja tulen tekemään tästä eteenpäinkin. Kaikki pelaajavalinnat, kaikki urheilutoimeen liittyvät asiat ovat minun ratkaisujani. Ei Nybondas ole millään tavalla yrittänyt ohjata tai ohjaillut minun ajatuksiani, vaan minulla on ollut aivan täysi työrauha päivästä yksi alkaen. Se on ehkä sellainen asia (väärinkäsitys), joka pitääkin korjata, koska se on hyvin selkeä. Minä olen töissä ja teen tätä duunia eikä kukaan muu.

Entä päävalmentaja Ari-Pekka Selinin kanssa? Bäckström kertoi, että hänen siirtämisensä syrjään varsinaisesta harjoitusryhmästä oli päävalmentajan ratkaisu.

– Kyllä, valmentaja on tehnyt ratkaisun siitä, ketkä ovat kaksi maalivahtia tällä hetkellä rankingissa. Kaikki maalivahdit ja valmennus olivat yhtä mieltä siitä, ettei joukkueen harjoitusta pystytä vetämään läpi kolmella. Silloin tähän ratkaisuun myös päädyttiin. Nikke harjoittelee Jannen (maalivahtivalmentaja Jan Lundellin) kanssa, ja hänelle tuotetaan se jääaika, jonka hän tarvitsee harjoittaakseen ammattiaan. Mutta joukkueharjoittelua me emme pysty vetämään läpi kolmella maalivahdilla. Siitä kärsivät kaikki.

Ovatko nämä sellaisia asioita, joita päävalmentaja ja urheilujohtaja käyvät keskenään läpi?

– Minä tuen valmentajan ratkaisua tässä. He ovat tehneet ratkaisun siitä, ketkä ovat rankingissa ykkönen ja kakkonen.

Miten maalivahtiosaston kanssa jatketaan tästä eteenpäin?

– Meillä on sopimukset ensi kaudesta Atte Engrenin ja Kevin Lankisen kanssa.

Mikä on Bäckströmin asema maalivahtiosastolla tämän jälkeen?

– Tällä hetkellä meillä on Niken kanssa edelleen pelaajasopimus. Hän on meidän kolmosmaalivahtina, ja me tarvitsemme kaikkia maalivahteja.

Lue myös:

    Uusimmat