HIFK-pomo haluaa Jokerit SM-liigaan – kävisi rajusti käsiksi sarjajärjestelmään

Jokerit jäädytti SM-liigasuunnitelmansa: "Aika paljon epäselvää" 3:11
Jokerit jäädytti SM-liigasuunnitelmansa – puheenjohtaja Mikko Saarni kommentoi: "Aika paljon epäselvää."

Jääkiekon SM-liigan helsinkiläisjätin HIFK:n puheenjohtajan Jaakko Eskolan reaktio maanantaiseen Jokerit-uutiseen on ytimekäs: HIFK haluaa paikallisvastustajansa takaisin SM-liigan, jonka sarjajärjestelmää on muokattava merkittävästi tulevaisuudessa. 

Mestiksessä uutta tulemista tekevä Jokerit pudotti pienimuotoisen uutispommin maanantaina. Se tiedotti, ettei aio hakea liiganousua nykyisillä ehdoilla kaudelle 2025-2026, kuten se oli aiemmin suunnitellut. 

Tutulle paikallisvastustajalle HIFK:lle Jokereiden paluu SM-liigaan olisi arvokas asia. HIFK:n puheenjohtaja Jaakko Eskola ei kommentoi Jokerien tekemää päätöstä, mutta haluaisi nähdä paikallisvastustajan SM-liigassa.

– Helsinkiläisenä jääkiekon kannattajana olisi hienoa saada meille paikallispelejä, Eskola toteaa MTV Urheilulle.

Suurimmaksi yksittäiseksi seikaksi Jokerien puheenjohtaja Mikko Saarni nosti pääsarjaosakkeen hinnan. Se on SM-liigan mukaan 3,8 miljoonaa euroa, kun vielä vajaa vuosikymmen sitten se irtosi 1,8 miljoonalla eurolla. 

Avoimesti uudesta sarjamallista puhunut Saarni toivoo liiganousun "yhtälöön useita asioita". 

– Onko se joukkuemäärä tai muut rakennemuutokset, jotka luovat mahdollisuuden siihen, että kun joukkue menee liigaan, siellä on mahdollisuus tehdä taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa sillä ydinbisneksellä. Tällä hetkellä se ei ole sitä, ja sen takia me päädyimme tähän, Saarni perusteli MTV Urheilulle. 

Jokerit-uutisen kohdalla huomiota herätti varsinkin arvio liigaosakkeen arvosta. Eskola, joka valittiin HIFK:n puheenjohtajaksi viime elokuussa, ei osannut ottaa kantaa sen tarkkaan arvoon. 

– Totta kai sen hinnan täytyy olla enemmän kuin joskus aikoinaan. Liiga on kasvanut, ja tulot Liigassa ovat kasvaneet. 

Saarnin linjoilla sarjajärjestelmästä

Jokerit-pomo Saarni kommentoi marraskuun alussa Iltalehdelle, että SM-liigan joukkuemäärää tulisi pienentää.  

– Liiga pitäisi jakaa A- ja B-sarjaan. A-sarjan joukkuemäärän pitäisi olla 12 ja B-sarjan 10–12. Näin Suomeen saataisiin 22–24 toimivaa ammattilaisjoukkuetta, Saarni totesi. 

Wärtsilän toimitusjohtajana vuosina 2015–2021 toiminut ja HIFK:n puheenjohtajaksi viime elokuussa valittu Eskola on kollegansa kanssa täysin samoilla linjoilla. 

– Olen aina vahvasti ajatellut näin sen jälkeen, kun liigaa alettiin laajentamaan, että ne eivät ehkä olleet oikeita päätöksiä. Siinä mielessä ehdottomasti kannatan pienempää liigaa.

SM-liigan hallituksen lokakuussa tiedottamaa sarjamallia, jossa liigakarsinnat palautettiin kaudelle 2024–2025 ja joukkuemäärän maksimiksi ilmoitettiin 16, pidettiin yleisesti hieman vaisuna ratkaisuna. 

Puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoi päätöksen olleen "hyvin yksimielinen", mutta kabineteissa oli – ja on ollut – kädenvääntöä. 

– Kyllähän siellä hyvä keskustelu käytiin, Eskola toteaa.

– Ei kai se mikään suuri salaisuus ole, että näistä isommista seuroista jotkut ajavat sitä, että vähän nopeammin mentäisiin tällaiseen uuteen malliin, Eskola jatkaa sen enempää hallituksen keskusteluja avaamatta

HIFK-pomon mielestä se olisi suomalaisen jääkiekon etu, kun SM-liigan taso nousisi ja pelit olisivat mielenkiintoisempia. Eskola epäilee, että hyppäys Mestiksestä SM-liigaan on tällä hetkellä mahdollisesti liian suuri, mikä sekin puhuisi uuden mallin puolesta. 

– HIFK:n kannalta järkevämpää olisi tällainen pienempi Liiga ja sitten siihen vahvasti mukana oleva Mestis. Saisimme silloin hyviä pelejä aikaiseksi, ja saisimme pidettyä Mestiksenkin sillä tasolla, mitä haluamme.

– Hitaasti ja varmasti se saadaan varmasti menemään oikeaan suuntaan. Näin haluan uskoa, Eskola summaa. 

Lue myös:

    Uusimmat