SM-liigan pomo varoittelee jo uunituoreen suurpäätöksen seurauksista – "Siihen se todennäköisesti johtaa"

Heikki Hiltunen SM-liigan avaamisesta: "Halu uudistaa ja mennä eteenpäin suomalaisessa jääkiekossa" 4:30
Heikki Hiltunen kommentoi SM-liigan avaamista Tulosruudussa torstai-iltana: "Halu uudistaa ja mennä eteenpäin suomalaisessa jääkiekossa."

Jääkiekon kotimainen pääsarja Liiga päätti myöhään torstai-iltana palauttaa liigakarsinnat kiekkokalenteriin keväällä 2025. Karsintojen palaaminen voi johtaa liigaseurojen taloudellisten erojen repeämiseen, arvioi Liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen perjantaina STT:lle.

– Kyllä, siihen se todennäköisesti johtaa. Tässä mallissa todennäköisesti isot seurat kasvavat ja vahvistuvat, tapahtuu polarisaatiota Liigan sisällä. Se voi vaikuttaa Liigan kiinnostavuuteen, Hiltunen sanoi.

Edellisen kerran liigakarsinnat pelattiin keväällä 2013. Sitä ennenkin karsinnat olivat tauolla vuosina 2001–2008.

Karsinnoista luopumista on yleensä perusteltu taloussyillä, koska putoamisen pelko ja toivo noususta ajoivat seuroja ottamaan taloudellisia riskejä, mutta Liigan sulkeminen ei kuitenkaan poistanut talousvaikeuksia. Se näkyi jokakeväisinä tyhjennysmyynteinä, kun kärkikahinoihin mahdollisuutensa menettäneet joukkueet paikkailivat tilinpäätöksiään myymällä arvokkaimpia pelaajiaan muualle.

Kun uhkana on putoaminen Liigasta, tämä ei enää ole mahdollista.

– Mestiksestä Liigaan pääsyä tavoittelevat ja Liigassa putoamista vastaan taistelevat joukkueet voivat ottaa isompia riskejä, Hiltunen ennakoi.

Juttu jatkuu videon alla. 

Jukka Jalonen ja Ari Vallin kommentoivat SM-liigakarsintojen paluuta 6:33
Jukka Jalonen ja Ari Vallin kommentoivat SM-liigakarsintojen paluuta MTV Katsomon lähetyksessä.

Uhkana on Liigan isompien ja pienempien seurojen erojen repeäminen entistä suuremmaksi. Sen taustalla on osin yhteiskunnan megatrendejä, kuten väestön pakkautumista kasvukeskuksiin.

– Kaikkialla maailmalla tapahtuu urbanisoitumista ja kyllä se on trendi myös Suomessa. Totta kai on haaste pienten paikkakuntien joukkueille, miten ne pysyvät kilpailukykyisinä, Hiltunen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat