HIFK:n suunta on muuttunut hämmästyttävällä tavalla – mutta miksi yksi Sveitsin-reissu symboloi valtavaa käännettä?

8:13
Tulosruutu: HIFK lähestyy jo seuran ennätyslukemia, pisteputki sen kuin venyy.

Jääkiekon SM-liigassa Helsingin IFK:n suunta on kääntynyt hämmästyttävällä tavalla. Jos vielä alkukaudella HIFK oli mudassa rämpinyt jätti, nyt sen tekeminen näyttää joltain aivan muualta. Mitä on tapahtunut? Ja miksi yksi reissu symboloi valtavaa muutosta? MTV Urheilu avaa HIFK:n jyrkän käänteen salat.

Kesällä Helsingin IFK:hon kohdistui paljon epäilyksiä. Samaan aikaan kun moni muu valtaseura oli tehnyt jättimäisiä panostuksia, IFK:ssa muutokset jäivät vähiin. Nordenskiöldinkadulla, HIFK:n toimistolla, keskityttiin jatkumoon.

Viime keväältä jalkeille jääneeseen runkoon tuli vain muutama täsmävahvistus. Moni odotti enemmän.

Epäilykset vain vahvistuivat, kun HIFK rämpi heti runkosarjan alkuhetkillä.

HIFK pelasi syys- ja lokakuun aikana 17 ottelua. Mukaan tarttui vain kuusi voittoa.

Sarjasijoitus oli sen mukainen.

HIFK tuskaili erityisesti maalinteon tehokkuuden kanssa. Turhautuminen paistoi kilometrien päähän.

Joulutauolle lähdettäessä tilastot kertoivat tylyä kieltä. 33 ottelua, vain 15 voittoa ja 43 pistettä. Keskiarvo: 1,303 pinnaa per peli.

Sille ei kunnian kukko laulanut.

Yhdessä

HIFK lähti tapaninpäivänä Sveitsiin, missä se osallistui legendaariseen Spengler Cupiin. Mukana oli HIFK:n ja isäntäjoukkue Davosin lisäksi Sparta Praha, Örebro, Ambri-Piotta ja Kanadan maajoukkue.

Odotukset eivät olleet korkealla, kun HIFK saapui Davosin katedraalimaiseen puukarsinaan. Tuloskunto ei muuttunut. Tappioita tuli yksi toisensa perään.

Sveitsin reissulla tapahtui kuitenkin jotain, mikä näkyy yhä HIFK:n arjessa.

Kun puhutaan joukkuedynamiikasta, reissupäivät nousevat arvoon arvaamattomaan. Ne tarjoavat irtioton arjesta.

Sauman viettää aikaa joukkuekavereiden kanssa myös pelikentän ulkopuolella. Uudet ja vanhat kasvot tulevat yhä tutummiksi.

– Lähestyimme sitä kasvun turnauksena, HIFK:n päävalmentaja Ville Peltonen kuvailee Spengler Cup -kokemusta MTV Urheilulle.

Matkaan lähti joukkueen lisäksi seurajohto, toimistohenkilökuntaa ja pelaajien elämänkumppaneita. Osalla myös jälkikasvua.

Kaikki söivät yhdessä niin aamiaisen, lounaan kuin illallisen. Muuten ohjelma oli vapaampi, mutta ruokailuhetket tiesivät aina kollektiivista kokoontumista.

Muualta tulleille tarjoutui sauma tutustua ihmisiin, joita oli aiemmin nähnyt vain vilaukselta jäähallilla. Rakennettiin yhteisöä, perhettä.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kaikki tämä tapahtui karnevaalin keskellä. Spengler Cup on yksi isoimmista tapahtumista mitä Sveitsissä järjestetään koko kalenterivuoden aikana. Vuoden viimeisinä päivinä Davosiin kerääntyy kymmeniä tuhansia ihmisiä. Ei pelkästään jääkiekon, vaan tunnelman takia.

– Spengler on taianomainen turnaus. Se tarjoaa joka kerta upean fiiliksen niin sveitsiläisille jääkiekkofaneille kuin muillekin paikalle tuleville, Peltonen kehuu.

Ympäristön karnevaalitunnelma välittyi läheisten kautta pelaajille. Mukaan tarttui hilpeitä muistoja.

– Sen jälkeen, kun oli olimme ottaneet kolmessa pelissä nenättimeen, meillä oli niin sanotut after ski -bileet vuorilla, 2600 metrissä. Siellä valmennusportaaseen kuuluva jäsen räjäytti pankin tanssiliikkeillään, HIFK:n Micke-Max Åsten naurahtaa.

Ken entinen liigahahmo olikaan kyseessä.

Konkretia

5:49
Sihvosen liigakolumni: HIFK-luotsi Ville Peltonen yllätettiin täysin huippuottelun jälkeen – "Jussi Tapolan ele on todella harvinainen."

Mitä reissun jälkeen tapahtui? Joukkue yhtenäistyi. Yhtäkkiä pelaajat olivat enemmän tekemisissä toistensa kanssa. Taistelutahto heijastui jäälle.

Sveitsin reissu loi kuin viimeisen sinetin sille, miten HIFK:n suunta kääntyi.

– Yksi merkittävä juttu oli se, miten pelasimme Sveitsin-turnauksessa. Olimme rohkeita kiekon kanssa. Totta kai fakta on se, että siellä peli oli erilaista kuin mitä se on täällä kotoisessa SM-liigassa. Siellä mentiin, eikä meinattu, eikä siellä paljoa 1–2–2-träppiä näkynyt. Piti vain ennakoida ja reagoida, Åsten muistelee.

Rohkeus tarttui HIFK:n otteisiin. Jos punapedoista näkyi vielä syksyllä epävarmuus, pelokkuus ja ahdistuneisuus, nyt se rullasi täysillä sylintereillä.

Apua tuli myös pelaajarintamalta. Erityisesti puolustukseen tulleet vahvistukset paransivat HIFK:n kiekollista peliä. Pakottaminen muuttui raikkaudeksi.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kaikki tämä näkyi raa'assa tuloksenteossa. HIFK on pelannut Spengler Cupin jälkeen 13 ottelua. Saldona yhdeksän voittoa ja 30 pistettä. Keskiarvo yli 2,3 pinnaa per peli.

HIFK on ollut kyseisellä jaksolla SM-liigan paras joukkue. Se on noussut alemman pudotuspeliviivan alta taistelemaan jopa suorasta pudotuspelipaikasta.

– Kyse on kovasta puurtamisesta ja siitä, että olemme pystyneet viemään asioita eteenpäin ja siitä, että roolit ovat selkeytyneet. Olemme saaneet pienten juttujen kautta pelin virtausta paremmaksi. Isoin juttu on ollut kuitenkin tehokkuus. Se selittää paljon, Peltonen ynnäilee.

Jos vielä syksyllä HIFK joutui maksamaan ääretöntä hintaa jopa yhdestä maalista, nyt taksa on ollut huokeampi. Hyvä esimerkki löytyy lauantailta, kun HIFK kaatoi SM-liigan ylivoimaisen mestarisuosikin Tapparan 4–1.

Lisää juttua tästä jutun yläreunan videolla.

Pelillisesti joukkueet kinkkasivat lähes tasajalkaa. Ero tuli tehokkuudesta.

– Meidän nuoret pelaajamme ovat kypsyneet ja heidän perustukset ovat koventuneet. Nyt he suorittavat paljon tasaisemmin. Kärkipelaajat ovat osoittaneet suuntaa ja he pystyvät tekemään tulosta. Joukkue on hyvässä tilassa, HIFK-päävalmentaja Peltonen näkee.

Se, mihin HIFK keväällä yltää, on arvoitus. Spengler Cupiin symboloituva muutos on kuitenkin taannut sen, että Helsingin vanhassa jäähallissa voidaan hyvinkin nähdä vielä ikimuistoisia kevään pelejä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja