Näin Ville Peltonen avaa HIFK:hon liittyvää mysteeriä – avainhyökkääjältä terveiset Liigaan: "Tämä on suoraan sanoen perseestä"

Maalikooste: HIFK - Lukko 3:07
Videolla maalikooste keskiviikon ottelusta HIFK-Lukko.

Missä Helsingin IFK oikein menee? Se on iso kysymys kotimaisessa SM-liigassa. Punapetojen päävalmentaja Ville Peltonen kokee, että joukkueen peliin on saatu ”vankka perusta”. HIFK:n avainhyökkääjä Eetu Koivistoinen lähettää puolestaan napakoita terveisiä Liigan toimiston suuntaan.

Yhtenä hetkenä näyttää hyvältä, toisena taas ei. Kaiken taustalla piilee vellova status.

Helsingin IFK on yhä iso mysteeri kotimaan kiekkokaukaloissa.

Kun kausi 2023–24 oli lähtemässä liikkeelle, moni piti HIFK:ta jopa Liigan suurimpana mestarisuosikkina. Tappara oli vaihtanut valmentajaa, Ilves ei vakuuttanut kevään pudotuspeleissä ja moni hopeajoukkue Pelicansin ydinpelaaja oli lähtenyt muualle.

HIFK sen sijaan vahvistui. Vieläpä merkittävällä tavalla.

Tulijapuolella olivat muun muassa Tapparan kultajoukkueen ykköstähti Jori Lehterä, pitkään NHL:ssä pelannut Leo Komarov, edelliskaudella 19 maalia Pelicansissa iskenyt Joni Ikonen, Leijonien luottopakki Petteri Lindbohm ja huippulupaus Aron Kiviharju.

He tulivat jo valmiiksi vahvan rungon päälle. Heidän lisäkseen punapetojen riveistä löytyi sellaisia nimiä kuten Eetu Koivistoinen, Iiro Pakarinen, Roope Taponen, Juha Jääskä ja Julius Nättinen. Heitä kaikkia saattoi nimittää Liigassa avainpelaajiksi.

Mestarisuosikki siis. Enää puuttuivat näytöt.

Kun runkosarjasta on puolet pelattu, voidaan vetää jo analyysejä siitä, missä Helsingin IFK menee.

– 31 peliä takana ja taidamme olla kolmantena. Iso kuva on ihan kohtalaisella mallilla. Ei ole aihetta tasajalkahyppelyyn tai siihen, että voisimme jotenkin tuudittautua tähän, HIFK:n avainhyökkääjä Eetu Koivistoinen perkaa MTV Urheilulle.

Juttu jatkuu kuvan alla.

HIFK:n peli ei vakuuttanut syksyn ensimmäisissä otteluissa, vaikka pisteitä tippui sangen mukavaan tahtiin. Kehitystä on tullut, mutta kysymysmerkkejä on jäänyt yhä vellomaan kilpilogoja kantavan joukkueen ylle.

HIFK:n suoritukset ailahtelivat pahemman kerran marraskuun lopun ja joulukuun alun aikana. Ensin neljä tappiota putkeen. Sen jälkeen helpottava jatkoaikavoitto Kärpistä, mikä avasi hanat. Päivä tästä ja HIFK murskasi Kärpät sen kotiluolassa Oulussa lukemin 0–7. Perään vielä toinen murskavoitto KalPasta (6–1).

Entäpä sitten? Kolme peliä, kolme tappiota ja näissä vain kaksi tehtyä maalia.

– Tähän loppuun tuli vaihe, missä otimme taka-askeleita. Siinä taas taustalla oli monta eri syytä, HIFK:n päävalmentaja Ville Peltonen myöntää.

Peltonen viittaa muun muassa siihen, miten pahasti HIFK:n kokoonpano on ehtinyt elämään viime viikkojen aikana. Joukkue on ehtinyt olla muun muassa pahan flunssa-aallon kourissa.

– Tauko tekee nyt hyvää. Toivotaan, että olemme hankkineet vastustuskykyä talteen kevättä ajatellen, Peltonen murjaisi, viitaten sairasteluaaltoon.

Tehokkuutta ja vahvaa alivoimaa

Peltonen mainitsi keskiviikon Lukko-kotiottelun yhteydessä sen, miten HIFK:n tankit olivat ”aivan tyhjillään”. Jatkuva kokoonpanoralli on näkynyt HIFK:n kiekollisessa pelissä.

– Hyökkääminen menee hirvittävän vaikeaksi, jos syöttölaatu on heikolla tasolla, Peltonen muistuttaa realiteeteista, mitkä ovat näkyneet punapetojen otteissa.

Ailahtelun myötä HIFK on yhä iso mysteeri kevättä ajatellen.

– Uskon, että meillä on tietty perusta olemassa tuolla kaiken pohjilla. Ylivoimassa on potentiaalia, pystymme puolustamaan jämäkästi ja niin edelleen. En ole huolissani, mutta en ole myöskään tyytyväinen. Eikä kukaan muukaan ole, HIFK:n päävalmentaja Peltonen kommentoi joukkojensa tämän hetken isoa kuvaa.

HIFK keräsi alkukauden 31 ottelusta 52 pistettä. Se teki 94 maalia ja päästi 76. Edistyneissä tilastoissa HIFK:n koko kauden maaliodottama on 83,57. HIFK:n toteutuma ja odottama kulkevat lähes käsikädessä. Varsinkin jos mukaan ei lasketa joulukuun alun Oulun peliä, missä HIFK takoi maaleja aivan käsittämättömällä tehokkuudella.

Juttu jatkuu kuvan alla.

HIFK:n peleissä vastustajien maaliodottama on ollut 72,36, mikä taas on hyvin lähellä toteumaa eli 76 päästettyä maalia.

(Edistyneiden tilastojen lähde: Wisehockey)

HIFK:n ylivoima (19,28) sijoittuu tällä hetkellä Liigassa sijalle yhdeksän. Punapetojen alivoima on ollut sen sijaan Liigan parasta (88,51).

HIFK:n päävalmentajan Peltosen mielestä tilastot antavat vahvaa osviittaa joukkueen alkukaudesta.

– Tärkeää on se, että meillä on koko ajan tieto olemassa siitä, että missä menemme. Kun puhutaan kehittymisestä, se ei koskaan mene luotisuoraan eteenpäin. Aina tulee aaltoliikettä vastaan. Välillä koetaan ei-niin-miellyttäviä kokemuksia, joiden äärellä pitää katsoa oikein kunnolla peiliin. Tuollaiset hetket pitää käsitellä oikein ja ne pitää pystyä kohtaamaan. Tuo on ainoa tapa mennä aidosti eteenpäin, Peltonen pohtii.

Kohti tiukkaa rypistystä

HIFK eteni viime kaudella välieriin, joissa se hävisi tulevalle mestarille Tapparalle. HIFK:n kausi lähti tuolloin pahasti rämpien liikkeelle. Syksyllä ehdittiin puhua jo siitä, että pitääkö seurassa tehdä isoja henkilöstövaihdoksia.

Joukkueen suunta kääntyi vuodenvaihteen Spengler Cupin yhteydessä.

– Se oli hyvä kokemus silloin. Pelasimme jo sitä ennen pari edellistä peliä varsin hyvin ja suunta lähti kääntymään. Jos kokee tarvitsevansa pientä pomppua, niin meillä kaikilla on varmaan MTV Katsomo -palvelu, mistä voi katsella pari Spengler Cupin peliä, HIFK:n avainhyökkääjä Eetu Koivistoinen hymähtää, viitaten IFK:n viime kauden kulminaatiopisteeseen.

HIFK-tähdet Roope Taponen ja Niko Hovinen joutuivat etsimään joululahjat toisilleen – klassikkotavaroiden lisäksi mukaan lähti yllätyksiä 4:09
HIFK-tähdet Roope Taponen ja Niko Hovinen joutuivat etsimään joululahjat toisilleen – klassikkotavaroiden lisäksi mukaan lähti yllätyksiä

Koivistoinen odottaa ennen kaikkea sitä, että HIFK pääsisi ”rummuttamaan” pelejä tasaiseen tahtiin.

– On hienoa, kun nyt eteen tulee kolmen ottelun viikkoja. Tämä on suoraan sanoen perseestä, kun vedetään yhden tai kahden pelin viikkoja ja sitten pidetään taas viikon tauko välissä. Silloin kun tatsi pysyy kohdillaan, kaikki joukkueet pelaavat laadukkaampaa lätkää. Nyt sitä tatsia haetaan koko ajan, kun tahti on niin rikkonainen. Se taas heijastuu jatkuviin harhasyöttöihin, Koivistoinen jakaa kritiikkiä Liigan suuntaan.

HIFK suuntasi keskiviikon Lukko-kotiottelun myötä joulun vieton pariin. Kinkkujen ja torttujen vetämisen jälkeen HIFK:n arki jatkuu kiireisenä, kun se pelaa 33 päivän sisään peräti 15 ottelua.

– On selvää, että lähdemme kevätkaudelle petraamaan. Kaikilla tähtäin on tiukasti keväässä. Nyt pitää vain kehittää peliä. Sitä varten täytyy jaksaa tehdä päivittäistä työtä, koska sitä kautta saamme tasaisuutta otteisiimme, Koivistoinen sanoo ohjenuorasta ja tulevasta.

Lue myös:

    Uusimmat