HIFK-johto: runkosarja pettymys, koronavirus ruhjoo taloutta – ”Todella merkittäviä lukuja” 

4:06
Videolla Tulosruudun tuorein lähetys.

SM-liigan lopullisessa sarjataulukossa kuudenneksi sijoittuneen HIFK:n sisäinen analyysi koronaviruspandemian päättämästä kaudesta on vielä kesken, mutta urheilutoimenjohtaja Tobias Salmelaisen mukaan tässä vaiheessa on jo selvää, että se oli urheilullisen tuloksen valossa pettymys.

Globaali kriisi iski nopeasti, odottamatta ja lupaa kysymättä myös Nordenskiöldinkadulle.

– Pelaajat ovat neljän viikon tauolla ja toimisto tekee parhaillaan etätöitä. Ei tässä oikein muuta voi. Sosiaalisella eristäytymisellä kannamme oman kortemme kekoon, Salmelainen päivittää MTV Urheilulle.

Pelaajien palkanmaksusta neljän viikon tauon jälkeen ei ole Salmelaisen ja HIFK:n toimitusjohtajan Jukka Valtasen mukaan seurajohdossa vielä keskusteltu. Pudotuspelitöntä kevättä seuraavat joka tapauksessa mittavat taloudelliset menetykset. Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen arvioi tiistaina Kalevalle oululaisseuran tilikauden ennustetun tuloksen kärsivän 300-500 tuhannen euron loven pelaamatta jääneistä pudotuspeleistä.

Valtanen ei halua IFK:n menetysten mittaluokkaa tarkemmin kommentoida, mutta suuntaviivoja saadaan.

– Ne summat eivät ole itseasiassa vielä selvilläkään, mutta viime kaudella pudotuspelien osuus liikevaihtoon oli noin pyöreät 1,5 miljoonaa euroa. Ne ovat todella merkittäviä lukuja, Valtanen sanoo.

– Se on selvää, että tällaiseen, mikä meitä nyt on kohdannut, ei voi varautua.

Koronaviruspandemian keskellä selviävät Valtasen mukaan parhaiten organisaatiot, joilla on taloudellista puskuria. Sitä HIFK:lla eittämättä on, mutta toimitusjohtaja näkee aseet käynnissä olevan kriisin voittamiseen tämän päivän kassatilannetta syvemmällä.

– Olimme todella vahvassa vaiheessa ennen kuin nykyinen tilanne tuli. Väittäisin, että yhteisömme on ollut nyt vahvimmillaan, mitä se on ollut 2000-luvulla. Se on onni onnettomuudessa, koska se toivottavasti kantaa meidät myös tämän kriisin yli, Valtanen sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan IFK-yhteisön turvarakenteina koronakriisin keskellä seisovat ”selkeys” ja ”arvot”.

– Lähdimme työstämään arvojamme reilut kymmenen vuotta sitten, ja samaan aikaan meille on tullut uusia kommunikaatiovälineitä pitää yhteyttä faneihin ja yhteistyökumppaneihin - kuten sosiaalinen media ja omat kanavamme. Aiemmin meillä oli ottelutapahtumat, vähän mainontaa, pari kirjettä ja omat nettisivut, joihin piti erikseen mennä. Maailma on muuttunut aika paljon. Olemme pystyneet osallistamaan ja ruokkimaan HIFK-yhteisöä uusilla tavoilla, Valtanen kertoo.

– Näen HIFK:n leirinuotiona, jonka ympärille samanhenkiset ihmiset kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä. Uudet kommunikoinnin välineet auttavat ihmisiä puhaltamaan happea siihen leirinuotioon silloinkin, kun Nordiksella ei pelata. 

Etätyötä tekevä HIFK-toimisto valmistautuu urheilutoimenjohtaja Salmelaisen mukaan tulevaan kauteen kuten se tekisi tavallisestikin - elämän tärkeysjärjestystä unohtamatta.

– Mielessäni ei ole juuri nyt ensimmäisenä se, miten kausi tästä etenee tai milloin alkaa harjoittelu. Kyllä tässä on huolenaiheet vähän isommat rehellisyyden nimissä.

– Olen myös yrittänyt ottaa omille aivoille vähän happea tämän kaiken keskellä. Meidän koko maailma elää tällä hetkellä aika vakavaa tilannetta. Urheilu on vain yksi asia, johon tilanteella on vaikutuksia. Ei riitä edes omat ajatukset, kuinka moneen ihmiseen ja yritykseen tämä ylettyy, Salmelainen sanoo.

Koronavirusuhka keskeytti liigakauden, jonka viimeiset ottelut pelattiin maaliskuun 12. päivä tyhjille katsomoille. Helsingin IFK:lta jäi runkosarjaa pelaamatta yksi ottelu, jossa panoksena olisi ollut suoran puolivälieräpaikan turvaaminen. Taloudellisen tuloksen arviointi kuuluu seurassa muille, mutta urheilupuolen vastuu on Salmelaisella.

– Jos ihan tuloksellisesti mitataan runkosarjaa, se oli meille pettymys. Kaikki tekeminen tähtää siihen, että keväällä olisi paras huippu. Se jäi nyt kokematta, mutta olen pettynyt siihen tilanteeseen, jossa olimme viimeisellä kierroksella runkosarjassa.

Miksi HIFK:n runkosarjasta muodostui tuloksen valossa "pettymys"? Salmelaisen mukaan analyysi ottaa vielä ainakin viikon. Keskeneräisiä mietintöjä urheilutoimenjohtaja ei halua juuri raottaa.

– Keräämme erilaista tietoa ennen lopullista analyysiä. Yksi osa-alue siinä ovat tietysti jatkuvat loukkaantumiset. Meillä oli kauteen lähdettäessä jo paljon vaihtuvuutta ja sen jatkuessa jokapäiväisessä arjessa kokonaisuuteen tuli tietenkin vaikutuksia.

Päävalmentaja Jarno Pikkaraisen asemaan urheilutoimenjohtajalla on selkeä näkemys.

– Jos minulta kysytään tällä hetkellä, meidän päävalmentajaamme on täysi luotto.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja