Koronavirus kurittaa liigaseuroja – mestarisuosikin pudotuspelikevät vaihtui todelliseen ahdinkoon: "Vielä ei olla menty siihen, että laitettaisiin porukkaa pihalle"

Korisliigan joukkueet ja Koripalloliitto pitävät torstaina kriisikokouksen, jossa on tarkoitus kartoittaa seurojen taloudellista tilannetta ja käydä läpi liiton suunnitelmaa ensi kaudesta.

Tällä hetkellä taloustilanne on karu koko liigassa. Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne on käytännössä katkaissut seurojen tulovirrat kuin seinään. Samalla esimerkiksi edustusjoukkueiden pelaajien palkat pysyvät kulupuolella ennallaan.

Korisliigan kärkiseurassa Salon Vilppaassa koronaviruksen vaikutukset ovat dramaattisimmasta päästä. Joukkue johti liigaa ja oli loukkaantumisista huolimatta yksi suurimpia mestarisuosikkeja, kun sarja keskeytettiin.

Nyt Salossa taistellaan mestaruuden sijaan seuran selviytymisestä.

– Asioilla on tapana järjestyä, mutta vielä on matkaa aikaa paljon, että pystytään edes liigalisenssiä hakemaan. Kyllä mä siihen tällä hetkellä uskon, mutta on siihen vielä matkaa, Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi myöntää.

Vilpas on yksi Korisliigan parhaiten kotiyleisöä houkuttelevista seuroista, ja varsinkin pudotuspeleissä se on tienannut kassaansa perinteisesti mukavasti rahaa. Nyt koko kevään tulot romahtivat lähes nolliin.

– Jos tilannetta vertaa meidän aikaisempiin kausiin, niin tulonmenetys on 150 000 ja 250 000 euron välissä, Vihiniemi laskee.

"Se on isoin kysymysmerkki"

Vilppaan kuten monen muunkin seuran tulevaisuus Korisliigassa riippuu nyt kolmesta seikasta, joista ensimmäinen liittyy koronaviruspandemian aiheuttamien poikkeusolojen kestoon ja sen aiheuttamiin vaikutuksiin yleiselle taloustilanteelle.

Toinen ja kolmas seikka liittyy kannattajilta ja yhteistyökumppaneilta saataviin tulovirtoihin.

– Vaikka saataisiin kaikki kulut minimiin, se ei tuo yksin sellaista pohjaa, jolla pystyisi rakentamaan ensi kautta. Jos yhteistyökumppanit eivät pysty yhtään miettimäänkään tukia, niin ensi kautta on vaikea rakentaa. Aika näyttää sen, miten sponsorit ja muut pystyvät lähtemään tähän mukaan. Se on se isoin kysymysmerkki tällä hetkellä, Vihiniemi toteaa.

Tilanteen aiheuttamista henkilöstövaikutuksista on Vihiniemen mukaan vielä vaikea sanoa mitään.

– Kaikki on mahdollista. Vielä ei olla menty siihen, että laitettaisiin porukkaa pihalle. Tässä tarvitaan nyt kaikki henkilöstö tekemään töitä yhteisen hyvän eteen, ainakin tässä alkuvaiheessa, Vihiniemi sanoo.

Kuoppa on syvä myös Joensuussa

Vaikealta näyttää myös perinteikkäässä koripallokaupungissa Joensuussa. Korisliigaseura Katajan toiminnanjohtaja Johannes Lasaroff uskoo kuitenkin, että seura selviää tilanteesta kuiville.

Seura panosti päättyneeseen kauteen isosti ja hankki muun muassa Susijengistä tutun pelintekijän Jamar Wilsonin juuri kevään kynnyksellä.

– Vielä en sano tarkkaa lukua, mutta kyllähän siinä kymmenien tuhansien menetyksestä puhutaan. Isoista summista on puhe. Kulurakenne on sellainen, että pelaajapalkat ovat iso osa sitä kulupuolta, eikä sinne puolelle tule suurempia muutoksia.

Lasaroffin mukaan yhteisön tuki on nyt korvaamattoman tärkeää.

–  On tullut paljon puhelinsoittoja meidän yhteisöltä, että haluttaisiin auttaa. Apua on siis tarjolla, mutta on se kuoppakin tietysti niin syvä, että kaikki otetaan vastaan. Kaikkia mahdollisia toimenpiteitä pitää tietysti tarkastella ja punnita.

Ry-muotoisen seuran tulopuolella suureksi ongelmaksi voi muodostua se, jos ja kun junioriurheilijoiden toimintamaksut alkavat tyrehtyä.

–  Nyt kun ei pysty yksinkertaistesti junioritreenejä järjestämään, tämä tarkoittaa sitä, että on paljon valmentajia, joille pitää keksiä muuta työtä tai tehdä muita ratkaisuja. Kaikki on mahdollista, ja johtokunta kokoontuu normaalisti ensi viikolla. Ynnätään kaikkien jaostojen näkökulmasta tätä. Olemme yleisseura ja pitää ottaa huomioon kaikkien lajien vaikutukset, Lasaroff summaa.

"Kukaan ei selviä tästä voittajana"

Hallitsevan mestarin Karhu Basketin puheenjohtajan Vesa Ojalan mukaan "tilanne sakkaa" myös Kauhajoella.

–  Kyllä tässä kymmenistä tuhansista euroista puhutaan. Helposti menee yli sadantuhannen, Ojala ynnää tappioita.

Ensi kaudesta Ojalalla on ilmassa enemmän kysymysmerkkejä kuin vastauksia. Se on selvää, että budjetti putoaa selvästi.

– Samoja rahoja ei löydetä enää ensi kaudeksi, mitä tällä kaudella on ollut. Pelaajabudjetti tippuu aivan varmasti. Kaikkeen tulee miinusmerkkinen prosentti. Veikkaan, että sellainen 20 prosenttia, Ojala sanoo.

– Kyllä me tästä selvitään, mutta kukaan ei selviä tästä voittajana. Kaikki osapuolet tulevat tässä häviämään. Liitto, työntekijät ja seura. Kaikki kärsivät.

"Tulot nollaantuivat ihan hetkessä"

Torstaina puhelimitse kokoontuvat Korisliigan seurat saavat kuulla ensi kautta koskevista suunnitelmista Koripalloliitolta.

– Perusasiat pitää ensin tulla selville. Pelataanko ylipäätään sarjaa ensi kaudella? Mitä vaikutuksia koronaviruksella on tähän toimintaan? Korihaiden henkilöstö- ja talousjohtaja Jouni Grönroos pohtii.

Uudenkaupungin Korihait oli päätyneellä kaudella runkosarjan viimeisenä, kun sarja keskeytettiin. Grönroosin mukaan seuralla on vahva halu jatkaa Korisliigassa, vaikka koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on vaikuttanut pahasti myös Korihaiden talouteen.

– Kaikkihan vaikuttaa. Runkosarjaa oli kuitenkin jäljellä. Otteluisännyyksiä, erilaisia tyky-tapahtumia ja muita vastaavia. Lipputulot ja kaikki jäivät tulematta. Tulot nollaantuivat ihan hetkessä. Raha, minkä pitäisi tulla normaalisti jaoteltuna kauden aikana, loppui kuin seinään. Menot eivät kadonneet kuitenkaan. Kyllähän se aiheuttaa ongelmia.

Grönroosin mukaan Korihaiden taloustilannetta saadaan setviä vielä pitkään.

– Seura pyrkii nyt ratkomaan, miten saadaan jonkinlainen tasapaino. Sitä tuskin hetken toimenpiteillä ratkaista. Urheiluseuran päärahoitus on tapahtumat ja yhteistyökumppanit. Niin kauan kuin sellaisia ei pysty järjestämään, se on hyvä kysymys, mistä rahoitusta löytyy, Grönroos summaa.

Lue myös:

    Uusimmat