Hidas rokotustahti kerää kritiikkiä Euroopassa: "Strategia ei selvästi sovellu näin vaaralliseen tilanteeseen"

Rokottaminen koronavirusta vastaan alkoi EU-maissa tasan viikko sitten, 27. joulukuuta, mutta moni on tyytymätön hitaaseen alkuun. Kritiikkiä on esitetty varsinkin Ranskassa ja Saksassa.

Ranskassa annettiin ensimmäisenä kolmena päivänä rokotus alle sadalle ihmisellä. Uudenvuodenpäivään mennessäkin oli annettu vain muutama sata rokotetta, kun samaan aikaan Saksassa määrä oli jo kymmeniätuhansia. Britanniassa rokotettujen määrä lähestyi samalla jo miljoonaa ihmistä.

Useat Ranskan oppositiopoliitikot ja lääkärit ovat kritisoineet tahtia hitaaksi. Heidän mukaansa hallitus on ollut liian varovainen.

Financial Timesin mukaan jotkut kriitikoista ovat arvioineet, että varovaisuudella halutaan vakuuttaa rokoteskeptisiä kansalaisia. Tutkimusten mukaan ranskalaiset ovat yksi Euroopan rokotevastaisimmista kansoista. Joidenkin kriitikoiden mielestä rokotelogistiikkaan varauduttiin huonosti.

– Ranskan rokotestrategia ei selvästi sovellu näin vaaralliseen tilanteeseen, kansallista syöpäjärjestöä johtava Axel Kahn kiteytti arvionsa Europe 1 -radiokanavalla.

Maan rokotestrategiaksi päätettiin ensin, että ensimmäisessa vaiheessa rokotetaan  vain hoitokodeissa asuvia vanhuksia. Hoitohenkilökuntaa piti alkaa rokottaa vasta helmikuun loppupuolella, mutta strategiaa muutettiin kritiikin jälkeen siten, että yli 50-vuotiaat hoitoalalla työskentelevät ovat myös ensimmäisenä rokotettujen joukossa. Axel Kahnin mukaan koko hoitohenkilöstö pitäisi nostaa ensimmäisenä rokotettujen joukkoon.

– Rokotusohjelma alkaa pian saada vauhtia, terveysministeri Olivier Véran lupaa.

Myös presidentti Emmanuel Macron vastasi kritiikkiin uudenvuodenpuheessaan.

– Tarpeeton hidastelu ei tule olemaan ongelma, Macron lupasi rokotusohjelmasta.

"Ministerillä oli kuukausia aikaa"

Myös Saksassa rokotustahti on saanut kritiikkiä, vaikka se onkin ollut paljon Ranskaa nopeampi.

Liittokansleri Angela Merkelin puoluetta kristillisdemokraatteja edustava terveysministeri Jens Spahn kehotti kansalaisia tällä viikolla kärsivällisyyteen, sillä rokotteet ovat "tiukassa" kaikkialla maailmassa. Spahnin mukaan tilanne helpottuu, kun useammat rokotteet ovat saaneet käyttöluvan.

Kritiikkiä on tullut kuitenkin jopa kristillisdemokraattien hallituskumppanilta sosiaalidemokraateilta. Puolueen pääsihteerin Lars Klingbeilin mukaan Spahn on vastuussa rokotusten "matelevasta" alusta.

– Ministerillä oli kuukausia aikaa valmistella rokotusten alkaminen, Klingbeil sanoi Rheinische Post -lehdessä.

Klingbeilin mukaan Spahnille annettiin kaikki valta hoitaa rokoteasia kuntoon.

Myös Saksassa johtavat lääkärit ovat kritisoineet sitä, että hoitokuntaa ei rokoteta ensimmäisenä, vaan hoivakodeissa asuvat vanhukset.

THL kertoi eilen, että noin 5 000 suomalaista on saanut korovirusrokotteen. Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan tahtia pitäisi kuitenkin kiristää, jos koko väestö halutaan rokottaa tavoiteaikataulussa kesää mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat