Biontech arvostelee EU:ta hitaudesta – joutuu kiihdyttämään rokotetuotantoaan: "Tilanne ei ole ruusuinen"

Saksalainen rokoteyhtiö Biontech kiirehtii tuotantonsa kasvattamista Euroopassa, koska muiden koronarokotteiden hyväksyntä on edennyt odotettua hitaammin.

Biontechin ja amerikkalaisen Pfizerin rokote oli ensimmäinen, joka sai käyttöluvan Euroopassa.

Lupa myönnettiin juuri joulun alla. Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa on hyväksytty jo myös Modernan tai Oxfordin ja AstraZenecan rokotteet.

EU:ssa päätöksenteko ei ole ollut yhtä nopeaa.

– Tilanne ei ole ruusuinen. Puute muista hyväksytyistä rokotteista on jättänyt jälkeensä aukon, joka meidän on täytettävä omalla rokotteellamme, sanoi Biontechin toinen perustaja Ugur Sahin Spiegel-lehdelle.

Rokottamisen hidas tahti on herättänyt kritiikkiä monissa Euroopan maissa. Saksassa rokotukset on aloitettu hoivakodeissa asuvista vanhuksista.

Sairaaloiden johtavat lääkärit ovat protestoineet, kun koronapotilaita hoitava hoitohenkilökunta on jätetty odottamaan vuoroaan.

Ranskassa hallitus taipui ilmoittamaan, että yli 50-vuotiaat terveydenhoidon työntekijät alkavat saada rokotetta maanantaista alkaen.

EU on tilannut Biontechin ja Pfizerin rokotetta 300 miljoonaa annosta. Määrää on pidetty pienenä. Tilaus tehtiin vasta marraskuussa.

Valinnanvaraa ei ole syntynyt

Sahinin puoliso ja Biontehcin toinen perustaja Özlem Türeci toteaa EU:n odottaneen, että tarjolla olisi valikoima erilaisia rokotteita.

– Se on järkevä lähtökohta. Mutta jossain vaiheessa ilmeni, että monet eivät pysty tuottamaan rokotteita nopeasti.

Sahinin mukaan Biontech aikoo saada uuden tuotantolaitoksen käyntiin Saksan Marburgissa helmikuussa, ennakoitua nopeammin.

Sen odotetaan voivan kasvattaa rokotteen tuotantoa 250 miljoonalla annoksella tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.

Yhtiö on myös tehnyt sopimuksia viiden lääkevalmistajan kanssa tuotannon kasvattamisesta ja keskustelee muiden kanssa.

– Tammikuun loppuun mennessä meillä pitäisi olla tiedossa, kuinka paljon kykenemme kasvattamaan tuotantoa, Sahin sanoi.

Biontech ja Pfizer ovat alustavasti suunnitelleet tuottavansa rokotettaan 1,3 miljardia annosta tänä vuonna, mikä riittäisi rokottamaan 650 miljoonaa ihmistä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 1.1.2020 klo 14.51.

Lue myös:

    Uusimmat