Mainos

Hevosia lopetetaan yhä harvemmin

Hevosten lopettaminen on muodostunut ongelmaksi Suomessa. Nykyisin hevosia annetaan ilmaiseksi viettämään eläkepäiviä sen sijaan, että ne vietäisiin teurastettavaksi.

Hevosen teurashinta on romahtanut kymmenessä vuodessa viidennekseen. Tänä päivänä lihasta maksetaan alle 50 senttiä kilolta.

- Hevosten teurastus on pieni ongelma, että hevosia teurastavia teurastamoita on kovin harvassa täällä suomenniemellä ja toisekseen hinta on kovin pohjamudissa, sanoo Pohjanmaan hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Markku Nisula.

Pitkät kuljetusmatkat syövät myös rahaa, ja suurin osa teurastilistä meneekin kulujen kattamiseen. Toisaalta kaikkia hevosia ei voida edes teurastaa.

- Tänä päivänä, kun hevoset ovat urheilijoita, joudutaan käyttämään sellaisiakin lääkkeitä, jotka eivät ole tuotantoeläinten hyväksytyllä listalla. Useilla lääkkeillä on silloin kuuden kuukauden varoaika teurastukselle ja on sellaisiakin lääkkeitä, jotka aiheuttavat elinikäisen teurastuskiellon, kertoo Oulun lääninhallituksen läänineläinlääkäri Antti Nurminen.

Maassamme on tusinan verran hevosia vastaan ottavia teurastamoja. Yksi niistä on Oulun teurastamo.

- Hevosten teurastusmäärät vaihtelevat hyvin paljon. Se on hyvin satunnaista. Se ei ole mitään sopimustuotantoa sopimuksenvaraista lihantuotantoa. Elikkä jonakin päivänä ei tule yhtään, jonakin päivänä voi tulla seitsemän, ja parhaana kuuna voi tulla 50 ja voi olla kuukausia, että tulee muutama, kuvailee Oulun teurastamon tarkastuseläinlääkäri Leena Tuuri.

Kun sopimustuotantoa ei ole, joutuvat lihatalot tuomaan hevosenlihaa muulta Euroopasta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.