Hevitutkijat kokoontuvat ensi kesänä Helsingissä

Maailman hevitutkijat kokoontuvat ensi kesänä Suomeen. Helsinkiin Modern Heavy Metal -konferenssiin odotetaan noin sataa alan akateemikkoa eri puolilta maailmaa. Yleisölle järjestetään keikkoja, dokumenttinäytöksiä ja paneelikeskusteluja.

Tutkija Toni-Matti Karjalainen poimi hevigenrestä suosikkinsa:  

Merkityksellisin hevibändi:  

-Historiallisesti se on genren kantaisä Black Sabbath, Suomelle se on ollut Nightwish. Itselleni ehkä Dream Theater.  

Onnistunein hevibrändi:  

-Iron Maiden on mainio esimerkki pitkäikäisestä, yhtenäisestä, omalaatuisesta ja visuaalisesta bändistä. Suomalaisista voisin nostaa esille Amorphiksen.  

Omituisin hevi-tuttavuus:  

-Erikoista on ainakin Japanin söpöstelevä Babymetal. Se on herättänyt raivoakin puritaanisten metallifanien keskuudessa.  

Nouseva tähti:  

-Suomessa uuden sukupolven nousua edustavat muun muassa Lost Society, Santa Cruz ja Nerve End. Myös ensilevynsä juuri julkaisevalla Arionilla on menestyspotentiaalia.  

Kyseessä on yksi suurimmista tähän asti järjestetyistä kansainvälisistä raskaan populaarimusiikin tutkijoiden konferensseista, kertoo tapahtuman vastuujärjestäjä, Aalto-yliopiston tutkimuspäällikkö Toni-Matti Karjalainen.  

Syyskuussa heviin ja hevivientiin keskittyvän tutkimusprojektin akatemiatutkijana aloittava Karjalainen toteaa riippuneensa metallimusiikin syrjässä "ainakin pikkurillillä" koko 15-vuotisen tutkijanuransa. Siinä ajassa on käynyt selväksi, että hevi merkitsee eri asioita eri puolilla maailmaa. Mitä uudempi ja pienempi genre on, sitä äärimmäisempää musiikki Karjalaisen mukaan yleensä on. Levitessään se laimenee.   

Suomi-hevi nousee hänestä usein ”suomalaisen miehen ahdistuksesta” - siitä tummanpuhuvasta tunteesta, jota metsän siimeksessä karjutaan kurkkua kuristamasta.   

– Vaikka löytyy toki muutakin, monilla suomalaisilla hevibändeillä on sanoituksissaan ihan perusrokkilyriikkaa.  

Lue myös:

    Uusimmat