Herpes vai peräpukama? Tunne syyt kiusalliseen kipuun takapuolessasi

Herkkä vatsa? Vältä näitä ruoka-aineita 3:25
Herkkävatsaisten kannattaa välttää tiettyjä ruoka-aineita – ravitsemusterapeutti kertoo, mitä.

Takapuolessa tuntuva kipu on tuskaisaa huolimatta siitä, onko kipu vihlovaa, kramppaavaa vai ärsytystä aiheuttavaa. Kärsimyksestä nopeasti eroon päästäkseen on kivun syy selvitettävä.

Women’s Health listasi, mistä kipu takapuolessa voi johtua.

1. Kuukautiset

Kuukautiset aiheuttavat monelle naisella ripulia. Syypää ulostusongelmille on hormoni prostagladiini, joka saa kohdun ja suolen supistelemaan. Jatkuva vessassa ravaaminen voi aiheuttaa kipua takapuolen alueella. Myös kuukautisten aiheuttamat krampit voivat tuntua säteilevän kipua takapuoleen.

2. Peräpukamat

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita, joiden tavallisimpia syitä ovat ummetus, istuminen pitkään paikallaan, ylipaino sekä raskaus.

Usein oireettomat peräpukamat voivat aiheuttaa myös kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta. Oireisia peräpukamia voi hoitaa liikunnalla, kuitupitoisen ruoan syömisellä, ulostetta pehmentävillä apteekkivalmisteilla ja peräpukamavoiteilla. Pitkässä käytössä voiteet voivat kuitenkin ärsyttää peräaukon seutua sekä aiheuttaa kutinaa.

Lääkäriin peräpukamien vuoksi kannattaa mennä, jos niihin liittyvä verenvuoto on runsasta, häiritsevät vaivat jatkuvat omahoidosta huolimatta, pukamat eivät pysy peräaukon sisällä tai kipu iskee äkillisesti ja kovaa.

3. Endometrioosi

Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on yleinen sairaus, jota esiintyy noin kymmenellä prosentilla naisista. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella.

Tavallisin endometrioosin oire on ennen kuukautisia alkava ja kuukautisten aikaan voimistuva alavatsakipu. Kuitenkin myös ulostamis- ja virtaamiskipuja voi esiintyä, erityisesti jos kudosta on emättimen ja peräsuolen välissä.

Endometrioosin kipuoireita hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja hormonaalisilla lääkkeillä. Mikäli lääkkeet eivät tehoa ja ulostamis- sekä virtsaamisvaivat ovat vaikeita, leikkaushoito voi olla aiheellinen.

4. Herpes

Genitaalialueella esiintyvä herpes aiheuttaa kivuliaita, nesteen täyttämiä rakkuloita alapäähän, myös anaalin alueelle. Rakkuloita alapäästään löytävän on tärkeä testata itsensä sukupuolitautien varalta. Herpestä ei voida hoitaa, mutta sen oirehdintaa voidaan hillitä lääkkeillä.

5. Haavaumat ja paiseet

Peräaukon haavauma on halkeama peräaukon ihossa. Yleensä ummetuksen syynä syntyneet haavaumat aiheuttavat kipua etenkin ulostaessa. Myös pieni verenvuoto on tavallista. Haavaumia hoidetaan hoitamalla syytä eli ummetusta. Hyvästä hygieniasta huolehtiminen on tärkeää. Mikäli oireet jatkuvat yli kuukauden, on syytä hakeutua hoitoon.

Pakaravaon paiseet johtuvat ihokarvojen, hilseen ja vaatenöyhdän joutumisesta ihonalaiseen kudokseen. Lopputuloksena syntyy kivulias paise, joka aiheuttaa kipua pakaravaossa peräaukon yläpuolella etenkin istuessa ja kohtaa painellessa. Pakaravaon paisetta epäilevän tulee hakeutua hoitoon.

Herkästi uusiutuva pakaravaon paise on yleensä seurausta ylipainosta, karvaisuudesta ja istumatyöstä. Uusiutumista voi ehkäistä hyvällä hygienialla, istumatyön vähentämisellä ja painoa pudottamalla.

6. Piriformis-syndrooma

Syvällä pakarassa sijaitseva piriformislihas voi kipuilla kiristyessään lantion ja takapuolen alueella. Kipu iskee tavallisesti lanteita liikuttaessa.

Kivun aiheuttavan liikuntamuodon välttely auttaa oireisiin. Mikäli kipu iskee istuessa, passiivisen olon tauotus sekä asennonvaihdokset voivat auttaa. Pakaralihaksen venytys voi myös auttaa pepussa tuntuvaan tuskaan.

Lähteet: Women's Health, Terveyskirjasto 1, 2, 3, 4, & 5 

Lue myös:

    Uusimmat