Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Herneissä ja pavuissa myrkytysriski – näin ne pitää valmistaa!

Julkaistu 28.01.2014 14:28

Kuivattujen papujen ja herneiden vääränlainen käsittely voi johtaa pahaankin ruokamyrkytykseen. Tiedätkö sinä, miten pavut pitäisi käsitellä ennen syömistä?

Kaupoissa myytävien kuivattujen papujen kanssa tulee Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan olla erityisen tarkkana. Monet pavut nimittäin sisältävät proteiineihin kuuluvaa myrkyllistä lektiiniä, joka hajoaa ainoastaan keittämällä. Kuivatut pavut voivatkin aiheuttaa pahoja ruokamyrkytysoireita, jos niitä ei ole valmistettu oikein. Eviran mukaan oireet saadaan tavallisimmin liotetuista, kypsentämättömistä pavuista, jotka on nautittu sellaisenaan tai salaateissa.

Ruokamyrkytysoireita jo muutamasta pavusta

Jo muutama papu voi aiheuttaa ikäviä ruokamyrkytysoireita, kuten pahoinvoihtia, rajua oksentelua sekä ripulia. Tyypillisemmin oireet alkavat muutamassa tunnissa. Eviran mukaan ruokamyrkytysepidemioita on syntynyt myös hitaasti kypsentäen valmistettujen ruokien vuoksi. Jos kuivapapuja sisältävää ruokaa ei ole kuumennettu kiehuvaksi, vaan jätetty esimerkiksi ainoastaan 80-asteeseen, voi papujen myrkyllisyys jopa kasvaa Tällaisten papujen syöminen on jopa vaarallisempaa kuin raakojen papujen.

Näin valmistat pavut oikein ja vältät myrkytyksen

Koska kuluttajan on usein vaikea muistaa eri papujen vaikutuksia ja valmistusmenetelmiä, suositellaan kuluttajia kypsentämään tuoreet pavut keittämällä ennen syömistä. Kuivatuissa pavuissa on puolestaan muistettava seuraava kaava.

1. Liota pavut ennakkoon yön yli, vähintään 12 tuntia
2. Huuhtele liotetut pavut

3. Keitä vähintaan puoli tuntia (katso taulukosta eri papujen keittioajat)

Eri papujen kypsennysajat

Eviran mukaan lektiiniä on eniten punaisissa kidneypavuissa. Valkoiset kidneypavut sisältävät kolmanneksen punaisten papujen sisältämästä lektiinimäärästä. Raa'at pavut sisältävät sata kertaa enemmän lektiiniä kuin huolellisesti keitetyt. Näin kauan sinun tulee keittää eri papulajikkeita:

Herne (keltainen tai vihreä): 1 h
Kikherne: 45 min - 1 h 15 min
Kidneypapu: 45 min - 1 h
Härkäpapu: 30 min
Hyasinttipapu: 30 min
Soijapapu: 1 h 30 min
Ruusupapu: 1 h - 1 h 30 min
Mungpapu: 20 min - 30 min
Tarhapavut: 30 min - 45 min
Limanpapu: 30 min

Lähde: Evira

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on vihreällä, punaisella ja keltaisella paprikalla? Aliarvostettu kasvis, jota pursuaa nyt Suomessa yli äyräiden – oletko hyödyntänyt?Erikoinen herneilmiö piinaa kotikokkeja: "Ihan sairasta"Ravitsemusterapeutti ylistää elintarviketta, joka hänen keittiöstään löytyy aina: "Paljon kuitua ja proteiinia"Tämä kotimainen proteiinipommi voi korvata jopa jauhelihan! Erinomainen ravintosisältö: "Paljon proteiinia ja kuitua"Ruoka-asiantuntija hehkuttaa: Tällä kotimaisella proteiinipommilla voit korvata jauhelihan!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 06:29
    Mitä ihmettä?

    Erikoinen käänne Kristan juhlissa: Tuikkukupit räjähtelivät rikki yksi toisensa jälkeen

  • Eilen18:52
    Liikennevalvonta

    Voiko tekoälyn valjastaa peltipoliisien avuksi Suomessakin?

  • Eilen16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Laivan buffetista voi saada alennusta tietyssä tapauksessa

  • Eilen13:29
    Black Friday

    Black Friday on riskialtis tarjousviidakko – erityisesti näitä asioita rikolliset hyödyntävät

  • Eilen10:15
    Ruoka

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti