Herneissä ja pavuissa myrkytysriski – näin ne pitää valmistaa!

Kuivattujen papujen ja herneiden vääränlainen käsittely voi johtaa pahaankin ruokamyrkytykseen. Tiedätkö sinä, miten pavut pitäisi käsitellä ennen syömistä?

Kaupoissa myytävien kuivattujen papujen kanssa tulee Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan olla erityisen tarkkana. Monet pavut nimittäin sisältävät proteiineihin kuuluvaa myrkyllistä lektiiniä, joka hajoaa ainoastaan keittämällä. Kuivatut pavut voivatkin aiheuttaa pahoja ruokamyrkytysoireita, jos niitä ei ole valmistettu oikein. Eviran mukaan oireet saadaan tavallisimmin liotetuista, kypsentämättömistä pavuista, jotka on nautittu sellaisenaan tai salaateissa.

Ruokamyrkytysoireita jo muutamasta pavusta

Jo muutama papu voi aiheuttaa ikäviä ruokamyrkytysoireita, kuten pahoinvoihtia, rajua oksentelua sekä ripulia. Tyypillisemmin oireet alkavat muutamassa tunnissa. Eviran mukaan ruokamyrkytysepidemioita on syntynyt myös hitaasti kypsentäen valmistettujen ruokien vuoksi. Jos kuivapapuja sisältävää ruokaa ei ole kuumennettu kiehuvaksi, vaan jätetty esimerkiksi ainoastaan 80-asteeseen, voi papujen myrkyllisyys jopa kasvaa Tällaisten papujen syöminen on jopa vaarallisempaa kuin raakojen papujen.

Näin valmistat pavut oikein ja vältät myrkytyksen

Koska kuluttajan on usein vaikea muistaa eri papujen vaikutuksia ja valmistusmenetelmiä, suositellaan kuluttajia kypsentämään tuoreet pavut keittämällä ennen syömistä. Kuivatuissa pavuissa on puolestaan muistettava seuraava kaava.

1. Liota pavut ennakkoon yön yli, vähintään 12 tuntia
2. Huuhtele liotetut pavut
3. Keitä vähintaan puoli tuntia (katso taulukosta eri papujen keittioajat)

Eri papujen kypsennysajat

Eviran mukaan lektiiniä on eniten punaisissa kidneypavuissa. Valkoiset kidneypavut sisältävät kolmanneksen punaisten papujen sisältämästä lektiinimäärästä. Raa'at pavut sisältävät sata kertaa enemmän lektiiniä kuin huolellisesti keitetyt. Näin kauan sinun tulee keittää eri papulajikkeita:

Herne (keltainen tai vihreä): 1 h
Kikherne: 45 min - 1 h 15 min
Kidneypapu: 45 min - 1 h
Härkäpapu: 30 min
Hyasinttipapu: 30 min
Soijapapu: 1 h 30 min
Ruusupapu: 1 h - 1 h 30 min
Mungpapu: 20 min - 30 min
Tarhapavut: 30 min - 45 min
Limanpapu: 30 min

Lähde: Evira

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat