Kuivattujen papujen ja herneiden vääränlainen käsittely voi johtaa pahaankin ruokamyrkytykseen. Tiedätkö sinä, miten pavut pitäisi käsitellä ennen syömistä?
Kaupoissa myytävien kuivattujen papujen kanssa tulee Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan olla erityisen tarkkana. Monet pavut nimittäin sisältävät proteiineihin kuuluvaa myrkyllistä lektiiniä, joka hajoaa ainoastaan keittämällä. Kuivatut pavut voivatkin aiheuttaa pahoja ruokamyrkytysoireita, jos niitä ei ole valmistettu oikein. Eviran mukaan oireet saadaan tavallisimmin liotetuista, kypsentämättömistä pavuista, jotka on nautittu sellaisenaan tai salaateissa.
Ruokamyrkytysoireita jo muutamasta pavusta
Jo muutama papu voi aiheuttaa ikäviä ruokamyrkytysoireita, kuten pahoinvoihtia, rajua oksentelua sekä ripulia. Tyypillisemmin oireet alkavat muutamassa tunnissa. Eviran mukaan ruokamyrkytysepidemioita on syntynyt myös hitaasti kypsentäen valmistettujen ruokien vuoksi. Jos kuivapapuja sisältävää ruokaa ei ole kuumennettu kiehuvaksi, vaan jätetty esimerkiksi ainoastaan 80-asteeseen, voi papujen myrkyllisyys jopa kasvaa Tällaisten papujen syöminen on jopa vaarallisempaa kuin raakojen papujen.
Näin valmistat pavut oikein ja vältät myrkytyksen
Koska kuluttajan on usein vaikea muistaa eri papujen vaikutuksia ja valmistusmenetelmiä, suositellaan kuluttajia kypsentämään tuoreet pavut keittämällä ennen syömistä. Kuivatuissa pavuissa on puolestaan muistettava seuraava kaava.
1. Liota pavut ennakkoon yön yli, vähintään 12 tuntia
2. Huuhtele liotetut pavut
