Kotimaisen pavun sato on ollut tänä vuonna suuri. Nyt kannattaa napata ostoskoriin tätä terveellistä kasvista.
Kotimaisia leikkopapuja saadaan tänä vuonna ennätyssato. Viljelijät ovat kuitenkin huolissaan, sillä pavut eivät ole liikkuneet kaupoista kuluttajille toivotulla tavalla. Vaarana on, että viljelyäkään ei tulevaisuudessa ole, jos kuluttajat eivät papuja osta.
| Pensas- eli tarhapapuja on saatavilla useita eri lajikkeita: taitepapuja, leikkopapuja ja vahapapuja. |
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n mukaan kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen ajan elokuun lopusta syyskuun alkuun, ja ne ovat herkullisimmillaan juuri nyt tuoreena.
– Vaikka pensaspavun viljelyala on Suomessa pieni, sen maku ja laatu ovat vertaansa vailla, ja lähes artesaaniviljelynä tuotetut pavut poimitaan käsin tarkkaan valikoituina juuri oikean kokoisina ja tasalaatuisina, MTK:sta muistutetaan tiedotteessa.
Lue myös: Superhelpot kasvispihvit – takuuvarmasti hyvää ja kukkaro kiittää!
Älä syö raakana
Vaikka pavut muistuttavatkin ulkonäöltään herneitä, niitä ei kuitenkaan missään nimessä saa syödä herneiden tapaan raakana. Raa'at pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa vatsakipua ja pahoinvointia.
