Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Aliarvostettu kasvis, jota pursuaa nyt Suomessa yli äyräiden – oletko hyödyntänyt?

Kotimaiset pavut ovat vielä hetken sesongissa.
Kotimaiset pavut ovat vielä hetken sesongissa.Shutterstock/MTK
Julkaistu 30.08.2024 10:29

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kotimaisen pavun sato on ollut tänä vuonna suuri. Nyt kannattaa napata ostoskoriin tätä terveellistä kasvista.

Kotimaisia leikkopapuja saadaan tänä vuonna ennätyssato. Viljelijät ovat kuitenkin huolissaan, sillä pavut eivät ole liikkuneet kaupoista kuluttajille toivotulla tavalla. Vaarana on, että viljelyäkään ei tulevaisuudessa ole, jos kuluttajat eivät papuja osta.

Pensas- eli tarhapapuja on saatavilla useita eri lajikkeita: taitepapuja, leikkopapuja ja vahapapuja.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n mukaan kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen ajan elokuun lopusta syyskuun alkuun, ja ne ovat herkullisimmillaan juuri nyt tuoreena. 

– Vaikka pensaspavun viljelyala on Suomessa pieni, sen maku ja laatu ovat vertaansa vailla, ja lähes artesaaniviljelynä tuotetut pavut poimitaan käsin tarkkaan valikoituina juuri oikean kokoisina ja tasalaatuisina, MTK:sta muistutetaan tiedotteessa.

Lue myös: Superhelpot kasvispihvit – takuuvarmasti hyvää ja kukkaro kiittää!

Älä syö raakana

Vaikka pavut muistuttavatkin ulkonäöltään herneitä, niitä ei kuitenkaan missään nimessä saa syödä herneiden tapaan raakana. Raa'at pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa vatsakipua ja pahoinvointia.

Papujen valmistaminen on helppoa: kannat poistetaan, jonka jälkeen pavut voi höyryttää tai keittää kypsiksi muutamassa minuutissa.

– Varo keittämästä liian kauan, sillä ylikypsä papu muuttuu lötköksi ja vetiseksi, varoittaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Mausteiksi pavuille riittää ripaus suolaa ja nokare voita. 

Lue myös: Lounasvirhe, jota ei missään nimessä kannata tehdä

Keitetyt pensaspavut

noin 1 l erivärisiä, kotimaisia pensaspapuja
1 l vettä
1 tl suolaa
2 rkl voita tai laadukasta rypsiöljyä

Mittaa vesi kattilaan, lisää suola, kuumenna kiehuvaksi. Huuhtele pavut, poista kovat kannat. Lisää pavut kiehuvaan veteen, ja anna porista 5 -7 minuuttia. Kypsä papu on kauniin värinen ja napakka, ei lötkö tai vetinen. Valuta vesi pois pavuista heti, höyrytä kuivaksi, ja lisää sekaan voi tai öljy. Nauti salaatissa, lihan tai kalan lisukkeena, grilliherkkujen kanssa tai sellaisenaan. 

Lue myös: Lidlin myymälöistä poistetaan tuttu ruokahylly

Lisää aiheesta:

Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?Tästä supervihanneksesta napostelet helposti päivän C-vitamiinit – paahdettuna hieno lisä moniin ruokiinTämä aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt ehdottomasti napata ostoskoriin – halpaa ja terveellistä!Ethän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"Miksi vihreä paprika on halvempaa kuin punainen? Tätä et ehkä tiennyt suosikkivihanneksestaTämä kotimainen proteiinipommi voi korvata jopa jauhelihan! Erinomainen ravintosisältö: "Paljon proteiinia ja kuitua"
KasviksetRuokaRuokakauppaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset
  • 3.9.07:44
    Ruoka

    Mitä eroa on lehtisalaatilla, friseesalaatilla ja jääsalaatilla?

  • 1.9.17:32
    Ruoka

    Megahelppoa ja edullista! Anun nopeat feta-kasvispyörykät ovat varma hitti

  • 1.9.11:46
    Ruoka

    Näin saat salaatin maistumaan paremmalta!

  • 13.8.11:35
    Ruoka

    Kurkkupula iski Suomessa – tämän takia ulkomainen kurkku maistuu "oudolta"

  • 6.8.09:45
    Ruoka

    Jopa alle euron kilo! Kotimainen raaka-aine kannattaa nyt napata ostoskoriin