Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruoka-asiantuntija hehkuttaa: Tällä kotimaisella proteiinipommilla voit korvata jauhelihan!

Shutterstock
Julkaistu 18.02.2016 17:33

MTV LIFESTYLE

Suomalainen härkäpapu on monikäyttöinen palkokasvi. Härkäpapu on loistava lähiruoka, joka ravitsee ja maistuu monin tavoin.

Vuosi 2016 on YK:n palkokasvien vuosi, jolloin on syytä juhlistaa myös kotimaista härkäpapua! Härkä- eli peltopapua on Pohjolassa viljelty jo 1200-luvulla, mutta käyttö jäi vähäisemmäksi perunan yleistymisen myötä.

– Härkäpapu on tulossa uudelleen tutuksi, ja se on viime vuosina noussut uudelleen kaupalliseen viljelyyn. Suomalainen härkäpapu onkin mainio vaihtoehto ulkomaisten palkokasvien tilalle, kertoo Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Outi Penttilä.

Härkäpavulla on myös erinomainen ravintosisältö: paljon proteiinia, folaattia ja monia tärkeitä kivennäisaineita. Papujen liukoinen kuitu pitää yllä kylläisyyttä ja edistää suoliston hyvinvointia. Uusissa ravitsemussuosituksissa kehotetaankin lisäämään palkokasvien käyttöä.

Tuoreena, kuivattuna tai rouheena

Härkäpavut pavutShutterstock

Härkäpapua voidaan käyttää tuoreena ja kuivattuna. Kuivatut härkäpavut vaativat liotuksen ja keittämisen, jotta haitalliset aineet poistuvat. Tämän jälkeen härkäpavut ovat valmiita käytettäväksi.

Myös erilaisia härkäpaputuotteita on tarjolla runsaasti.

– On kuivattua härkäpapua, esikypsennettyjä kokonaisia härkäpapuja, härkäpapurouhetta sekä -murskaa, härkäpapujauhoa ja härkäpapupastaa sekä myslin tyyppistä granolaa, Penttilä luettelee.

Korvaa vaikka jauheliha!

Penttilän mukaan härkäpapurouhe soveltuu vaikkapa makaronilaatikkoon jauhelihan lisäksi tai sitä korvaamaan. Sitä kannattaa kokeilla myös kasvispihveihin tai smoothieen. Esikypsennetyt härkäpavut sopivat niin salaatteihin kuin lämpimiin ruokiin. Niistä syntyy nopeasti myös hummustyyppinen levite leivälle tai dippaukseen.

Härkäpavulla on mieto, hiukan pähkinämäinen maku. Usein se kaipaa seurakseen hieman voimakkaampia mausteita. Härkäpapuja käytetään etenkin Välimeren alueella, joten vinkkejä ruokien maustamiseen voikin hakea sieltä.

– Kokeile härkäpapuruokien maustamiseen suolan ja mustapippurin ohella valkosipulia, juustokuminaa, chiliä, paprikaa, kirveliä, timjamia, oreganoa sekä salaattifenkolia, Penttilä ehdottaa.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lisää aiheesta:

Tämä aliarvostettu "pikaruoka" kannattaa nyt ehdottomasti napata ostoskoriin – halpaa ja terveellistä!Tämä kotimainen proteiinipommi voi korvata jopa jauhelihan! Erinomainen ravintosisältö: "Paljon proteiinia ja kuitua"Vähäkalorinen, halpa ja terveellinen – tämä aliarvostettu herkku sinunkin kannattaisi nyt napata ostoskoriinVain vähän kaloreita, halpaa ja terveellistä – tätä aliarvostettua herkkua kannattaisi nyt napata ostoskoriin!Kuitupitoinen proteiinipommi, jolla voit korvata jauhelihan: "Saa todella herkullista ruokaa”Nyhtökauralle kilpailija! Uusi härkäpapuinnovaatio tarjoaa kasvisvaihtoehdon jauhelihalle
ProteiiniMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Proteiini
  • 18.3.17:02
    Ruoka

    "Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommi

  • 5.2.07:42
    Leipä

    Tiesitkö? Leivässä on yksi etu, jota "harva tulee ajatelleeksi"

  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 03.07.202411:50
    Ruoka

    Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

  • 04.01.202316:02
    Painonhallinta

    Ravitsemusasiantuntijat nimeävät parhaat proteiinipitoiset ruoat painonpudotukseen