Herkulliset ja terveelliset sipsit – kokeile kotona!

Herkullisia ja kaupan versioita kevyempiä sipsejä voi valmistaa kotioloissa helposti – ja muistakin juureksista kuin perunasta.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n mukaan suomalaisessa ruokakulttuurissa on edetty juuresten käytössä iso harppaus. Juuresruokalajien kirjo on kasvanut ja juureksille on löydetty toinen toistaan herkullisempia uusia käyttötapoja.

Juureksia ei nautita enää vain laatikoiden tai uunijuuresten muodossa, vaan niistä loihditaan luovasti mitä monipuolisempia herkkuja. Tänä vuonna juurekset ovat löytäneet tiensä varsinkin ravintoloiden keittiöissä myös jälkiruokiin ja juomiin, kuten porkkanajäätelöksi ja punajuuricocktailiksi.

Eri juureksista saa loihdittua helposti kotioloissa myös terveellisempiä versioita perinteisistä kaupan sipseistä. Itse tehdyt juuressipsit valmistuvat kätevästi uunissa, jolloin niitä ei tarvitse lotrata öljyssä.

Juureslastut maistuvat sellaisenaan tai itse tehtyjen dippien kera.

Juuressipsit

2 palsternakkaa
3 porkkanaa
2 punajuurta (tai lanttua tai naurista)
noin 0,5 dl rypsiöljyä
suolaa

Kuori juurekset ja leikkaa kaikki ohuiksi lastuiksi mieluiten sähköisellä, esimerkiksi monitoimikoneen vihannesleikkurilla. Voit kokeilla myös ns. mandoliinia.

Taputtele juuresviipaleet kuiviksi talouspaperin avulla. Palsternakka sopii hyvin kuivattavaksi, koska sen kuiva-ainepitoisuus on suuri. Taputtele punajuurisiivuja huolellisesti, koska punajuuri on hyvin mehukasta.

Nosta ohuet juuresviipaleet kukin juures erikseen kulhoihin ja valuta joukkoon tilkka öljyä. Kääntele, jotta öljy sekoittuu tasaisesti.

Levitä juureslastut leivinpaperoiduille pelleille niin, että viipaleita ei ole päällekkäin. Kiertoilmauuniin voit laittaa samalla kertaa useamman pellillisen ja tavalliseen vastusuuniin pellin kerrallaan.

Paista juuresviipaleita 225-asteisessa uunissa, kunnes reunat hieman käpristyvät ja ruskistuvat. Palsternakka kuivuu nopeimmin, noin 10 minuutissa, porkkana vie hiukan enemmän, mutta viipaleen kokokin vaikuttaa. Punajuuri vaatii ainakin 15 minuuttia.

Uunista ottamisen jälkeen mausta lastut ripauksella suolaa ja anna niiden kuivua vielä huoneenlämmössä ainakin vuorokauden ajan leivinpapereiden päälle levitettyinä.

Siirrä lastut mieluiten paperipusseihin ja tarjoa sellaisinaan naposteltaviksi.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry/ Ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen

Joulujuuresten teemaviikkoa vietetään 25. 11. – 1.12.2013.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat