Herkullisempaa yskänlääkettä saa hakea: Suklaa jopa lääkkeitä tehokkaampi?

0:27
Pyöräytä herkullinen smoothie ja torju samalla flunssa!

Brittiläisen Hullin yliopiston professori Alyn Morice kirjoittaa Daily Mail -sivustolla eräästä erikoisesta yskänlääkkeestä. Suklaa auttaa hänen mukaansa yskään jopa paremmin kuin tavalliset yskänlääkkeet.

Alyn Morice tukee väitettään suklaan yskää helpottavista ominaisuuksista viittaamalla tutkimustietoon.

Eräässä tutkimuksessa verrattiin suklaata sisältävää lääkettä tavalliseen yskänlääkkeeseen. 163 ihmisen otannasta saadut tulokset viittaavat siihen, että suklaata sisältävä lääke auttoi yskän oireisiin jo kahdessa päivässä.

Suklaan yskää hillitsevistä vaikutuksista on saatu viitteitä aiemminkin. Jo vuonna 2004 Imperial College London -yliopiston tutkijat huomasivat, että suklaan sisältämä tebromiini-alkaloidi auttaa yskään paremmin kuin yskänlääkkeenä käytetty kodeiini.

Yskänlääkkeet on tyrmätty myös suomalaisasiantuntijan toimesta. Keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki Koskela sanoi vuonna 2014, että yskänlääkkeiden hyöty on lähinnä niiden lumevaikutus.

Syy suklaan rakenteessa 

Suklaan uskotaan auttavan yskään, sillä se on tahmeampaa kuin tavalliset yskänlääkkeet. Tahmeus luo kurkkuun suojaavan pinnan, joka vähentää tarvetta yskimiselle. Sama ärsytystä lieventävä vaikutus auttaa selittämään, miksi esimerkiksi hunaja auttaa lievittämään yskän oireita.

Morice tosin uskoo, että suklaalla itsellään on hillitsevä vaikutus kurkun ärtyneisiin hermopäätteisiin. Lisäksi suklaan sisältämät yhdisteet saattavat professorin mukaan toimia yskänlääkkeitä tehostavasti.

Professori kuitenkin sanoo, että kaakaon juomisella ei ole samanlaisia vaikutuksia yskään kuin suklaalla, sillä se ei ole riittävän pitkään kosketuksissa kurkkuun.  

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja