Nämä ruoat lievittävät stressiä – suklaan syömistä ei tule katua!

Tumma suklaa
Tumma suklaa voi vaikuttaa yllättävällä tavalla stressiin. Shutterstock

Stressin vuoksi saatamme syödä epäterveellistäkin ruokaa. Nopea energiatankkaus saattaa kuitenkin kaduttaa jälkikäteen.

Stressi voi saada meidät himoitsemaan roskaruokaa ja nostaa rasvaa edistävien stressihormonien määrää, kertoo The De-Stress Effect -kirjan kirjoittanut ravitsemusterapeutti Charlotte Watts.

Watts kertoo kirjassaan kymmenen ruokaa, joiden on osoitettu lieventävän stressiä, joka taas saattaa johtaa lihomiseen.

Marjat

Marjat ovat tunnettuja korkeasta antioksidanttipitoisuudestaan. Marjojen on sanottukin sisältävän yhdisteitä, jotka voivat auttaa ehkäisemään ennenaikaista vanhenemista, johon liittyy vahvasti väsyttävä krooninen stressi.

Monet marjat auttavat ruokailun jälkeen sokereita vapautumaan verenkiertoon, joten mustikat, vadelmat ja mansikat ovatkin erinomainen valinta terveelliseksi jälkiruoaksi.

Suklaa

Stressin sanotaan lisäävän makeanhimoa ja halua syödä rasvaista ruokaa. Kun himo iskee, tumma suklaa saattaa auttaa!

Tutkimusten mukaan 40 grammaa tummaa suklaata päivässä saattaa auttaa stressin hoitoon, sillä se vapauttaa endorfiinien tuotantoa aivoissa, mikä taas auttaa rentoutumaan. Suklaan sisältämien kemikaalien on sanottu myös aiheuttavan ilon ja euforian tunnetta.

Huomaa, että suklaan tulisi kuitenkin olla tummaa, yli 70 prosenttia kaakaota sisältävää.

Lakritsi

Jos kärsit kroonisesta stressistä, lakritsi saattaa auttaa stressihormoneita, kuten adrenaliinia tuottavien rauhasten toimintaa. Nämä hormonit auttavat sinua toimimaan kiireellisissä ja stressaavissa olosuhteissa. Rauhasten tuottamien hormonien määrä on kuitenkin rajallinen ja hormonitason vähennettyä saatat tuntea itsesi uupuneeksi.

Kannattaakin kokeilla kahvin korvaamista lakritsiteellä, joka auttaa tasaamaan adrenaliinitasoa stressaavina hetkinä.

Pähkinät

Pähkinät ovat erinomainen ravintoaineiden, kuten B-vitamiinin, sinkin, magnesiumin ja omega-rasvahappojen lähde. Näitä aineita tarvitaan, kun stressi iskee.

Pähkinöiden on osoitettu säätelevän luonnostaan verensokeria, vähentävän mielihaluja sokeria kohtaan sekä tukevan aineenvaihduntaa.

Valkosipuli

Pitkään kestänyt stressi vaikuttaa kehon puolustuskykyyn, joten saatatkin sairastua helpommin ollessasi väsynyt.

Valkosipuli sisältää voimakkaita antibakteerisia, viruslääkkeiden kaltaisia ominaisuuksia, jotka auttavat tukemaan immuunijärjestelmää, jonka tehokkuutta stressi on vähentää.

Valkosipuli voi myös auttaa vähentämään kudos- ja niveltulehduksia, joita stressi sanotaan myös aiheuttavan.

Oliiviöljy

Stressillä on sanottu olevan yhteyksiä sydänsairauksiin, joita suosittu oliiviöljy saattaa ehkäistä. Oliiviöljystä on äskettäin löytynyt yllättävä yhdiste, jolla on osoitettu olevan samanlainen tulehduksia vähentävä vaikutus kuin ibuprofeenilla, ilman lääkkeen sivuvaikutuksia.

Käytä kylmäpuristettua extra-neitsytoliiviöljyä sellaisenaan esimerkiksi salaatin ja vihannesten joukossa. Oliiviöljyn kuumentamista ei suositella, sillä ölyn sisältämät rasvat vahingoittuvat herkästi.

Rasvainen kala

Rasvainen kala, kuten lohi on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde! Nämä rasvahapot ovat tarpeellisia unensaannin ja hyvän mielialan kannalta. Ne voivat auttaa myös vähentämään stressin aiheuttamia tulehduksia soluissa.

Omega-3-rasvahapot sisältävät myös B-vitamiinia, sinkkiä ja magnesiumia, jotka auttavat stressaavina hetkinä.

Kaali

Kaalit sisältävät rikkiyhdisteitä, jotka auttavat maksaa puhdistamaan stressihormoneja.

Kaalin syöminen saattaa auttaa myös ennen kuukautisia. Kaali auttaa torjumaan stressiin liittyvää tilaa, jonka sanotaan usein olevan kuukautisia edeltävien mielialanvaihteluiden takana.

Kamomilla

Kamomilla on tunnettu hyvänä luonnontuotteena ennen nukkumaanmenoa, sillä sen sisältämien aminohappojen on sanottu lieventävän stressiä ja hermostuneisuutta.

Kamomillan kerrotaan myös lisäävään happotasoa kehossa, joka auttaa taistelemaan infektioita vastaan, joille stressi altistaa.

Kamomillateen juominen aterian jälkeen saattaa myös auttaa vatsakipuun ja ummetukseen säädellen ruuansulatusta. Nämä oireet ovat yleisiä niille, joilla on stressiin liittyvä ärtyneen suolen oireyhtymä.

Selleri

Stressi vaikuttaa unenlaatuun, ja siitä kärsivä voi huomatakin heräilevänsä öisin.

Selleri sisältää aminohappoja, jotka auttavat kehoa muodostamaan aivojen serotoniinia, joka vaikuttaa hyvällä tavalla unenlaatuun ja pitää yllä positiivista mielialaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja