Herkkuja pikkujoulupöytään

Kutsu ystävät koolle ja järjestä herkulliset pikkujoulut! Maukkaiden syötävien lisäksi myös glögin valmistamista kannattaa kokeilla itse.

Pikkujoulupöydän hitti on pippuriglögi, jota voit tarpeen vaatiessa terästää vieraillesi. Suolaiset tarjottavat syntyvät herkullisista raaka-aineista, kuten juustosta, porosta ja jouluisista hilloista. Jälkiruoaksi maistuvat pipari-puolukkamousset.

Kokeile myös:

Pippuriglögi

3 dl vettä
1 kanelitanko
1 tl kokonaisia maustepippureita
1 tl kokonaisia neilikoita
1 l Pirkka mustaherukka-rypälejuomaa
(2 dl maustamatonta viinaa)

Laseihin:

Pirkka rusinoita
Pirkka manteleita
roseepippureita

Kuumenna vesi, lisää kanelitanko, maustepippurit ja neilikat. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää mustaherukkamehu ja kuumenna.

Siivilöi glögi laseihin rusinoiden, manteleiden ja roseepippureiden päälle. Lisää halutessasi tilkka maustamatonta viinaa laseihin ja tarjoa höyryävän kuumana.

Herkkupaloja juustosta

Amorosoa ja pekaanihunajaa

2 rkl juoksevaa hunajaa
16 pecanpähkinää
1 kookas kypsä päärynä
1 pkt (150 g) Amoroso-sinihomejuustoa

Kermajuustoa ja lakkahilloa

16 kaurakeksiä
n. 1/2 dl lakkahilloa
n. 150 g Pirkka Saariston kermajuustoa
8 ananaskirsikkaa

Goudaa taatelitaskussa

n. 70 g Pirkka vanhaa goudaa
16 Pirkka pehmeää taatelia

Vaihe 1

Amorosoa ja pekaanihunajaa: Kuumenna hunaja ja sekoita joukkoon pähkinät. Leikkaa päärynä halki ja viipaloi puolikkaat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa kylmä juusto kuudeksitoista kiilapalaksi ja nosta päärynäviipaleille. Viimeistele lämpimällä pekaanihunajalla juuri ennen tarjoamista.

Vaihe 2

Kermajuustoa ja lakkahilloa: Levitä kaurakekseille lakkahilloa. Leikkaa kermajuustosta noin kolmen millin paksuisia ja keksin kokoisia viipaleita. Asettele viipaleet kekseille ja viimeistele ananaskirsikan puolikkailla.

Vaihe 3

Goudaa taatelitaskussa: Leikkaa goudasta 3 - 4 sentin levyisiä, puolen sentin paksuisia viipaleita ja jaa edelleen kiilapaloiksi. Laita juustokiila taatelin sisään. Tarjoa herkkupalat esimerkiksi glögin kanssa.

Pekoniin käärityt manteliluumut

24 kokonaista kuorittua mantelia
24 kivetöntä luumua
1 pkt (8 viipaletta, 140 g) Pirkka pekonia
24 cocktailtikkua

Kuumenna kattilassa vettä ja kaada mantelit kiehuvaan veteen. Kytke liesi pois päältä ja anna mantelien pehmetä vedessä noin 10 minuuttia.

Työnnä hiukan pehmennyt manteli luumun sisään kiven paikalle. Jaa pekoniviipaleet kolmeen osaan ja kietaise pekonipala luumun ympärille. Kiinnitä pekoniviipale cocktailtikulla ja lado kääröt pellille leivinpaperin päälle niin, että saumakohta jää käärön alle.

Vaihe 3

Paista 225-asteisen uunin alatasolla 8 - 9 minuuttia, kunnes pekoni rapeutuu. Anna jäähtyä haaleaksi. Tarjoa glögin kanssa suolaisenmakeana palana.

Poro-juustopasteijat

1 pkt (500 g) ruis-perunataikinaa (pakaste)

Täyte:
1 pkt (100 g) Pirkka kylmäsavuporonpaistia
1/4 punaista paprikaa
n. 1/2 dl Pirkka maustekurkkuja viipaleina
1 dl emmentaljuustoraastetta

Pinnalle:
1 kananmuna
n. 3/4 dl emmentaljuustoraastetta
1/4 punaista paprikaa

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.

Valmista täyte. Silppua poronliha, paprika ja valutetut maustekurkut pieneksi silpuksi. Sekoita silput juustoraasteen joukkoon.

Kauli taikina 32 x 32 cm:n kokoiseksi levyksi. Jaa levy 8 x 8 cm:n neliöiksi taikinapyörällä. Jaa täyte neliöille. Voitele neliöiden reunat vedellä ja taita neliöt kolmioiksi. Painele reunat kiinni haarukalla. Pistele pasteijat.

Voitele pasteijat munalla. Ripottele päälle juustoraastetta ja paprikakuutioita.

Paista pasteijoita 225 asteessa toiseksi alimmalla tasolla noin 10 minuuttia. Tarjoa vaalean tai punaisen glögin kanssa.

Pipari-puolukkamousset

5 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
2 kananmunaa
1 1/2 dl fariinisokeria
3 dl puolukoita (pakaste)
1 tl vanilliinisokeria
2 rkl puolukkamehua tai glögiä
8 paksua, perinteistä piparkakkua

Koristeeksi:
puolukoita (pakaste)
tomusokeria

Valmistele ensin muffinipellin kahdeksaan vuokaan tai samankokoisiin teekuppeihin leivinpaperipohjat. Piirrä ja leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan kokoiset ympyrät. Kostuta vuokia hieman ja aseta leivinpaperi pohjalle.

Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vaahdota kerma. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja fariinisokeri kestäväksi vaahdoksi. Sulata puolukat lähes kokonaan (mikroaaltouunissa 600 w, noin minuutti).

Sekoita kermavaahto, muna-fariinisokerivaahto, vanilliinisokeri ja puolukat keskenään. Kiehauta mehutilkka kattilassa ja sulata joukkoon puristetut liivatelehdet. Sekoita vaahdon joukkoon.

Lusikoi vaahto vuokiin, sitä tulee runsaasti. Aseta vaahdon pinnalle piparkakku pohjapuoli ylöspäin. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään, jolloin piparkakku pehmenee.

Kumoa mousset: irrota niitä varovasti reunoista veitsellä tai upota vuoka hetkeksi lämpimään veteen. Siirrä tarjoiluvadille tai annoslautasille. Ripottele päälle jäisiä puolukoita ja siivilöi pinnalle tomusokeria.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat