Mainos

Henkirikosten määrä kasvussa

Henkirikosten määrä kasvoi viime vuonna vuodesta 1998. Viime vuonna murhia ja tappoja tehtiin 142.

Vaikka henkirikosten määrä kasvoi pahoinpitelyjen määrä pysyi viime vuonna edellisten vuosien tasolla, mutta lievät pahoinpitelyrikokset ovat lisääntyneet. Niiden yleistymistä selittää rikosten ilmoitusalttiuden kasvu. Vammaan johtaneet pahoinpitelyt ovat sen sijaan vähentyneet.

Viime vuonna raiskauksia ilmoitettiin 514. Tilastojen mukaan raiskausten vuosittainen määrä on noussut nykyisiin lukuihin vuodesta 1995 lähtien. Sitä ennen poliisin tietoon tuli noin 300-400 raiskausta vuodessa. Ryöstörikosten määrä lisääntyi viime vuonna kymmeneksellä edelliseen vuoteen verrattuna.

Rahalaitosryöstöt ovat kuitenkin vähentyneet selvästi. Esimerkiksi vuonna 1992 niitä tilastoitiin 116, kun viime vuonna poliisin tietoon tuli vain 11 rahalaitosryöstöä.

Varkausrikokset lisääntyivät jonkin verran vuodesta 1998. Määrä on kuitenkin selvästi 1990-luvun alkupuolen

Varkauksia ei tehdä enää huippuvuosien tahtiin

huippuvuosia pienempi. Vuonna 1993 varkauksia tehtiin noin 200 000, viime vuonna niiden määrä oli enää noin 188 000. Petosrikokset vähenivät viime vuonna. Kavallusrikoksia oli yhtä paljon kuin vuonna 1998. Myös rattijuopumusten määrä pysytteli ennallaan. Muiden liikennerikosten määrä sen sijaan laski.

Vahingontekorikoksia tilastoitiin viime vuonna noin 45000. Määrä on edellisten vuosien keskiarvoa suurempi, mutta alempi kuin 1990-luvun alussa. Huumausainerikosten määrä on sen sijaan kasvanut koko 1990-luvun ajan. Myös viime niiden määrä kasvoi. Rangaistuskäytännön selvin muutos oli viime vuonna ehdottomien vankeusrangaistusten lisääntyminen noin tuhannella.

Yhdyskuntapalveluun tuomittujen määrä väheni noin kolmella sadalla. 56 prosenttia oikeudenkäynneissä tuomituista rangaistuksista oli sakkoja, 21 prosenttia ehdollista vankeutta, 13 prosenttia ehdotonta vankeutta ja 6 prosenttia yhdyskuntapalvelua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.