Henkirikoksia, jengitappeluita ja pimeän viinan myyntiä – Suomen Chicago esittelee aikamatkalla rosoisempaa historiaansa

Lahtelaiset eivät häpeä kaupunkinsa mainetta Suomen Chicagona vaan historian karumpaa puolta nostetaan esiin yllättävillä tarinoilla höystetyillä bussikierroksilla. 1960-luvun retrobussin ja Lahden värikkäitä vaiheita kokeneiden oppaiden toivotaan houkuttelevaan kaupunkiin muitakin kuin urheiluturisteja. 

Lahteen moottoripyörämuseon perustanut Riku Routo keksi idean Aikamatka Suomen Chicagoon -bussikierroksista. 

Rosoinen historia on Lahden matkailuvaltti 1:55

– Musta tuntuu, että Lahti vähän hakee omaa identiteettiään, mutta tämä Chicago-juttuhan on tärkeä osa sitä. Monet lahtelaiset ovat ylpeitä Chicago-vertauksesta. Nyt kerrotaan positiivisesti minkälaista täällä on aikoinaan ollut ja minkälaista on nyt, itsekin Chicago-oppaana toimiva Routo kertoo. 

Teurastamot leimasivat Lahden

Bussikierroksilla kerrottavat yllättävät tarinat saavat sekä paikalliset että turistit katsomaan Lahtea uusin silmin.

Moni ei esimerkiksi tiedä sitä, että kaupungin Chicago-nimitys ei alunperin johdu rikollisuudesta vaan siitä, että Lahti oli 1920-luvulla Chicagon tavoin tunnettu lukuisista teurastamoista.  

Vasta 1960- ja 1970-luvuilla vertaus Chicagoon viittasi Lahden tuonaikaiseen väkivaltaisuuteen ja rauhattomuuteen. 

Rikoksia, jengitappeluita ja viinan myyntiä

Mato Valtosen Lahti-muistot: Yhdestä autosta löytyi ruumis 0:51

Vaikka kiertoajelun aikana Lahden historiasta nostetaan esiin muun muassa henkirikoksia, jengitappeluita ja pimeän viinan myyntiä, ei-mairittelevalle historialle löytyy myös ymmärrystä.  

Lahden asema vilkkaana läpikulkupaikkana ja muuttovoittokaupunkina sekä ihmisten juurettomuus olivat hyvä kasvualusta levottomuuksille ja rikollisuudelle.

Kyseenalaisesta historiasta on kuitenkin helppo nähdä jälkikäteen myös huvittavia puolia.

– Nyt tullaan Karjalankatu 15 kohdalle. Täällä oli aikoinaan pimeää viinaa myyvä mieshenkilö, jolla oli "kanissa" satoja asiakkaiden pankkikirjoja. Monien viinahammasta kolotti niin pahasti, että antoivat pankkikirjansa viinavelkansa pantiksi, Chicago-opas Mato Valtonen kertoo kyytiläisille.

Sleepy Sleepers -bändistä tuttu Mato Valtonen asui Lahdessa hurjimman nuoruutensa ja paljastaa kiertoajelulla myös paljon omia kokemuksiaan. Tarinoilla on välillä kosketuspintaa myös kyytiläisiin.

Osallistujilla myös omia muistoja

Bussikierrokselle osallistunut Maritta Kemppi hymähtää Valtosen kertomalle tarinalle Kempin aviomiehestä ja vaarallisesta siian hintaa koskeneesta keskustelusta. 

– Mieheni meni vuonna -75 nakkikioskille, joka sijaitsi Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulmassa. Jonossa heräsi keskustelu siian sopivasta hinnasta. Mieheni lupasi vastapuolen mukaan myydä siikaa liian halvalla. Tilanne muuttui niin kireäksi, että mieheni poistui paikalta juosten. Juostessaan mieheni kuuli, kuinka hänen peräänsä ammuttiin, Kemppi muistelee päätään pudistellen.

Lapsilta kielletty

Naisten rooli Lahden vähän synkemmässä historiassa on melko vaatimaton miehiin verrattuna, vaikka pulmusia naisetkaan eivät olleet.

– Kyllä se rooli oli lähinnä myyntipuolella. Kauppaa käytiin pimeällä viinalla ja vähän muullakin tilanteesta ja asiakaskunnasta riippuen, Lahti-opas Erja Wiik hymähtää.

Wiikin mielestä on hyvä, että lahtelaiset eivät piilottele historiaansa vaan ottavat kaiken irti Chicago-vertauksesta. Tarinat menneistä vuosista voivat kuitenkin olla liian rajuja lapsille ja siksi nämä Lahti Regionin järjestämät aikamatkat on tarkoitettu vain täysi-ikäisille.  

Nykyisin Lahti ei ole enää Chicago-maineensa veroinen. 

Lue myös:

    Uusimmat