Tänne kolmoismurhaaja Late Johansson muuttaa – Ex-jengipomon saapuminen herättää huomiota ja huolta pikkukaupungissa: "Pitää jatkossa vähän miettiä, minne päästää lapset yksin liikkeelle"

0:57
Video: MTV Uutiset vieraili pikkukaupungissa, joka saa pian uuden asukkaan vapautuneesta elinkautisvangista.

MTV Uutiset vieraili maankuulun henkirikollisen tulevalla kotipaikkakunnalla. Osa kaupunkilaisista ajattelee, että murhamies on jo sovittanut tekonsa. Kaikkia uusi asukas ei kuitenkaan miellytä.

Pirkanmaalla Tampereen kupeessa sijaitseva pikkukaupunki Valkeakoski saa pian uuden asukkaan.

Suomen tunnetuimpiin rikollisiin kuuluva elinkautisvanki Lauri ”Late” Johansson astui torstaina valvottuun koevapauteen. Hän on vuokrannut asunnon noin 21 300 asukkaan kaupungista, jonne hän muuttaa vuoden alussa.

Paperiteollisuuden menneistä loistonpäivistä ja jalkapallosta tunnetun kaupungin keskustassa on lauantaina iltapäivällä unelias tunnelma. Ihmisiä, etupäässä iäkkäämpää väkeä, liikkuu harvakseltaan harmaassa tihkusadessäässä.

MTV Uutisten tekemä kyselykierros keskusta-alueella osoittaa, että maankuulun ex-rikollisen muutto herättää kaupunkilaisten keskuudessa runsaasti kiinnostusta, mutta myös huolta.

54-vuotias Johansson on toinen rikollisjärjestö Natural Born Killersin perustajista. Hänet on tuomittu vuosina 2001, 1998 ja 1992 tehdyistä murhista ja lukuisista muista rikoksista.

Entinen jengijohtaja ampui kaikki uhrinsa. Rikokset kytkeytyivät huumebisneksiin ja jengitoimintaan.

"Eiköhän 18 vuotta vankilassa ole hänen tekonsa sovittaneet"

Johanssonista puhuminen arastuttaa ihmisiä sen verran, ettei kukaan tahdo kommentoida muuttouutista omalla nimellään

Kuusissakymmenissä oleva pariskunta suhtautuu tilanteeseen kahtiajakoisesti.

– Pitäisi tietenkin ajatella, että menneet teot ovat menneitä tekoja. Eiköhän 18 vankilassa vietettyä vuotta ole hänen tekonsa sovittaneet. Lähinnä mietityttää, mitä jengihistoriasta voi hänelle itselleen seurata. Voiko hän joutua jonkinlaisen koston uhriksi? pariskunnan mies pohtii.

– Jos täällä jotakin ikävää tapahtuu, niin se tietenkin antaa negatiivista kuvaa Valkeakoskesta.

Herättää mietteitä teineistä ikäihmisiin

Entisen murhamiehen saapuminen on ollut puheenaihe myös nuorison keskuudessa.

16-vuotias tyttö kertoo, että asiasta on käyty keskustelua hänenkin kaveripiirissään.

– Lähinnä olemme pohtineet, että mitä hänestä ylipäätään pitäisi ajatella.

Tytön isä sanoo Johanssonin olleen keskeinen jutunaihe työpaikan kahvitauoilla.

– Niin, ovatko hänen tekonsa sovitettu vai ei? Kaikkien mielestä näin ei aivan taida olla, isä toteaa.

– Meidän perheessä on kolme lasta. Ajattelen, että jatkossa pitää vähän miettiä, minne lapset päästää yksin liikkeelle, jatkaa perheen äiti.

77-vuotias mies pysähtyy kauppakassien kanssa suojatien kupeeseen ja tuumailee. Hänen näkemyksensä on, ettei entinen ammattirikollinen tarvitsisi enää lainkaan lisää julkisuutta.

– Vaarana on, että he alkavat kaivata entisiä porukoitaan ja ajautuvat sitä kautta jälleen rikoksen poluille, hän sanoo.

Uutiset ovat saavuttaneet myös 80-vuotiaan paikkakuntalaisen rouvan. Hän nyökkää syvään ja sulkee silmänsä Johanssonin nimen kuullessaan.

– Eihän siinä mitään, jos hän täällä ihan asiallisesti elää. Mutta raskas rikoshistoria herättää ristiriitaisia tunteita.

"Ihan sama"

MTV Uutisten useista eri lähteistä saamien tietojen mukaan Johansson olisi muuttamassa parin kilometrin päässä kaupungin keskusta sijaitsevaan kaupunginosaan. Asialle ei kuitenkaan ole virallista vahvistusta, eikä Johansson ole vastannut MTV Uutisten kommenttipyyntöön.

Kaupunginosan maisemaa hallitsevat 1960-70-luvuilla rakennetut kerrostalot. Alueella on muun muassa baari, kauppa ja päiväkoti. Lähistöllä on runsaasti ulkoilureittejä.

Lauantaisena iltapäivänä väkeä liikkeellä vähänlaisesti. Alueen asukkaita mahdollinen uusi naapuri ei tunnu hetkauttavan millään tavalla.

– Ihan sama. Ei haittaa yhtään. Kai tämä on ihan hyvä kaupunki hänelle asettua. Pieni ja rauhallinen, naurahtaa kolmekymppinen perheenäiti.

Samoilla linjoilla ollaan paikallisbaarissa, jossa neljä miestä särpii olutta pöytien ja pelikoneiden ääressä himmeiden valojen keskellä.

– On henkirikoksentekijöitä ennenkin vapautunut ja muuttanut asumaan minne tahansa. Ei kai tämä sen kummempi tilanne ole, toteaa lippispäinen oluenjuoja.

Omassa pöydässään yksin istuva mies osallistuu keskusteluun ja huomauttaa, ettei Johansson "ole tehnyt pahaa tavallisille ihmisille". Hänen mielestään kaduntallaajan ei siis tarvitse pelätä mitään, koska Johanssonin rikokset ovat olleet kytköksissä ainoastaan jengimaailmaan.

Yksi kaljottelijoista nyökkää kommentille ja saa muut nauramaan.

– Eli kunhan ei ole velkaa Latelle, niin kaikki sujuu hyvin!

"Liian rehellinen hakemus"

Johansson on kertonut asuntohakunsa vaiheista useasti avoimella Facebook-tilillään. Marraskuun alkupuolella hän ilmoitti olevansa kiinnostunut vuokramaan saunallisen kaksion Tampereen seudulta.

– Olen nyt netissä laittanut asuntohakemuksia neuvomiinne mestoihin. Ne tulevat tyssäämään, ei tulojen, vaan luottotietojen puutteeseen, Johansson kirjoitti hymiöiden kera.

Päivitys keräsi kymmeniä kannustavia kommentteja ja vinkkejä Johanssonin seuraajilta. Välillä Johansson ehti jo tuskastua asuntoasian edistämiseen.

– En saanut sitä asuntoa. Liian rehellinen hakemus. Nyt jätän asian Herralle. Ei yhtään hakemusta enää, Johansson kirjoitti marraskuun puolivälissä

Lopulta Johanssonia lykästi.

Marraskuun 21. päivänä hän ilmoitti kirjoittaneensa vuokrasopimuksen Valkeakoskella sijaitsevasta asunnosta. Syntyjään entinen jengipomo on Lapinjärveltä Uudeltamaalta. Sosiaalisessa mediassa Johansson ei ole avannut tarkemmin sitä, miksi juuri Valkeakoski valikoitui hänen uudeksi asuinpaikakseen.

Onnitteluviestejä kertyi asunnonvuokrauksesta kertovan päivityksen alle toista sataa. Osa kommentoijista jopa kutsui Johanssonin kylään.

– Uusi ympäristö. Amen! koevapauteen päässyt mies summasi tuntemuksiaan.

Tavoitteena salitreeni ja päihteettömyys

Johanssonin muutosta on keskusteltu myös paikallisessa Facebook-ryhmässä. Keskustelussa jaettu näkemys vaikuttaa olevan tiivistetysti se, että entinen jengiläinen on pitkällä vankeustuomiollaan sovittanut tekonsa ja ansaitsee uuden alun.

Joulukuisessa radiohaastattelussa Johansson huomautti, että tavallinen arkielämä on hänelle vierasta, joten opeteltavaa riittää.

Mies on ollut vankilassa 18 vuotta. Valvotussa koevapaudessa Johanssonia valvotaan teknisesti gps-laitteen avulla.

Radiohaastattelussa Johansson kertoi suuntaavansa heti koevapauden alkajaisiksi salille kunnon kyykkytreeneihin. Kuntosalitarjontaa riittääkin myös uudessa kotikaupungissa.

12 vuotta sitten Johansson tuli uskoon vankilassa ja tunnusti kaksi pimeää henkirikosta. Sittemmin hän on kiertänyt lukuisissa hengellisissä puhujatilaisuuksissa ympäri maata ja tuonut uskoaan vahvasti julki. Myös Valkeakoskella toimii helluntaiseurakunta. 

Juttua muokattu 15.12. kello 15.55: Poistettu jutusta Johanssonin kotikaupunginosaan viittaavia yksityiskohtia miehen lähiomaisen yksityisyyden turvaamiseksi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja