Hengitysoireita ja jopa syöpää? Tuoksukynttilät todettu terveydelle vaaralliseksi tutkimuksessa

Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski 3:11
KATSO MYÖS: Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tämä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski.

Pimeinä talvikuukausina monet hakevat piristystä kynttilöistä, mutta nämä mielen ja huoneen kirkastajat voivat aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja, etenkin, jos ne sisältävät tuoksuja.

Annals of Medicine and Surgery -alustalla julkaistun tutkimuskatsauksen mukaan tuoksukynttilöiden polttaminen sisätiloissa on haitallista terveydelle.

Tutkimuskatsauksesta käy ilmi, että parafiinista tai öljypohjaisista vahoista valmistetuista tuoksukynttilöistä vapautuu niiden palaessa hiilimonoksidia eli häkää ja typpioksidia, mikä saastuttaa huoneen sisäilmaa.

Yleisemmin tuoksukynttilöiden höyryjen aiheuttamat välittömät oireet ovat huimaus, päänsärky, limakalvojen ärsytys, hengitysvaikeudet, vetistävät silmät, nenän tukkoisuus, rinnan puristus ja kuivan tai ärtyneen tuntuinen kurkku, kertoo New York Post.

Etenkin allergikkojen ja astmaatikkojen tulisi siis välttää tuoksukynttilöiden polttelua, sillä ne pahentavat astmaa ja allergioita asiantuntijoiden mukaan.

Sisältävät jopa syöpävaaralliseksi tunnistettuja yhdisteitä

Kynttilöiden höyryissä on havaittu olevan myös useita syöpävaarallisiksi tunnistettuja PAH-yhdisteitä, kuten naftaleenia, pyreenia ja antraseenia, joita syntyy kynttilän vahan, synteettisten tuoksuaineiden ja värien palaessa.

Kynttilävahoja värjätään tutkimuskatsauksen tekijöiden mukaan tolueenijohdannaisilla ja bentsidiinipohjaisilla väriaineilla, jotka on yhdistetty muun muassa virtsaputken syöpään, kertoo New York Post.

Asiantuntijat arvioivat, että tuoksukynttilöiden pitkäaikainen käyttö huonosti ilmastoidussa tilassa voi näin ollen nostaa riskiä sairastua virtsaputken syöpään.

New York Post kertoo tutkimuskatsauksen toisen kirjoittajan Ariful Haquen sanoneen, että pitkäaikainen altistuminen korkeille tolueenipitoisuuksille on yhdistetty useisiin terveyshaittoihin. Sillä on vaikutuksia muun muassa hermostoon, hengityselimiin ja kehittyviin aivoihin.

Asiantuntijat: Suosi mehiläisvaha- ja soijakynttilöitä

Tutkimuskatsauksen kirjoittaneet asiantuntijat suosittelevat ostamaan mehiläis- tai soijavahasta valmistettuja kynttilöitä, joihin tuoksuominaisuus on saatu eteerisistä öljyistä. 

Mikäli kotona tai mökillä kuitenkin polttaa parafiinista tai keinotekoisista materiaaleista valmistettuja tuoksukynttilöitä, tulisi tilaa tuulettaa kemiallisten yhdisteiden poistamiseksi huoneilmasta.

Lue myös:

    Uusimmat