Tukesilta varoitus palovaarallisista kynttiläasetelmista – älä polta näitä!

Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski 3:11
KATSO MYÖS: Tiedätkö, mikä on allaspalo? Vältä tuikkujen poltossa piilevä tulipaloriski.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa palovaarallisista kynttiläasetelmista.

Tukesin tietoon on tullut, että kuluttajille on myyty kynttiläasetelmia, jotka aiheuttavat tulipalon vaaraa. Hollantilaistyyppisiä jouluaiheisia kynttiläasetelmia on myyty helsinkiläisen kauppakeskus Itiksen Bulevardilla. Asetelmissa kynttilät ovat suorassa kosketuksessa koristemateriaaleihin.

Tukesin testissä havaittiin, että osa käytetystä koristemateriaalista syttyi herkästi ja palo levisi myös muihin koristeisiin.

Tukes on määrännyt tuotteet väliaikseen myyntikieltoon asian selvittämisen ajaksi.

Jos olet ostanut itse tai saanut lahjaksi jouluisen asetelman, jossa kynttilät ovat esteettömästi kosketuksissa koristeisiin, älä polta kynttilöitä, Tukes ohjeistaa. 

kynttilät
Kuvia palovaarallisista asetelmista.

Tukesin ylitarkastaja Jere Heikkinen muistuttaa tiedotteessa, että joulukoristeiden suunnittelussa ja toteutuksessa tulee aina huomioida paloturvallisuus, eikä kynttilöitä saa asetella palavien metriaaliehn läheisyyteen. 

Pienikin ilmavirta tai asetelman liikautus voi kynttilöiden palaessa saada liekin osumaan sen lähellä oleviin koristeisiin. Tulipalo voi syttyä silloin silmänräpäyksessä. 

palaa
Näin kynttiläasetelma syttyi palamaan.

Älä jätä kynttilää ilman valvontaa

Tukesista muistutetaan, ettei palavaa kynttilää saa koskaan jättää ilman valvontaa, ja valmistajan suositusta kynttilöiden välisen minimietäisyyden osalta tulee noudattaa.

Kynttilöitä tulee polttaa vain palamattomalla alustalla ja vedottomassa paikassa tarpeeksi kaukana palavista materiaalista.

Katso myös: Näin nopeasti kynttilä tai kuiva joulukuusi roihahtaa liekkeihin

Näin nopeasti kynttilä tai kuiva joulukuusi roihahtaa liekkiin 1:35
Jenkkiviranomaisen dramaattinen demonstraatio näyttää, miten nopeasti kuiva joulukuusi voi roihahtaa, tai mitä tapahtuu, kun palava kynttilä kaatuu verhoja vasten.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat