Hengenvaara vaanii yhä useampaa – jopa neljännestä kaikista maailman yli 25-vuotiaista uhkaa kohtalokas aivohalvaus

Tuore tutkimus paljastaa huolestuttavia lukuja ihmisten terveydestä, uutisoivat muun muassa CNN sekä Daily Mail.

New England Journal of Medicine -julkaisussa ilmestynyt tutkimus osoittaa, että aivohalvausten riski on kasvanut maailmanlaajuisesti.

Tutkimuksessa vertailtiin maailmanlaajuisia, alueellisia ja kansallisia riskejä aivohalvaukseen vuosina 1990 ja 2016. Analyysi osoitti, että kaikkien maailman yli 25-vuotiaiden riski aivohalvaukseen on kohonnut tänä aikana noin 23 prosentista likipitäen 25 prosenttiin.

Tutkijoita huolestutti erityisesti, että tietyillä alueilla aivohalvauksen riski näytti olevan paljon suurempi kuin sen tulisi olla. Korkein riski aivohalvaukseen näytti olevan itäisessä Aasiassa sekä Keski- ja Itä-Euroopassa. Myös Suomi kuuluu korkean riskin alueisiin.

Suurin riski latvialaisilla naisilla ja kiinalaisilla miehillä

Erityisesti kiinalaisilla, latvialaisilla ja romanialaisilla on tutkimuksen mukaan suuri riski saada aivohalvaus elinaikanaan. Suurin riski aivohalvaukseen oli latvialaisilla naisilla (41,7 prosenttia) ja kiinalaisilla miehillä (41,1 prosenttia).

Pienin riski aivohalvaukseen oli Keski-Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa asuvilla ihmisillä. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa asuvien riski saada aivohalvaus koko elämänsä aikana oli vain 11,8 prosenttia.

Elintavoilla omaa riskiään voi pienentää

Tutkijat suosittelevat kansallisia hallituksia ja terveysviranomaisia kouluttamaan kansalaisia paremmin, jotta he tietäisivät, miten voivat elää terveellisesti.

Parhaat tavat välttää hengenvaarallinen aivohalvaus ovat terveellisen ruokavalion noudattaminen, liikunta, tupakoinnin välttely, painonhallinta ja verenpaineen pitäminen normaalin rajoissa.

Lähteet: CNN, Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat