Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tässäkö ratkaisu maailman terveysongelmiin? Tutkijat ehdottavat ”lihaveroa” – voisi nostaa hintoja yli 160 prosentilla!

Tutkijat ehdottavat lihatuotteille jopa yli 100 prosentin lisäveroa.
Tutkijat ehdottavat lihatuotteille jopa yli 100 prosentin lisäveroa. Shutterstock
Julkaistu 08.11.2018 12:28

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tuoreen tutkimuksen mukaan niin kutsuttu lihavero voisi pelastaa satojen tuhansien ihmisen henkiä ja leikata terveydenhoitokustannuksia vuosittain kymmenillä miljardeilla.

Kolme vuotta sitten Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan tupakan kanssa. Lisäksi järjestö piti todennäköisenä sitä, että myös jalostamottomat punaista lihaa sisältävät ruoat, kuten pihvit, aiheuttavat syöpää.

Tutkijat ovat nyt lyötäneet tähän alati kasvavaan ongelmaan ratkaisun; "lihaveron". 

Tutkijaryhmän vetäjän Marco Springmann Oxfordin yliopistosta arvioi, että lihan kulutukseen liittyvä vero olisi välttämätön toimenpide punaisen lihan kulutukseen liittyvien terveydenhoitokustannusten korvaamiseksi.

Tutkijoiden ehdotuksen mukaan Britanniassa olisi otettava käyttöön 79 prosentin vero jalostamattomille lihatuotteille, kuten pekonille, ja 14 prosentin vero jalostamattomille lihoille, kuten pihveille. Yhdysvalloissa vastaaviksi luvuiksi ehdotetaan 163 prosenttia ja 34 prosenttia.

leikkeleet, liha, eines
Prosessoitujen lihatuotteiden käytön ja kroonisten sairauksien väliltä on löydetty yhteys.Shutterstock

Maailmanlaajuiset säästöt 41 miljardia vuodessa

Marraskuun 6. päivä julkaistun tutkimuksen mukaan ”lihavero” voisi vähentää kuolemantapausten määrää 220 000 ympäri maailmaa. Maailmanlaajuiset terveydenhoitoon liittyvät säästöt olisivat tutkimuksen mukaan 41 miljardin luokkaa. 

Luvut perustuvat selvityksiin lihan kulutuksen ja sydäntautien, syöpien, aivohalvauksen ja diabeteksen riskin kasvun välisestä yhteydestä.

LUE MYÖS: Paljonko sinä syöt luomuruokaa? Saattaa vaikuttaa syöpäriskiisi

Springmann muistuttaa, että punaisen ja prosessoidun lihan kulutus ei vaikuta ainoastaan terveyteesi, vaan myös koko talouteesi. Tutkija viittasi tällä ajatukseen siitä, että krooninen sairaus ja sen hoito voivat vaikuttaa myös muiden perheenjäsenten tuottavuuteen.  

”Lihavero” saattaa hyvinkin olla tulevaisuutta, sillä hallitukset ympäri maailmaa ovat osoittaneet halukkuutta verottaa tuotteita, jotka on liitetty terveysongelmiin.

Lähde: CNN

Lisää aiheesta:

Suupalakin lisää kuoleman riskiä? Ultraprosessoituja ruokien vaikutuksia perannutta tutkimusta toppuutellaanAliarvioitu tekijä lihomisen taustalla? Norjalaistutkijat syyttävät arjen esineitäYksi hot dog vie 36 minuuttia elämästäsi? Tästä terveystutkimuksessa on kyseRavintolisät nostavat nuorten terveysriskejä – nämä valmisteet erityisen haitallisiaUltraprosessoidut ruoat lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä – asiantuntija antaa vinkin ruokaostoksilleÄlä koskaan paista pihviä kypsäksi! Tutkimus: Merkittävä vaikutus terveyteesi
Terveys ja hyvinvointiLihaRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi
  • 13:08
    Ukrainan sota

    Suomalaistutkimus paljasti, mitä karmeaa pitkittynyt sota on aiheuttanut Ukrainan nuorille

  • 12:54
    Tornio

    Suljetusta psykiatrisesta sairaalasta löytyi potilaspapereita – niitä oli esitelty Tiktokissa

  • 06:49
    Vatsavaivat

    Ruokavaliomoka, joka voi johtaa vatsaoireisiin: "Suolisto ei koskaan tykkää"

  • Eilen06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • 7.12.19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta